Mer grått. Och ryskt.

Aleksey Myakishev är en av mina många favoritfotografer. Och särskilt just nu när jag lagt Svetlana Aleksijevitj: Bön för Tjernobyl på hyllan. Och hittar en bild som legat lite för länge bland skrivbordsjoxet. Från Jalta när Krim fortfarande var ukrainskt. Och jag minns fototillfället, att här kommer det att bli en bild som ser ut som ett risigt vykort från nånstans. Och det var nog också verkligen ett underliggande syfte. Bilden som ett kom ihåg. Bilden som ett jag var där. Taffligt. Nu har negativet scannats och åkt en sväng i Photoshop. Fått lite mer ålder. Det genuint äkta dammet känns numera mer än rätt. 
Aleksey Myakishev är som sagt en av många favoriter. Dessutom bjuder han på en rätt frikostig hemsida. Och Svetlana Aleksijevitj har en journalistisk litterär metod som jag är rätt svag för.

Inlagt 2019-10-20 17:11 | Läst 664 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Dom ryska, vitryska och Ukrainska fotograferna (ja hela östsidans fotografer) är inte så kända här i västra Europa, och de är väldigt underskattade. Det finns otroligt duktiga fotografer i östra Europa som håller högre klass än många kända här i väst. Och många av dom arbetar fortfarande analogt, både med kamera och bildframställning. Tycker Myakishev påminner lite om Graciela Inturbide i stilen, hon som fick Hasselbladspriset. Dags för någon från den sidan nu kanske...?
Svar från mombasa 2019-10-20 19:19
Ja, det finns mycket att se på andra sidan den numera sedan länge nedlagda järnridån. men det är som om det finns ett lite granna annat kynne i de gamla öststaterna. Aleksijevitj är inne på det då och då i sina böcker. håller med om Inturbide även om jag inte riktigt kan sätta fingret på det. det är inte bara det där ”vidvinkliga” rummet som de har gemensamt. Det är nog nåt annat också.
Ha det gott!
Synnerligen intressanta bilder av Aleksey M! De känns äkta och genuina på nåt sätt, med hög närvaro, bra känsla.
Thanks for sharing (som dom säger)!
//GöranR
Svar från mombasa 2019-10-21 15:40
Ja det är ett fint bildmaterial.Och det finns som sagt mer att hitta i de forna öststaterna.
Man kan gärna läsa Jens Olof Lastheins bilder parallellt med Alekseys tycker jag.
I övrigt You´re welcome.
/Gunnar S