Om vardagsbilders möjligheter

Och om svartvitheten. Den här bilden kommer inte att gå till fotohistorien. Men har den något värde? Sett med en perfektionistisk fotografs stränga blick är svaret ett rungande nej. Sett med den närvarandes blick, om femtio år. Ja, kanske. Problemet är att en sån här bild oåterkalleligen kommer att passera en generationsgräns på den vägen. Så den närvarande är med största sannolikhet inte närvarande då.
Bilden visar ett antal män i övre medelåldern, om man ska vara generös. De träffas varje onsdag över en kopp kaffe och pratar om ditt och datt. Ibland hettar det till. Ibland är det färre, ibland är de fler. Kannstöpning kallas det visst med ett annat ord. Har man suttit tillräckligt många gånger blir vanan en tradition. Känns det igen?

Och frågan om svartvitt eller färg. Hur står det till med den? Och bilders tekniska kvalitet? Mannen i mitten av bilden har säkert åsikter om det. En fotograf med produktfoto som specialitet. Och då snackar vi kvalitet.
Tankarna runt färg eller svartvitt emanerar mycket ur frågan, påståendet, åsikten om att fotografiet beskriver en verklighet och eftersom verkligheten sannolikt alltid upplevs i färg, för de flesta människor, så är färg så att säga facit. Det betyder dock inte att vi inte uppfattar en svartvitt bild som en korrekt avbildning av verkligheten. Färgfotografiet har ju som bekant en betydligt längre historia än vad man vid förstone kan tro. Svartvitt är , om vi tänker efter, bara återgivning utan just färg.
Nu kan man tro att fotografiet alltid har eftersträvat en sanningsenlig återgivning av verkligheten vilket är fel om man ser till fotohistorien. Många av det sena artonhundratalets och det tidiga nittonhundratalets fotografiska tekniker syftar helt enkelt tvärtemot den realistiska återgivningen. Bromoljetransfer, gummitryck etcetera. Och då ska vi inte förglömma det ismer som vad bildernas berättande anbelangar avlöser varandra under nittonhundratalet.

(Efter att ha tittat på den här bilden vid några tillfällen börjar jag se att den bär på en möjlighet att översätta den till kanske en svartvit teckning, kanske rent av till en målning. Om den går att få in i ett större sammanhang. Att få bilder att haka i varandra. Bilder som samtalar med varandra. Men det är att föregå händelserna... Fotograferat med den lite lynniga FujiX10. Bilden är på inrådan nu beskuren.)

Inlagt 2020-02-06 10:18 | Läst 2053 ggr. | Permalink
Har inte så mycket att tillföra när det gäller analys av bilden.. Men jag tycker den är väldigt bra! Det naturliga ljuset som mestadels bara belyser halva huvudena gör bilden extra bra, och svartvitt ser väldigt fint ut!
Hälsn!
Svar från mombasa 2020-02-06 16:51
Hej och tack och bock. Det är ett väldigt fint ljus i lokalen, ackurat som i en gammal fotoateljé. Norrljus och fönster upp till taket. Och herrarna ser ju lagom allvarliga ut.
Ha det gott!
Gunnar S
Hej Gunnar. Här är det ljuset,som faller på männens ansikte. Det fina naturliga ljuset, från fönstret som är svårt att slå som är en orsak till att bilden blir intressant.Bilden hade inte blivit lika bra med en perfekt gråskala. Här blir bilden vacker , med det vita muggarna och att bilden går ner i mörker, vilket gör att utrycket i ansiktena blir mer framträdande. och berättande.
Du har i den här bilden fått just känslan av en målning, teckning, etsning, eller något historiskt gammalt fotografi med ljusets rätt. Kanske ändå att jag tycker ljuset utanför tar lite väl stor plats, och skulle nog beskä'ra bilden en halv, knapp centimeter i överkant, och det sdamma till höger i bild??
Enn riktigt bra bild.Gunnar
Bengt H.
Svar från mombasa 2020-02-06 16:55
Hej och tack och bock. Det är ett mycket vackert ljus i lokalen med sitt norrljus och höga fönster. Precis som i en gammal fotoateljé. Det fattas bara en piedestal och en palm också. Och du påpekar det som jag nog går igång på, lite av likheten och känslan i ett grafiskt blad.Nu är bilden obeskuren men jag tar ditt råd ad notam. Jag tror också att den vinner på lite beskärning.
Ha det gott
/ Gunnar S
bassa 2020-02-06 17:26
Hej den blev bättre.
Ha det bra Bengt H.
En perfekt bild och mycket intressant!
Svar från mombasa 2020-02-06 16:58
Hej och tack för gillande.Det är möjligt att den kanske styrker tesen om att bilder inte nödvändigtvis behöver ha superskärpa för att vara intressanta. Bilder har ju fler dimensioner än så.
Hälsningar Gunnar S
"När färgerna avlägsnas ur en bild förstärks andra egenskaper. Betraktaren blir mer uppmärksam på textur, linjer och former när gråskalan är det enda uttrycket"
/B
Svar från mombasa 2020-02-06 17:00
Hej. Jo så är det säkert. Att vissa bilder skyms av sina egna egenskaper. Till exempel färg. Det är nog många med mig som alltid tar en smygtitt på presumtiva bilder att gå vidare med i gråskaleläge.
hälsn Gunnar S
En riktigt bra bild, tycker jag nog.
😊
Svar från mombasa 2020-02-06 17:01
Hej. Tackar och bugar. Jo, på nåt sätt så funkar den. Trots tekniska brister
Hälsn Gunnar S