I fotografiets tid

En utställning från Tromsö museum som just nu kan ses på Uplandsmuseet i Uppsala. En klassisk skärmutställning som vandrar runt. utställningen är gjord med utgångspunkt i Rolf Ärnströms foton från 1940-talet. En samling fotografier från två samebyar i norra Sapmi. Och vad gjorde Rolf Ärnström där då förutom att fotografera med sin nyinköpta "moderne fotografiapparat", en Kodak retina som säkert en och annan minns eller har egna erfarenheter av? Ja, lärare så klart.
"I likhet med flere av tidas toneangivende dokumentarfotografer brukte han sitt nyinnkjøpte småbildekamera til å utforske og forsterke sine møter med verden og menneskene. Elevene i småskolen ble hans viktigste motiver. I en avslappet, uhøytidelig og nærmest familiær stil skildrer læreren barnas virkelighet i et tradisjonelt reindriftssamfunn, i skolen, i leken, i naturen og i arbeidet", för att citera utställningspresentationen.

En fin liten utställning som vad gäller själva formen kan kännas en liten aning daterad, jag kan tro att om man hade producerat den i dag hade den varit mer interaktiv och förmodligen mer uppbyggd kring bilder presenterade på bildskärm.
Och visst väcks en tanke om vad man kan använda foto till. Berättande, dokumenterande och med en liten visshet om att dagens fotografier är historia i morgon.

Inlagt 2020-03-01 17:26 | Läst 463 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera