Apropos utsnitt eller brännvidd

Ovanstående bild fanns återgiven som illustration angående kommunala veton och vindkraft i dagens Uppsala Nya tidning. Vad säger fotograferna härstädes om valet av bild?(Länk till artikeln finns här.Man ser bara bilden då artikeln är låst. Men det var ju bilden det handlade om).

Om inte annat är det en bra illustration på vad ett utsnitt är, alltså det vi ofta kallar brännvidd. Att utsnittet är en berättarkomponent är nog odiskutabelt. Dagens hemläxa; ta en liknande bild men med ett par andra utsnitt. Hur ändras bildens påstående, berättelse vid de olika bildutsnitten? (Uppgift, kursen Fotografisk bild A.)
:-)    

Inlagt 2022-04-28 18:36 | Läst 1029 ggr. | Permalink
Tror det e viktigt att ha bildkunskap som ämne i skolan men även i vuxenundervisningen! ;)
B)
Svar från mombasa 2022-04-30 17:38
Jag är böjd att hålla med om det.
/Gunnar S
Jodå, jag minns gratistidningen "Mitt i" som för några vintrar sedan hade reportage om snöröjningen i Tullinge som folk klagade över, att man inte längre kunde gå på trottoarerna. Det illustrerades med bild av världens snödriva i ett gathörn. Jag som promenerade förbi det där gathörnet två gånger om dagen skulle möjligen kunna tycka att det var en liten snöhög, men med säkert 1,5 meter trottoarbredd kvar att gå på..., men det visade man förstås inte på bilden i tidningen.
Svar från mombasa 2022-04-30 17:40
Bildutsnittets dramatiska förmåga och egenskaper. Tror bestämt att Roland Barthes skrivit nåt om det också.
/Gunnar S
Tack för uppgiften! Något att fundera över ;-) och träna...
Hälsningar Halina