Vandel, eller hur loggar man ut…

Ute på ön igen. Tomt i stugorna och lugnt i skogen. Ett par liter trattisar hittade jag i alla fall. Det är fågelliv runt huset.  De vanliga, de hemmastadda så klart. Men en steglits sitter i cikorian och pincettplockar frön. Steglitsan har jag sett ett par gånger i år här ute. Kanske en art som gynnas av lite varmare klimat. Vem vet.
  Det är lite lugnare här ute och lite mer utrymme för eftertanke. ”Den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.” Hon  måtte vara väldigt påläst för att säga sånt i riksdagens talarstol. (Hon har naturligtvis fått sitt försvar, men med ett förflutet i branschen så kan man nog med viss rätt fundera på var lojaliteten finns. Tills motsatsen blir bekräftad.) Samma gäller väl Julia Kronlid. Ok att dinosaurier kanske inte funnits. Tills motsatsen bevisas. Eller att UK med hund säger att ”Nu får vi  ordning på klimatet”. Jo hej du, där togs affischretoriken till nya höjder. Det om detta.
   Idag blev det fotografi med Meike 12mm 2.0. Det är ett roligt manuellt objektiv som med sitt utsnitt får en att tänka till lite grann. Och det funkar faktiskt i vardagsfotografiet med det mer eller mindre slentrianmässiga seendet på verklighet och närområde. Återstår ännu att testa det i den miljö det är tänkt att användas; kompakta miljöer med mycket människor.

Så var det där med vandel; uppförande, levnadssätt (SAOL) Vandel är ett ord som är väldigt svårt att gestalta i bild.  Prova själv. Jag går bet. Ord som är svåra att omsätta till bild är ofta oprecisa, abstrakta, mångtydiga.
( I stunder av misantropi tänker jag då och då, Stoppa världen, jag vill hoppa av, eller går det åtminstone att logga ut?)

Inlagt 2022-10-23 18:47 | Läst 652 ggr. | Permalink
Min gamla mormor brukade säga: "Här står jag med förvåningens finger i häpnadens mun".
Det är väl lite så jag känner mig inför allt hallabaloo om Widdings uttalande. För mig verkar det vara ett gäng dåliga förlorare som till varje pris skall skrika ut sin frustration.

Widding har alltså sagt i Sveriges Riksdag att det inte finns någon klimatkris. Låt oss komma ihåg att Sveriges Riksdag är till för att hantera just Sverige och svenska förhållanden - inte "Långtbortistan". I Sverige finns det ingen klimatkris. Ordboksmässigt betyder nämligen "kris": Kritisk situation, nödläge, katastrof - och MSB:s definition är: En kris är en händelse i fredstid som hotar grundläggande funktioner och värden i samhället.

Jag har frågat folk om var i Sverige denna klimatkris befinner sig - visa mig den i verkligheten. Det har ingen kunnat göra. Kan du det Gunnar?
Dumheter. ”Ett gäng dåliga förlorare”…så du menar att the winner takes it all. Hört talas om opposition? Vad jag menar är att Widding med ett förflutet i kärnkraftsbranschen med viss sannolikhet har sitt hjärta kvar oavsett riksdagsuppdrag. Tills motsatsen är bevisad. Samma gäller tillträdande skolminister. Om dinosauriernas varande eller icke kanske man ska dra en förlåtande drapering över.
Klimatkrisen, enligt gällande terminologi, är inte en nationell angelägenhet. Klimatkrisen, eller klimatförändringen , om det smakar bättre, är en global företeelse. Bara det att lejonparten av svensk konsumtion i huvudsak produceras i Sydostasien. Så det blir bara dumt. Jag förstår att det är svårt att vara nationalist i en global värld.
syntax 2022-10-23 20:33
Du undvek mångordig att besvara frågan...
Svar från mombasa 2022-10-23 21:27
Ok, jag förtydligar. Klimatförändringen är ett globalt fenomen. Inte ett nationellt. De flesta forskare verkar samstämmiga i att i den tempererade zonen kan klimatförändringrarna bli relativt odramatiska därmed inte sagt oproblematiska.På så sätt befinner vi oss lite grann mellan den arktiska zonen där förändringarna är dramatiska och den subtropiska zonen runt bland annat Medelhavet där problemen hopar sig. Det här är inte klimatalarmism utan ett sätt att förhålla sig till mätdata. (Jag erinrar mig ett inlägg jag gjorde här på FS för ett tag sedan då jag redovisade att min akademiska hemstad bytt klimatzon, enligt forskningen och ovedersäglig mätdata, vilket ledde till väldigt många inlägg i den tråden.)
Mångordigt besvarat eller?
syntax 2022-10-23 22:01
Nej Gunnar - varken fåordigt eller mångordigt besvarat. Om det nu inte är så att du med din dragning ut på den internationella arenan, medger att någon klimatkris inte står att finna i Sverige? Det var själva frågan jag ställde.

