Gamla vänner och skönheter

Mitt uppe i ett seriöst arbete med bildfiler och tankar runt foto, i huvudsak mitt egna, snubblar jag in i mappar med gamla inscannade bilder och så guppar hon bara där. Sylva, kustkryssaren KR S486. Och jag faller pladask. Du, min Aménritade skönhet från 1939. 8,2x2,2 depl 3,0 30kvm i X-ställ. Byggd i Arkösund med skrov i kvartersågad oregon pine. De där siffrorna sitter som inristade i minnet. Och blir nu  en annan tid mer uppenbar än när man bläddrar, rotar runt bland gamla bilder? Jo du Sylva, du lät mig segla runt i Stockholms skärgård, Östersjön och alla dess kuster. Och när jag ser bilden förnimmer jag omedelbart den där doften som du hade. Och jag ser varenda detalj. Hör ljuden när skotvinscharna snurrar, känner fingrarnas motstånd när jag skruvar i lite extra fett i MD-1:ans kylvattenpump, och alla ljuden  som finns lagrade...all glädje och all sorg.

( Nu fick det allt bli färgbild. Originalet en Kodachrome 64. Plåtat med Nikon F. Bilden direkt ut ur scanner, Inte för att det betyder nåt egentligen.)

Inlagt 2018-11-21 21:51 | Läst 406 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Vilken vacker segelbåt! Vet du om den finns kvar någonstans? När kan bilden vara tagen?
Hälsn!
Svar från mombasa   2018-11-21 22:52
Hej. Jo hon hamnade i Västerås och togs om hand av en duktig människa, så hoppeligen finns hon kvar på rätt köl. Hon var förövrigt systerbåt till ”Crambamboli” tillhörig varvsägaren Allan Rudén på Runmarö. Men Sylva hade kortare ruff. Och lite annorlunda utformning av stäven. Och vilken undervattenskropp! En ”Bugatti”. Jag hade äran att prata med Åke Améen om det. Per telefon bara ett par månader innan han gick bort. Bilden är tagen på Gräsös västsida i juli 1978.
ehrsa   2018-11-21 22:57
40 år sedan bilden togs.. åren går.. Tack för info!
Svar från mombasa   2018-11-21 23:12
Apropos, när vi låg i Käringsund på Ekerö, Åland utbrast en gosse i båten om babord ”men dom har ju fören i bak”. Åke Améen hade en svaghet för kanothäckar. Och, faktiskt, kanothäck bär väldigt bra i akterlig sjö.
Att du kunde överge henne... ??
Svar från mombasa   2018-11-21 23:38
Jadu. Som sagt, glädje och sorg. Det är kanske så att dessa möbler i ädla träslag som passerar ens liv, som har namn, själ och historia... kan man överge dem? Jo, livet hamnar liksom mittemellan och ivägen.
Men oavsett, det är kul att ha en radda år med en riktig fin yacht. Något inte alla har.