Så var det där om perspektiv.

Vi träffades idag på coronasäkert avstånd utomhuskyligt men med en god infravärme i ryggen, min vän produktfotografen och jag. Så halkade vi in på en sån där teknisk fråga. Vi brukar hålla oss ifrån såna frågor, men nu kom det via olika outgrundliga omvägar att handla om brännvidd, perspektiv och utsnitt. Inte helt lätta saker att förklara på ett pedagogiskt och enkelt vis. Så jag gick hem och funderade vidare. Och jag antar att alla fotografer vet hur det ligger till med det här. Eller vet? Vem lärde ut detta och när? Och det här är kanske onödig vetskap, det blir väl bra bilder ändå. Måste man kunna perspektivlära för att kunna teckna? Eller tecknar man möjligtvis bättre om man gör det? Eller räcker det att man klarar av det på ett intuitivt sätt.
För det  är alltså det här det handlar om. Vad som egentligen händer när man växlar brännvidd. Och perspektiv, vad det egentligen är. Och vårt samtal handlade väldigt mycket om villfarelsen att brännvidden ändrar perspektivet. För så är det inte. Perspektiv handlar om betraktarens avstånd i förhållande till motivet, objektet. Inget annat. Brännvidden handlar om utsnitt. Den som möjligtvis tvivlar kan göra ett enkelt experiment. Har du nån gång tagit en porträttbild  på nära håll med ett vidvinkel? Och objektet har då fått en sån där skojig näsa a la tapir. Om du hade tagit porträttbilden på ett avsevärt längre avstånd hade objektet haft en betydligt mer moderat näslängd. Varför? Jo allt beror på objektets avstånd i förhållande till betraktaren. Nässpetsen är väldigt nära iakttagaren men bakgrunden är relativt sett väldigt långt borta. sånt som är nära är stort och sånt som är långt bort ser smått ut. Prova att beskära bilden, alltså byta brännvidd. Ändras näsan? Nix.
Brännvidd är inte förändring av perspektiv.

Inlagt 2020-12-12 18:19 | Läst 962 ggr. | Permalink
Tar man samma bild med olika brännvidder, och gör motivet (t.ex en människa) lika stor på alla bilder. Då ändras perspektivet för då får man flytta sig fram och tillbaka. Tror det är det man menar när man talar om olika perspektiv med olika brännvidder.
Svar från mombasa 2020-12-12 22:17
Jo precis. Det är den villfarelsen en del lever i. Perspektivet ändras därför att man flyttar sig. Och vill man då att objektet ska ta lika stort utrymme i utsnittet får det bli ändring av brännvidden. Det är inte fel att göra det här som ett experiment nån gång då och då.
Ha det gott
/Gunnar S
jag gillar horisontlinjen precis i huvudhöjd
Svar från mombasa 2020-12-12 22:38
Hej. Ja jag tror att jag kanske ansträngde mig lite, lite grann för det. Horisontens höjd är ju som bekant betraktarögats höjd. Ju längre man är desto högre upp kommer horisonten, förutsatt att bildplanet är lodrätt. Det finns mycket att grunna på när det gäller perspektiv.
Ha det gott!
/Gunnar s