Mest om ett gott nytt år

Torsdag den 29 december kväll. Det regnar och termometern visar på +6 grader. I går vid samma tid var det -5. Det rör sig i äggkastrullen kan man säga. Först på måndag nästa vecka ska det kila ner på minus 5 igen. Att vädret har blivit livligare har nog inte undgått någon, även om extremer alltid funnits. En del politiker hävdar gärna att det inte råder någon klimatkris, troligen i brist på kunskaper i elementär skolboksfysik och i nån slags tro att klimatkrisen kommer som något slags Harmageddon, apokalypsens ryttare som galopperar över jorden, överallt. Vilket den inte gör. Kapitlet värmelära.
  Och varför dessa tankar som kan uppfattas som oönskade politiska? Egentligen bara läsningen av en artikel signerad Arne Schmitz i Fotografisk årsbok 1971 om fotografiet och miljövård. Lite grann av en uppmaning och önskan om ett fotografi som arbetar i miljövårdens tjänst. Låt vara att 1971 diskuterade man miljö i ett Rachel Carson-perspektiv, försurningen av sjöar, DDT, kvicksilverbetat utsäde, hormoslyr och liknande problematik. Klimatförändringen på grund av växthusgaser genererade av mänsklig aktivitet var något som fortfarande låg på ett fåtal forskares bord. Men blotta tanken att kunna använda fotografi och det fotografiska språket som en del av debatten fanns redan då. Hur mycket av det ser vi idag? Naturfotografi som vågar ta steget lite längre. Jag ställer frågan, jag betraktar mig själv som en rätt medioker naturfotograf om ens som någon. Men visst finns det ett perspektiv som utmanar, eller hur? Förutsatt att man är med på tåget.
Med tillönskan om en bra avslutning på det eländiga året 2022. Och en tillönskan om ett åtminstone aningen bättre 2023 runt om i världen.

Inlagt 2022-12-29 21:52 | Läst 1134 ggr. | Permalink
Jag tror att alldagliga naturbilderna som tas av oss mediokra naturfotografer är minst lika viktiga för att visa på den natur och det djurliv vi har nu och måste värna om. Gott Nytt År och med en önskan om ett bättre 2023.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2022-12-30 16:58
Jag tror också att bra naturfoto behövs men att, precis som Arne Schmitz argumenterade, sammanhanget där bilderna publiceras kanske är något att fundera över. Sen finns det nog en poäng i det som Jan Ehrson skriver om längre ner, om det naturfotografiet som i sin jakt på de perfekta bilderna, både bland de professionella som sina efterföljare är resurskrävande på olika sätt.
Hälsningar Gunnar S
Riksdagsledamoten du lite vagt talar om måste då vara Elsa Widding. Inför den rent sanslösa vuxenmobbning hon utsattes för, har hon gett ut en bok i ämnet - vilket hon med sin kompetenta bakgrund klarade av på ett sådant sätt att de flesta av hennes vedersakare framstår som okunniga - det vill säga, vetenskapligt sett, kvällstidningsläsande dilletanter.

Sedan kör du med formuleringar som innebär: Visst finns klimatkrisen, men man märker den inte... :-)
Det är just så slipstenen brukar dras; det är alltid någon annanstans, på något annat sätt, i någon annan tid, det kommer att hända... och så vidare, och så vidare.

Sedan vill jag påminna om att Svante Ahrrenus, som i slutet av 1800-talet förde fram växthusteorin, tyckte att en temperaturökning av en par tre grader kunde vara helt lämplig - med tanke på att vi ligger i fas för begynnelsen av en ny istid. Han kanske inte hade läst sin värmelära? Skada att han fick nobelpris!

