Vindkraftverk, ett par grejer att ha i minnet

Om havsbaserad vindkraft finns det en hel del åsikter. De flesta handlar om att de stör utsikten.
  1. Eftersom jordytan kröker sig, jorden är som bekant rund, kommer en större del av vindkraftverket hamna under horisonten. Den som utbildat sig till befälhavare i sjöfart är säkert införstådd i de tabeller man kan använda just för sådana beräkningar.
2. Saker och ting blir ser ut att bli mindre ju längre bort de är. Nåt som varje fotograf känner till. Saker långt borta krymper inte bara på höjden utan även på bredden. Trehundra meter på höjden, hur mycket i synfältet blir det på tre mils avstånd, för att inte tala om bredden på ett vindkraftverk? (En entusiastisk fotograf kan nog översätta detta till bågsekunder.)
3. Om nu vindkraftverk placeras  30 kilometer från kusten,  och då med tanke på sikt över hav. Vid mycket god sikt räknar man med 30- 40 kilometers sikt. Men alla dagar har inte mycket god sikt. 
4. Observatören måste vara på rätt plats. Och vid rätt tidpunkt. Vindkraft i Östersjön utanför Stockholms skärgård kan  möjligen ses från Tärnskären i Stockholms skärgård, fast där är inte så många observatörer,  eller från Trouville på Sandhamn. Där bor det för övrigt rätt få personer, undantaget ett fåtal välbeställda sommarhusinnehavare.  Förutsatt att sikten är på topp, alltså.
  Nu ska man så klart inte förringa själva vetskapen om att det står en hord med vindkraftverk bortom horisonten. Den kan ju vara nog så störande…
   Tankar som dök upp när jag körde båten från Nisses brygga till hemmabryggan och lät blicken svepa styrbord. (Hemmavid har ett av grågåsparen  fått ällingar. Tre stycken. Sötfaktor 5. Men naturligtvis ingen kamera tillhands. 
(Nu kan det också invändas i att den här bloggtexten inte handlar särskilt mycket om fotografi, men mer om optik och hur vi ser och upplever saker vilket är nog så betydelsefullt för fotografi.)


  Nikon F Photomic gör sin tjänst och jag överlistar den rätt basalt utformade ljusmätningen. Old school om man säger. 

Inlagt 2023-05-23 19:29 | Läst 606 ggr. | Permalink
Just nu har regeringen tillstyrkt ett par havsbaserade vindkraftparker. Tror inte det hjälper. Förra gången en anläggning utanför Falkenberg var i MÖD underkändes ansökan p g a för liten MKB. Den vägde 24 kilo och hade kostat flera miljoner. Det var bara tekniska rådet som tyckte MKB var tillräcklig, juristerna valde att hellre fälla än fria.

Utöver utsikten är väl själva vetskapen att anordningarna finns störande för dom som inte gillar vindkraft. Jag var och är störd av oljeriggarna på Nordsjön fast jag bara sett dom på foto och nån enstaka gång från flygplan.
Svar från mombasa 2023-05-25 12:11
Ja, det är sällan vi i allmänhet verkligen ser det vi upprörs över. Att vindkraftsparker är yngelkammare för fisk är en rätt ny grej på plussidan.
/Gunnar S
Hej Gunnar.
Tak for den tekst - er helt enig.
Mvh. Erik.
Svar från mombasa 2023-05-25 12:12
Tack själv. Enighet är rätt bra ibland.
/Gunnar S
Jag har inga invändningar vad gäller blogginnehållet! Intressant!
/B
Svar från mombasa 2023-05-25 12:09
Då känner jag mig lugn :-)
/Gunnar S