Tour de France 2023 IV

Lite grann av omgivningens stränder. Jo vi tar en och annan simtur i Atlanten. Biscaya, det stora havet, nog går en tanke till morfarn vars atomer är rejält utspädda i världshaven (Morfar gick överbord i Stilla havet i början av 1930-talet). Och så är det det här med tidvatten. Väldigt påtagligt. Det är ett par meter. Havets andetag. Och en faktor att ta med i beräkningen när man resonerar om havsytehöjning. Och några grejer till.
Alldeles oavsett, Bretagnes granitklippor är lång ifrån "våra" av inlandsisar mjukrundade klippor. Hårt, skrovligt, brant.

La Maison Musée du Pouldu är ett litet trevligt museum i den lilla staden Pouldu. Ett rätt lyckat exempel på hur man med rätt enkla medel kan skapa stämning med ljud, ljus, föremål och associationer. Här i huset höll Paul Gaugain och andra konstnärssjälar till när det begav sig. Ett stativ och några reflexskärmar hade naturligtvis varit bra att ha med i ryggsäcken. Ett ställe som inbjuder till miljö och objektfotografi.

Önskas kanske en absinth? Lite avlägset kökslammer, en sång, lite stim och avmätt stoj bidrar till miljön.
(Fuji Xpro2, en kamera som med  rätt objektiv utan större krångel kan utnyttjas för beräknat skärpedjup och dess placering.)

Inlagt 2023-09-25 10:17 | Läst 920 ggr. | Permalink
Men, va? Hur kunde du beräkna skärpedjup och placering med en digital sökare? Det skulle ju inte alls fungera enligt nåt ljushuvuds påståenden häromsistens bland Fotosidans bloggkommentarer…

Mvh
Fredrik

PS. Det ser ut som om du har det trevligt i Frankrike!
syntax 2023-09-26 20:01
Ljushuvudet låter meddela att han aldrig har talat om skärpedjup. Men vad skulle det störa drivna demagoger som våran Fredrik...
Frekeman 2023-09-26 20:36
Från en av dina kommentarer: ”Det handlar ju inte (bara) om skärpedjup”… Men visst, det vi talar om övergripande är ju det du säger att en digital/elektronisk sökare inte klarar av. Inte skärpedjup även om det är en del av det hela. Utan konceptet skärpedjup uppstår ingen oskärpa och därmed ingen bokeh att tala om.

I flera inlägg så har inte bara jag utan flera andra ifrågasatt dina utsagor kring vad en fotograf ser i en digital sökare. Vi tycker att det går ganska bra att göra det som du säger inte går. Vidare så upptäckte jag, med en viss förvåning ska jag erkänna, att det inte alls fungerade särskilt bra att använda en SLR på det vis du berömde den typen av kamera för. Faktiskt sämre än med digitala sökare. Mattskivor, avsaknad av nedbländarknapp etc. var orsakerna. Använde mig av objektiv från 70-talet, ett Pentax kamerahus från samma årtionde och min moderna digitala K-1. På den sistnämnda gick det ok men inte mer än så.

Trots att du alltså blivit motbevisad flera gånger om så håller du bestämt fast vid din ursprungliga utsaga. Intellektuellt ohederligt och också pinsamt för dig. Att man inte kan erkänna att man har fel är sorgligt. Och att ta bort kommentarer som inte passar ditt narrativ är lågt, väldigt lågt. Du är en liten människa Peter.
syntax 2023-09-26 21:45
Det du visar här Fredrik är just det sammelsurium av knappt sammanhängande argument som gör dig till den debattförstörare du är. Du ruinerar varje försök till egentlig debatt, och sådana personer som medvetet och med berått mod vill förstöra debatten, har inte tillträde till min blogg.
Nu sätter jag punkt - för se den saken kan du inte göra något åt. Du är portad från vidare umgänge.
Frekeman 2023-09-26 22:16
Jag beklagar att du inte är kapabel att följa min argumentation och istället väljer att angripa mig med uppdiktade intentioner som du tillskriver mig. Du har vid flera tillfällen avböjt debatt på löjeväckande sätt och när du sen upptäcker att du förlorar argumentet så väljer du att försvinna ur diskussionen. Återigen, flera personen höll med mig. En person, vad jag kunde se, Stefan Å, ställde sig på din sida. Men Stefan är också en person som jag tidigare diskuterat med och som inte heller följer debattregler eller kan ta sig an empiriska bevis. Han är därmed ingen person som man bör ta på allvar.

Ditt "umgänge" kommer jag inte att sakna. Synd att du inte helt sonika väljer att lämna Fotosidan fullt ut som du en gång gjorde. Då skulle kanske fler än jag inte sakna dig!
Ja på nåt sätt går det. Får nog bli en blogg om det här nångång. Nyss hemkommen från Frankrike och skam tillsägandes blev det ytterst lite som kan kallas gatufotografi, men trevligt hade vi på alla sätt.
/ Gunnar S
Fint formulerat det här, med fina bilder därtill!
/B
Gunnar!
Jag ber om ursäkt för den här sandlådan med Fredrik - men jag kan inte riktigt se att det är mitt fel.
På tal om sandlåda, så lär sig dom flesta redan på dagis att den som börjar har ett mycket större ansvar för den fortsatta utvecklingen. Vem som började pinsamheterna denna gång går lätt att se här ovanför. Jag skall fortsättningsvis inte låta mig lockas av Fredriks provokationer - så att inte andra drabbas. Fredrik nyttjar ju nästa bara andras bloggar för sina "argumenteringar".
Frekeman 2023-09-26 23:03
Hade jag fått kommentera din blogg så hade vi kunnat ta merparten av debatten där men se, det gick ju inte för sig.
syntax 2023-09-26 23:22
Min blogg är från din sida andras bloggar - och där är du som sagt portad.
Frekeman 2023-09-26 23:33
Så du tycker jag ska författa ett blogginlägg bara för att kunna argumentera med dig? Väx upp!

Och sluta att ”umgås” är du snäll. Håll dig till ditt ord.
syntax 2023-09-26 23:49
Gunnar!
Jag ber om ursäkt för den här sandlådan med Fredrik - men jag kan inte riktigt se att det är mitt fel.
På tal om sandlåda, så lär sig dom flesta redan på dagis att den som börjar har ett mycket större ansvar för den fortsatta utvecklingen. Vem som började pinsamheterna denna gång går lätt att se här ovanför. Jag skall verkligen nu försöka att inte låta mig lockas av Fredriks provokationer - så att inte andra drabbas vidare. Fredrik nyttjar ju nästa bara andras bloggar för sina "argumenteringar".
Frekeman 2023-09-27 00:04
Inget nytt att komma med? Jag föreslår att du mejlar Gunnar direkt för att be om ursäkt istället för att fortsätta din lek i sandlådan så världen kan se.
Svar från mombasa 2023-09-27 17:09
Sandlåda? Det här är ett getingbo, minerat område, fotogen på den fotografiska brasan. Jag tar inte illa upp om min blogginlägg blir en arena för olika åsikter om, men jag tror att diskussionen blir mer spännande om de sker genom egna blogginlägg även om en efterföljande tråd nog är oundviklig.
/Gunnar S