Gamla båtar. Del 1

Förutom den näst intill obligatoriska ekan med en rullgardin som råsegel så är det här nog den första riktiga segelbåt jag seglade. Inte mycket men tillräckligt för att ympa in en kärlek till båtar, skärgård och segling. En Östhammarsjolle. 10 kvm segelyta, klinkad och med centerbord. Egentligen var det min brors båt men ibland, allt oftare låg den origgad och lite bortglömd i viken. Det är brorsan som hänger över relingen. Länspumpning och ösning av båtar hörde till sommarens dagsrutiner. Bilden, angripen av tidens tänder är en kontaktkopia. Negativet är 4x4 cm så bilden borde vara tagen med min av kära moster nyfådda Rolleiflex 4x4 Baby Grey. Något negativ har jag inte hittat.

Efter att seglat runt med kompisar och hyrda båtar ett antal år, och lärt mig en del om seglingens mysterier blev det dags för en egen köl. En stjärnbåt. En ungdomsbåt som det hette, ritad av Janne Jacobsson 1913. 15 kvm segelyta, 200kg i kölen, en båt bäst passad för två. Ensam seglades hon ofta bäst med ett ett par varv inrullat i storen åtminstone när det brallade i lite extra. Med den här stjärnan seglade jag runt ett par somrar i Stockholms skärgård, från Öregrund i norr till Utö i söder, och naturligtvis delar av Mälaren. Det primitiva båtlivet. Luftmadrass och en sån där grön bomullssovsäck om ni mins dem. Ett trangiakök och bekvämligheten var komplett. 
Bilden är tagen med en  Pentax Spotmatic och Kodachrome 64. Inte världen skarpaste bild men med tanke på att just den här rullen var kraftigt underexponerad så, ja man ser ju vad det föreställer i alla fall.

Någr år senare kom det att bli den här lilla saken . En till segelbåt ombyggd Rååkoster. Hon var rätt snygg men läckte ständigt. Spikade ekskrov har en tendens till det. Där nånstans började en lång relation til tätningsmedlet Ettan "tätar allt-överallt". En sällsynt klibbig, men ska ändå sägas, effektiv gucka. Har en burk kvar i boden om nån är intresserad. Hon seglade antagligen bättre än vad jag trodde. Men efter sommaren 1977 som i Stockholms skärgård  utmärkte sig som sällsynt kall, regnig, blåsig, åskrik ville jag nog ha något bekvämare, större, mer segelbåt helt enkelt. En detalj i den här tiden är att seglade man träbåt gjorde man det ofta för att man inte hade råd med en plastbåt. Nu seglas träbåtar mer av entusiaster. Kodachrome 64 och en Nikon F var det som gällde på den tiden. Här tänker jag ofta tanken som ofta framförs, när det skulle fotograferas  privat dokumenterande bilder var det nästan alltid färg som gällde. Och gärna diapositiv. Annars var det nästan alltid Tri-X innanför slutaren. Och D-76 därefter (!).

Nästa båtblogg: Lite större båtar, lite längre färder.

Inlagt 2021-10-30 20:01 | Läst 1484 ggr. | Permalink
Trevlig sammanställning över dina träbåtar i ett tidigare skede av livet. Känner igen Stjärnbåten från min yngre bror, själv hade jag en Skärgårds 15 och lite senare en 40:a som jag hade i några år. Den fyllde 100 år 2020 och jag har lite kontakt med den tyska ägaren. Själv avslutade jag mitt seriösa båtliv innan 30-årsåldern och har hållt till godo med en Buster för utflykter-fisketurer. Skall bli intressant att följa ditt `storbåts-ägande´.

/Stephan
Svar från mombasa 2021-11-01 09:51
Hej och tack! Det lär fortfarande finnas en eskader stjärnbåtar som brukar segla på Baggensfjärden. Företrädesvis hanterade av ett gäng entusiastiska farbröder. Spännande med en 40:a. Där blir jag lite nyfiken om vilken det kan ha varit. 22:a och 75:a har jag seglat med kompisar några gånger.
/Gunnar S
Sabud 2021-11-01 15:04
Hej igen, Min Skärgårds 40 hade namnet Aurora och var en Tore Holm-båt byggd i Gamleby 1920. Tråkigt nog hade hon inget registreringsnummer men fick S19 av senare ägare och i samband med en omfattande renovering (rostfria spant, trädäck, etc.) med bidrag från Renoveringsfonden SSKF. (länk nedan) . Båten såldes senare till Tyskland och har besökt Sverige ett par gånger, nu sedan ett par år tillbaka i en ny tysk ägares vård. Nedan en bild på dagens Aurora, en skönhet som för övrigt är mycket lik min för 45 år sedan ;)

http://www.schaerenkreuzer.info/s/cc_images/teaserbox_47434364.JPG?t=1451476139

https://www.sskf.se/rf/

/Stephan
Svar från mombasa 2021-11-01 17:09
Hej. Vilken snygging! Jag slog upp henne i Thelander: Alla våra skärgårdskryssare. Kul att hon är så välskött och ompysslad.
/Gunnar S
Intressant och trevlig läsning!
Tack för den!
/B
Svar från mombasa 2021-11-01 09:52
Tackar och bockar. Det kommer mer.
/ Gunnar S