Om utsnitt och brännvidd

Idag blev det en sväng för att testa det nybegagnade objektivet 18-55mm zoom. Fungerar det som det ska, som förväntat? Hur går det med handskar? Är motstånd i bländarring som sig bör? Levereras tillräcklig skärpa? Och så vidare. Så passar jag också på att göra testet som visar att brännvidd är lika med utsnitt och konstaterar att det fungerar utmärkt. Och att sensorn räcker till. Men det visste  jag föralldel redan innan. 

Brännvidd 18mm bl 4.0(APS-C)

Brännvidd 55mm bl.4.0

Första bilden beskuren till motsvarande 55mm.

Ovanligt slabbigt idag. Och halt. Då ska man gå som en pingvin har jag hört. Fötterna lite granna utåt, korta en aning rullande steg, som en pingvin, typ. Man kan skramla fram med broddar under sulorna också. Undrar hur skridskoisarna mår? Vi har tre och en halv grad plus. Det hade varit roligt att ta några skär på isen. Men det kommer nog nog kyla igen. Det gäller bara att passa på i variationerna.

Inlagt 2021-12-11 15:50 | Läst 848 ggr. | Permalink
Objektivet som du köpt anses vara ett av de bästa "kit"-objektiven. Räcker nog för de flesta i 99% av fallen. I alla fall för gatu- och dokumentärfoto. Jag slog till på den ljusstarkare 16-55-zoomen förra året. Riktigt bra men utrustningen blir ju tyngre och större jämfört med fasta objektiv, som jag generellt föredrar. Gillar dock hur 16, 23, 35 och 55 mm är utmärkta så att man kan använda zoomen som 4-5 (18 mm mitt emellan 16 och 23!) stycken fasta objektivt i ett!
Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2021-12-12 11:42
Hej. Jo jag läste in mig på det och fann att många var nöjda med det. Ljusstyrkan avgjordes av plånbokens kondition den här gången. I övrigt resonerar jag precis som du, fasta gluggar är att föredra men i många situationer har "tre-i-ett" fördel. Det är liksom gunga eller karusell som gäller.
Ha det gott
Gunnar S