Jag önskar dig ett Gott nytt År - med förhoppningar om en bättre miljödebatt!
Svar från mombasa 2022-12-30 16:10
Den politiker jag främst syftade på är partiordförande till Elsa Widding se klippet: https://svt.se/nyheter/inrikes/flera-sd-ledamoter-tror-inte-pa-pagaende-klimatkris
Kan du plocka fram källor på den vuxenmobbing som Elsa Widding utsatts för vore det bra.
Du får väl fråga Pakistans befolkning om deras syn på kriser orsakade av väder. (Klimat är som bekant genomsnittet av vädret under en given period.) Eller vinterstormar i Nordamerika, skogsbränder i Frankrike förstört grundvatten i Bangla Desh, smältande glaciärer (läs färskvattenreservoarer) i Alperna med mera.
Svante Arrhenius var säkert mycket framsynt i mycket men när han gjorde sin upptäckt kunde han nog inte förutse vare sig befolkningsökning eller teknikutveckling, eller vad de skulle komma att leda till.
syntax 2022-12-30 18:59
Vad det gäller Widding så behöver det uppenbara, som har utspelat sig inför öppen ridå inte källbeläggas. Det skulle väl smaka om du kunde lura mig till sådant... :-)

Om jag kunde komma till tals med Pakistan och Indiens befolkning, så skulle jag fråga varför man girigt har kalhuggit skogen uppströms floder, och nu gnäller om översvämningar nedströms, och hojtar om ersättning från andra länder - när resultatet var ganska givet.

Vad det gäller dom andra länderna har jag inte tillräcklig koll - men det är lätt för dig att slänga ur dig påståenden. Ingen har hittills visat att extremväder har blivit vanligare, givet en observationsperiod på säg 200 år - vilket man nog måste ha.

Ahrrenius menade att en global temperaturhöjning på uppåt tre grader vore lämplig. Det är en fast talangivelse.
Bra skrivet som vanligt! Kanske är 'naturfotografer', speciellt de som lever på det, är de som belastar miljön/klimatet mer än andra.. De reser runt i världen förmodligen oftast med flyg.. Här hemma åker dom mycket bil med 'för tung' utrustning för att bära med sig på kollektiva resor, bara för att få sina närbilder på exklusiva arter som dyker upp, och annat.. Inte vill man ta 'bra' naturbilder som beskriver den här belastningen på miljö och klimat som alla och även 'vi' (fotografer) och andra 'utövar'.. Vissa naturfotografer lever väl på att anordna 'natur/safari/fågel/whatever' resor för andra dessutom! Duktiga naturfotografer borde kunna göra mer i det här avseendet, absolut! 'Klimatförnekandet' fortsätter ju, det ser man även här på Fotosidan då och då..

Men själv så gillar jag när vädret 'svänger', det blir lite långtråkigt annars.. vad än det beror på! Och nog var vintrarna stabilare när jag växte upp än de är numera.. Får önska dig detsamma, hoppas att Ryssarna kan få sin galna President att ge sig under 2023, det är trots allt 'prio 1'.. Annars har vi en världsordning som ingen annan vill ha..
Hälsn!
syntax 2022-12-30 12:12
Har du tänkt på Jan hur likt "klimatförnekare" är "Gudsförnekare" - när man ställer orden bredvid varandra så närmar dom sig synonymitetslikhet.
Jag har ju sett dina aktiviteter här på FS under många år, och det är uppenbarligen vad du sysslar med - en religion.
Svar från mombasa 2022-12-30 16:37
Man kanske ska byta ut ordet klimatförnekare med klimataccepterare eller något liknande. Och kanske passa över bollen till dem. Då blir många ”klimatförnekare” i stället ”klimatförsenare”. Man förnekar inte klimatförändringarna men har uppenbara svårt att presentera alternativet. Då kan man alltid förhala frågan genom att prata om religion, se länken här ovan.
Min poäng med bloggen var att främst fundera lite runt hur naturfoto publiceras och i vilka sammanhang. Och det var väl också det som Arne Schmitz resonerade runt och fick mig att tänka vidare.
/Gunnar S
syntax 2022-12-30 19:02
Det är nog bäst att byta ordet ifråga, det drabbar användaren hårt... :-D

Säker anger du vad din bloggtext avsågs belysa - men så länge du även skriver om annat, så får du även svar på annat.