Nyttigheter ute i spenaten

Nu är skogslöken som bäst härute på ön. Den växer rikligt på sina ställen och en liten brandskattning då och då gör ingen skada. Jag brukar steka den i lite olivolja och strössla på lite flingsalt (så där som alla TV-kockar gör). Ramslöken är på gång den också. Med den kan man ersätta vitlöken i den marinad där kycklinglårfiléerna ska ligga och vila. Eller göra pesto.

Gräslöken verkar ha trivts med en kall vår. Kämpahög är kanske en överdrift men åt det hållet. Vitlöken som sattes i november trivs den med. I år blir det kanske en skörd som räcker hela året. 

Och häromdagen sattes både den gula och den röda löken. Färsk lök är inte på något sätt fel i köket.

Inlagt 2021-05-23 17:31 | Läst 1562 ggr. | Permalink
Ramslöken e Pg i massor, men jag säger inte var! 😎
/B
Svar från mombasa 2021-05-23 20:19
Helt rätt! Ramslöken ska hemlighållas. Förr om åren åkte jag ut till Rödlöga Storskär för att plocka ramslök. Där finns ett stort bestånd. Så upptäckte jag att bakom snickarboden växer tillräckligt med ramslök för att stilla våra behov.
/Gunnar S
Jag har redan skördat två halvliters lådor med klippt gräslök för våran växer så det knakar och den är ju som godast nu. Skogslök har jag aldrig provat men ramslök är ju en lyx från naturen. Pesto tycker jag blir toppen på ramslök.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2021-05-23 23:36
Ja det finns både tama och vilda lökar att utnyttja. Ramslökspeston blir snart små läckra smördegssnurror, som säkert kommer att väcka en viss glädje i kommande coronafria aperitiftillfällen.
Ät grönt.
/Gunnar S