Om att ta det lite lugnare.

Så det handlar kanske om hur man får den digitala bilden att gå ner i tempo. Att fotografera digitalt med samma förberedelseprocess som i den analoga tiden. Detta skrivet efter att ha läst en fototidningsartikel om bildstil. 
”Med en del kameror kan man välja olika bildstilar. Man spar en massa tid tack vare smarta förinställningar. Du kan välja den bildstil som passar bäst för just det motivet, och det direkt i kameran”. Nåt åt det hållet. Då blir jag liksom lite  trött. Jag som alltid trott att bildstil är något man tillägnat sig genom idogt arbete och kreativ eftertänksamhet. Långsamt reflekterande och en kreativ process. Inget man snyter fram med en knapptryckning. Men ack så fel jag haft.  Uppenbarligen. Eller handlar det om att återerövra fotografiet och bildskapandet från massbilden, den triviala bilden, de sociala mediernas bildsyn. Att återvända till ett fotografi som ärligt utan  sneglingar på snabba gillanden gestaltar tanken, intentionen.

Var och en får väl göra som den vill, jag tänker fortsätta att hitta en slags bildstil som jag kan tro på och känna som min egen. Det är nog en bit kvar dit. Men trägen vinner som man säger.

( Idag i skogen bakom huset. Några hektar blandskog, just nu källan till förrådet av torkade trattkantareller. Kan man fotografera rödsvingel i motljus med lätt pressad Tri-X. Och en ram runt. Naturligtvis bara på låtsas. Lite pyssel med Silver Efex.)

Inlagt 2021-10-22 18:27 | Läst 362 ggr. | Permalink
Stark bild, gillas mycket! LO
Svar från mombasa 2021-10-22 21:52
Tack! När du skriver värmer det lite extra.
/Gunnar S
Oroande teknik närmar sig! Med smart marknadsföring! Som vanligt!
Tyvärr så är det upp till en själv vad gäller bildstil! En bildstil som sannolikt hänger ihop med ens egen personlighet! En bildstil står inte ensam, den hänger ihop med det man har inombords! Kul va!
Så det e en hel del att jobba med! ;)
/B

Ps. Att få många gillanden på internet, det har dödat mången lovande fotograf! Så se upp för gråtande barn! ;) :)
Svar från mombasa 2021-10-22 21:54
Ja, vi får nog joba lite extra för den äkta bilden. En bild som inte styrs av algoritmer och AI. Äkta bild så att säga-
/Gunnar S
Det är väl skillnad på bildstill och bildstil? Det första kan ju menas vara ett filter eller en preset som ytligt efterapar de fotografer som exempelvis gillar svärta och kontrast (Petersen eller Moriyama). Den andra är väl mer på djupet och (om man har tur) mer personlig? Jag reflekterar inte särskilt långsamt tror jag men det verkar som att jag har lite av en personlig stil som liksom kommer av sig självt utifrån mitt bildseende och -tänkande när jag är ute och fotar på gator och torg. Bengan Björkbom brukar skriva ibland att han känner igen mina foton redan på tumnaglarna när han tittar in i gatufotopoolen och att få höra sånt är både uppmuntrande och smickrande!

Gillar din bild i bloggen. Bland det bättre jag sett av dig.

Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2021-10-23 00:12
Tack Fredrik. Till och börja med, när jag bläddrar i Gatufotogruppens bilder så känner jag direkt igen en Fredriksonare (:-) Där kan man nog tala om bildstil. Jag antar att du jobbat ett tag med det. Avsiktligt eller som en summa av erfarenheter och exponeringar vet du bäst själv. En rolig grej med grupper och bloggar är att man ibland ser bilder och så utbrister man för sig själv: ”Jamen jädrar anåda, där satt den!” Det är kul att se när det funkar helt rätt för alla fotografer.
(Men rödsvingel i motljus är väl ganska långt från gatufoto ;-) Ha det gott! /Gunnar S
Underbar och målerisk bild med väldigt vackert ljus... en sådan bild som jag vill sträva efter... är svag för rödsvingels ljuva darrande i ljuset.
Tror inte att du har fel. Det stämmer att man blir trött och jag känner mig ofta vilse eftersom min väg till egen fotostil är förmodligen mycket längre och mycket krokigare för att det är många fler steg jag får lära mig. Tycker om det du skriver: " Långsamt reflekterande och en kreativ process", även om det kan kännas jobbigt då och då... Jag tänker fortsätta...
Hälsningar Halina
Svar från mombasa 2021-10-23 16:53
Hej och tack för omdömet. Ja att hitta en egen fotostil är nog ett livslångt projekt kanske. Me med lite koncentration och långsamhet är det ändå på väg. När jag såg gräset i ögonvrån tänkte jag nog inte på en liknande bild, en omslagsbild till Fotografisk årsbok från nån gång på fyrtiotalet. Jag har några såna i hyllan. Arvet efter en fotointresserad pappa.
Det står nog mellan det snabba klicket och eftertänksamheten.
Ha det gott
Gunnar S
Snyggt, intressant, en bild medkänsla och egen stämning.
Jag jobbar inte medvetet mot en egen bildstil, men känner att när jag tittar tillbaka på mina bilder att det finns något där. Ett sätt att angripa ett motiv, tolka det och föra fram det. Kanske är det en bildstil, kanske är det bara jag som fastnat i gamla hjulspår.
Att gå ut med stativet och några filter och angripa ett motivområde sakta och långsamt upplever jag som en stor njutning.

Hälsningar Jörgen
Svar från mombasa 2021-10-23 16:58
Hej och tack för kommentaren. Jag tror att man efter ett tag kan bli trygg i sin bildstil. Man vet vad man gör och skapar. Hur bildstilsskapandet går till över tid så att säga kan man fundera runt. Men man utvecklar en metodik, en viss utrustning, favoritbrännvidder, en grundprocess av bilderna i bearbetningen. Man kanske ska reflektera en stund över hur man gör. Och finna trygghet i det.
Ha det gott
/Gunnar S