Om någon klimatkris sålunda inte står att finna i Sverige, måste du ju retirera ut internationellt för att försvara dina positioner. Då vill jag säga följande:
Av alla händelser internationellt under senare årtionden som kan inordnas inom det mycket starka begreppet KRIS, kan ingen i dagsläget knytas till långvariga klimatförändringar - eftersom det ur vetenskaplig synpunkt inte kan fastslås om det kan bero på sådana långsiktiga klimatförändringar, eller om det är kortsiktiga klimat/vädervariationer - eller till och med andra av människan orsakade störningar som inte har med klimat att göra. Historien bjuder på gott om sådana kortsiktiga men många gånger ganska dramatiska variationer.

Att en viss ort i Sverige ändrar klimatzon eller liknande händelser, är förvisso en klimatförändring - men sannerligen inte någon kris.
Svar från mombasa 2022-10-23 22:18
Jag har inte påstått att det är en kris. Jag konstaterar att det är en förändring. Och att vi i en tempererad zon har lite bättre odds att klara oss från allt för dramatiska klimatförändringar. Varför det är så vet vi inte. Än så länge.
Det ni nationalister har svårt att förstå är det globala sammanhanget.
syntax 2022-10-23 22:53
Nej - men det är inte heller något sådant direkt påstående från dig som jag har talat om. Jag har talat om att Widding påstod att det inte föreligger någon klimatkris - och att du uttryckt dig väl ironiskt och maliciöst över den saken. Står att läsa här ovan. Smit inte undan min bästa herre!

Hur vet du att jag är nationalist? Tankeläsare kanhända? Vad jag kan förstå eller inte förstå är inte upp till dig att bedöma! Lite vanlig hyfs i debatten - tack.
Glempis 2022-10-26 21:30
Hej Gunnar, läste idag att Widding har aktier i 2 oljebolag ,så hon sitter väl rejält på dubbla stolar, vilket inte precis stärker hennes trovärdighet.
Vandel är i sig ett värderingsfritt ord, behöver kompletteras med "god" eller "dålig" för att bli värderingsbärande.

Jag intervjuade GD för Transportstyrelsen om kraven på dom som släpper ut självkörande bilatr på våra vägar. Vi ska inte ha nån vandelspårövning sa han, till att börja med så här på försöksstadiet löser vi det med att alla fordon ska ha en förare, i eller utanför fordonet.
Bra skrivet Gunnar, som vanligt!
Men jösses, otroligt vilket förnekande vissa försöker hålla fast vid.. Dessutom okunnigt vad gäller klimatförändringar (och därmed också vädret) även i Sverige! Men det visar att det gäller att vara uppdaterad även här rent nyhetsmässigt för att hänga med.. Man kan antagligen fråga vilken renägande same som helt om dom har märkt någon klimatförändring de senaste åren/årtiondena.. Det är ju i norra Sverige som man redan drabbas av detta.. och inte i Stockholm..
Hälsn!

Från 'samer.se': https://www.samer.se/2090

Sametinget för 5 år sen: https://www.sametinget.se/112462
syntax 2022-10-24 10:06
Å ena sidan Jan, är det tydligen du som är den kunnige här i världen enligt dig själv - å andra sidan kan du inte läsa innantill (då kan man ju betvivla läsinhämtningen överhuvudtaget)
Det som saken handlar om här är Widdings uttalande om klimatKRIS. Vad ordet kris betyder har jag angett här ovan. Att det föreligger klimatförändringar. Är det väl ingen som har ifrågasatt? Klimatförändringar har alltid pågått, i alla tider - i olika grad. Klimatet är i ständig förändring på både kort och lång sikt.
För min del avslutar jag här. Samtidigt vill jag framhålla att i min egen blogg:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ilford-kodachrome-5.htm

så står det inre en stavelse om politik, samhällsproblem, eller några andra brännbara ämnen. Det är en fotoblogg som handlar om, hör och häpna - foto!
När jag talar om politik, samhällsproblem, och andra brännbara ämnen, så beror det på att andra har introducerat sådant på ett sätt som jag finner provocerande. Då svarar jag - det är väl det som kommentarfältet är till för?
Ändå tycker jag att vi borde respektera reglerna här på fotosidan bättre. Det här är inte ett forum för politik och liknande.
Eftersom det här verkar som att det är ordens absoluta betydelse, inga tolkningar, som är det viktigaste tänker jag på ett annat ord: "vandel."
Ett gammaldags ord. Med tanke på hur illa ställt det är med ordförståelsen nu för tiden, tydligen är begreppet "hålla låda" okänt bland många yngre, så undrar jag hur många som vet vad vandel står för. -Som absolut begrepp förstås, att tolka saker olika borde vara straffbart :)
Svar från mombasa 2022-10-25 11:12
Ja, skrivningen ”bristande vandel” är egendomlig och som du skriver vandel är ett absolut begrepp, ett substantiv. Men det klingar lite gammaldags och svenskt, så tyskt låneord det är. Maja Hagerman skriver intressant i dagens DN om nyord i retoriken.
Det jag var främst ute efter i det här inlägget var hur svårt det kan vara att översätta ord till bild men att det kan vara värt att försöka. Vandel är ju inte jämförbart med spade även om bägge är substantiv. (Spade tycks också vara ett populärt nyord i det politiska samtalet :-)
/Gunnar S