Blue Note

En fotogenre jag är lite svag för är skivomslag, gärna jazzplattor och särskilt Blue Notes utgivning. Och i synnerhet de med  Francis Wolffs bilder, ofta formgivna av Reid Miles, ett annat viktigt namn i Blue Notes utgivning. Miles plåtade en hel del han också men det är nog Wolffs bilder som blivit de ikoniska. Wollf var också en av grundarna av bolaget. Många bilder är tagna under repetitioner eller inspelningar och har i mitt tycke ofta väldigt tät atmosfär. Sen får man komma ihåg att på den här tiden var ett skivomslag 30x30cm, det fanns alltså gott om plats att göra omslag på.

 Det gick en film om Blue Note på SVTplay för nåt år sedan, "It must Schwing" tror jag att den hette. Den kan nog hittas nånstans, många trailers finns på Youtube. Boken The cover art of Bluee Note Records kan man nog hitta antikvariskt. Det finns för övrigt hur mycket som helst om Blue Note både på nätet och som sagt på Youtube. Och är man nöjd med detta kan man grotta ner sig i andra stora bolag som Prestige, Impulse, Atlantic och A&M. Med flera. Mycket foto. Mycket form.

Inlagt 2020-11-03 16:38 | Läst 1023 ggr. | Permalink
Hej Gunnar - tak för den historie.
Jag sitter och lyssnar på "Blue Train" med Coltrane när jag skriver detta. Jag har en CD med Miles Davis, John Coltrane, Bill Evan och andra: "Kind of Blue", som du säkert vet. En annan som jag är väldigt glad över är "Ben Webster meets Oscar Peterson". Peterson hade vår danske Niels Henning Ørsted-Petersen i sin orkester från 1973 till 1986.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från mombasa 2020-11-04 11:15
Ja, Blue Train håller för många, många lyssningar. Och Ben Webster meets Oscar P tycker jag också även om jag är hänvisad till det hårt komprimerade Spotify-ljudet.
/Gunnar s
Hej. Som sagt Snygga omslag och fantastiska musiker, 0ch musik, Det var tider det!
Visst var det stor skillnad och njutning med de stora om,slagen . Ta ut plattan från det släta innepappret försiktigt med tummen och långfingret.Man visste på föärhand att det här blir en njutning.Tack för att du påminde mig.
Bengt H..
Svar från mombasa 2020-11-04 11:08
Hej. Ja den tidens bilder lirade helt rätt med musiken. Bedrägligt enkelt, men nästan som bra jazz, mångfacetterat med djup. Eller hur jag nu ska uttrycka det.
/Gunnar S
Om jag bara fick ta med mig en skiva till en öde ö, skulle det vara "Kind of blue". Den gavs inte ut på Blue Note utan på CBS, så den har inte den fräcka layout som Blue Note hade. Men musiken...!
F.ö. försvann en hel konstart när LP:n ersattes av CD. Ett så härligt stort kvadratiskt format. Jag hänger inte riktigt med bland nyare musik, men jag har noterat att mycket ges ut i fysiskt format av LP-storlek numera, hoppas att nya duktiga fotografer hänger med.
Svar från mombasa 2020-11-04 10:49
Ett bra val tycker jag. En speciell sak med den tidens omslag var att man ibland lät omslagsbilden få vara just ett fotografi. Som till exempel A&M som ofta hade Peter Turners färgexplosioner som framsidor.
/Gunnar S