Årets nödvändiga bilder

Om det nu är vitsippor eller blå dito, tranor, rödhakar, sångsvanar eller vad det nu vara månde så visst är fotoåret fyllt av saker som behöver göras och fotograferas. Även om det redan är gjort väl så bra flera år tidigare.
    Själv tar jag alltid en sväng upp till Botaniska trädgården och orangeriet, främst för att dofta på den japanska aprikosen som har en subtil och mycket fräsch doft. Det blir också en liten kontroll över att även doftsinnet fungerar som det ska. Nu hade aprikosen blommat över, vare sig doft eller nåt att titta på lyste med sin frånvaro.
    Men det finns ju annat. Japanskt körsbär och fikon till exempel. Och en palm. Man får hålla till godo.

Ja vad ska man säga, först covid, sen ett krig och nu inflation. Är det månde Egypti gräshoppor efter de goda åren. Lite fascinerande är det dock att mitt i detta relativa  elände uttalar sig en och annan minister, generaldirektör, bankdirektör med flera om vikten att leta extrapriser i butiken. Man kan se dem framför sig, med jaktens blick efter röda prislappar i frysdiskarnas går ut snart-sortiment. Trovärdiga? Nja...

Inlagt 2023-03-17 16:49 | Läst 786 ggr. | Permalink
Nej, inte trovärdiga alls - på det personliga planet. Annars full trovärdiga. Dom pratar om det uppenbara: Svensken håller uppe sin konsumtion genom att ta av besparingar, sälja aktier, och så vidare. Så länge det pågår, att konsumtionen fortsätter som vanligt trots prishöjningarna, så fortsätter även priserna att stiga. Det är det som ministrar, generaldirektör, bankdirektör, syftar till. Drastiskt sänkt efterfrågan skall tvinga handeln och producenterna att sänka priserna - och inflationen går ner.

Själv har jag stramat åt min konsumtion så långt det går - men dom första blåsipporna skall jag ut och plåta.
Spännande bilder bägge, gillas! Hälsn, LO
Svar från mombasa 2023-03-18 16:14
Tack för bildomdömet. (En bra grej med växter inomhus är att de håller sig lugna.)
/Gunnar S
Jag tror snart, kanske, att man inser att man inte kan lösa inflationen som förr med räntehöjningar! Vi e i den nya och uppkopplade tiden och on demand och allt sker då mer än annorlunda! Det bästa vore att samhället tog tillbaka kontrollen av viktiga samhällsfunktioner!
Men det e tyvärr en utopi, för det man sålt ut billigt det skulle kosta oerhörda summor att köpa tillbaka!
God kväll! :)
/B

Ps. Så tillsvidare får vi hålla till godo med goda råd från takterassen!
Att titta på X-trapriser! ;)
Khalad 2023-03-17 21:30
Det kommer goda råd från många håll. Jag vet ju att kontrollen var god över viktiga samhällsfunktioner i tex Sovjet, DDR, gamla Rumänien, Bulgarien, Ungern och inte minst Albanien. I Ryssland och Vitryssland, förlåt, Belarus, är kontrollen fortfarande god, för att inte tala om Nordkorea, och mer än man tror i Kina. Fö är det väl statliga Trafikverket som strular med programbyte så dom privata tågbolagen inte kan sälja Påskbiljetter och annat i tid. Statligt ägda Postnord och Vattenfall verkar inte alltid heller stå på kundernas sida. Fö vet jag att när vi köpte huset låg mina låneräntor omkring 12 % så 3-3,5 %, inte ens 4 % känns jättehögt.
Vad gäller de välbeställdas lätt förnumstiga råd till allmogen. Tänk om de i stället frågade de med verkligt minimala inkomster hur de gör för att få till det. Finansministern ger rådet att tala med banken, men för de som aldrig haft lån för att de aldrig någonsin varit kreditvärdiga. Jag tror att kunskapen om hur man lever i fattigvärlden är minst sagt rudimentär hos övrig allmänhet.
Räntehöjningar är väl till för att bromsa konsumtionen och gynna sparandet men vi lever i en värld vars motor är mer eller mindre oreflekterad global konsumtion.
Trevlig lördag önskas
/Gunnar S
Fina bilder och tänkvärd text.
Våren är i antågande.
Jag har tagit mig nya rutiner sedan ekonomikrisen drabbade oss. Jag vickarierar ekonomiskt med inköp av blöjor, barnmat och kläder hos mina barnbarn . Det blir knapert för mig men lättare för barnen. Grejer till ungar är inte billigt.
Så tycker jag andra mor-farföräldrar kan göra. Delad börda är lättare att bära
Ha det gott

Ps sedan har regering och riksdagen ansvar för landet och dess innevånare

Jerry
Svar från mombasa 2023-03-19 16:52
Tack Jerry.
Du är en snäll morfar-farfar. Små barn är inte bara dyra i drift, de är utrymmeskrävande också ;-)
/Gunnar S