I snickarbon

Draken

Ibland, faktiskt rätt ofta hittar jag former som sätter igång ett tänk. Något visuellt. Som draken till exempel. Den kommunicerar väldigt mycket med Torsten Renkvist skulpturer tycker jag. Och en gång på det tidiga sjuttiotalet strövade jag på Moderna Museet i Stockholm. Just då höll Torsten Renkvist på att hänga sin stora retrospektiv. Med måleri, grafik och framför allt skulpturerna. Jag fick väl byta några ord. Utan att då  förstå att Renkvists konstnärskap skulle komma att hänga kvar som en ständig retning i mitt bildseende. Oklart hur egentligen. Och skulptur har nog inte varit mitt medium alls. Men en och annan fågelliknande sak har kommit ut ur snickarboa. Ett slags förenklingar, lite grann inspirerade av de ställningar man gjorde  vettar av en gång i tiden. Vettar, såna som man la ut för att locka till sig sjöfågel under vårjakten här ute i skärgårn. Mest handlar det kanske om hur mycket man kan förenkla och ändå behålla en trovärdighet i uttrycket. Och översätt gärna det till ett fotografiskt sammanhang.

Nån slags fågel

( Jag har en slags ateljé på verandan. Bakgrunder. Diffuserat ljus går lätt att ordna. Stativ och ett lite väl gammalt macro-objektiv, Nikkor 55 2.0 funkar bra med en D800. Nånstans i nån mapp har jag en bild på en sån där ställning för vettar. Jag får återkomma till det. Om jag inte missminner mig helt har AnnaKarin Boode, keramikern och skulptören några sådana i sin sjöbod. Och jag har foton på dem. Nåt jag får återkomma till vid tillfälle.)

Inlagt 2020-08-17 01:09 | Läst 934 ggr. | Permalink
Tycker det blev bra bilder, med roliga motiv som naturen själv tycks ha format! Strandfynd kanske, eroderat av väder och vind..
Hälsn!
Svar från mombasa 2020-08-17 19:43
Tackar och bockar! Jo, det är mycket sånt jag hittar på stränder och kobbar. De är ofta tacksamma modeller både för fotografi men även att teckna av. Och de i sin tur inspirerar till att göra själv. Något kanske fungerar och kan bli något. Och så går hjulet ett varv till där objekt och teckningar triggar igång ett fotografiskt bildseende. Hur den där processen går till är mig fördolt men jag tror att bilder oavsett om de är fotografier eller skapade på annat sätt, liksom för en dialog, ett samtal som man i de bästa stunder får avlyssna.
Ha det gott! /Gunnar S