Gatufoto i mörkrets sken

Ja varför fotas det så lite på kvällar och nätter? Vi har väl aldrig i historien varit så nattaktiva. Och kunde Brassai så. Eller Daido Mariyama. Fast dessa två ska nog inte jämföras samma dag, eller samma natt kanske.

Strosande på ett nattligt Manhattan, gatufotots Scharaffenland där i princip varje bild blir till ett gatufoto. Dock inte nödvändigtvis med humoristisk twist eller något surrealistiskt utan kanske bara så som det råkar vara. Ett slags dokumenterande förhållningssätt. Kanske inte ens en tydlig komposition. Men kanske ändå någon liten ingång.

Men nu är det stängt in till USA, ett tag i alla fall. Och det går inte att åka tåg dit heller. Vilket gör att det blir svårt att ta sig dit. Men, som sagt, det var roligt så länge det varade. Och vem vet, en och annan lärdom om det globala samhällets bräcklighet kanske dyker upp. Eller om resandets smittspridande baksida.

(Fuji X10 från den tiden den var snäll och gjorde som den skulle. En aningens lite pyssel i Silver efex.)

Inlagt 2020-03-16 11:38 | Läst 2071 ggr. | Permalink
Bra fråga som sagt, nattfoto! :)
Vad gäller samhällets bräcklighet, så har vi ju Spanska sjukan 1918 i nära historia!
Våra virusinfektioner startade upp ordentligt när vi började leva nära boskapen!
När mänskligheten gick från jägarlivet till att bli bofasta jordbrukare så skapades större möjligheter för patogener att hoppa mellan djur och människa! Dels för att människorna blev fler, men också för att de levde tätt tillsammans med djuren!
/B
Svar från mombasa 2020-03-17 16:38
Ja, frågan om nattfoto får och bör underhållas. Det kanske har lite med en upplevd otrygghet i att vistas i städer på kvällar och nätter.
/Gunnar S
Ja, man undrar om folk tar till sig hur smittspridningen tagit sig runt världen så här pass snabbt.. och drar lärdom av det.. men jag är skeptisk, folk 'glömmer' snabbt, givetvis beroende på hur viruset beter sig nu framöver.. ingen vet riktigt! Blir också intressant att ta del av ev. mätningar på CO2 utsläppen framöver.. och märkligt att det ska krävas ett 'livsfarligt' virus för att beteenden ska ändras! Det räcker inte med att t.ex. EU utlyst ett 'klimatnödläge' tidigare i höstas.. Själv är jag aldrig ute på gatorna och fotar på kvällarna.. tycker inte det är så kul! Men motiven finns nog där..
Hälsn!
Svar från mombasa 2020-03-17 16:41
Ja, det har nog redan gjort ett litet hack i kurvorna. Människan är inte alltid förnuftig och logisk. Om man tänker på hamstringen av toalettpapper och pasta. Bulgur, matvete, mathavre med mera verkar inte ha lockat hamstrarna i någon högre grad.
Jag tycker kvällar och nätter är ganska sköna fotostunder, men jag förstår oron.
/Gunnar S
Hej Eftersom jag alltid går ensam när jag plåtar, och är en gubbe på 75, är det nog inte så lämpligt att knalla omkring i stan på natten med sin kamera. Lite tryggare kanske iGnesta by night :-)
Ha det bra Bengt H.
Benganbus 2020-03-16 15:25
Då e jag fem år äldre än dig Bengt! :) Men det e klart,
jag väljer inte de mest skumma gränderna i Stockholm ensam! :)
/B
bassa 2020-03-16 16:32
Hej Bengt. Tyvärr är det så, att många rån med kniv sker på öppen gata. Gränderna kanske rentutav är säkrare., men det får bli dagtid och några kvällar då och då. Också snuvig och hostig, och stannar hemma ett tag. krya på dig! Du verkar annars väldigt pigg Bengt.
/ Bengt H.
Benganbus 2020-03-17 08:59
Bengt, vi får ligga lågt ett tag framöver, vi e väl i riskgruppen vad gäller corona!
Så det blir blogg och tv framöver, också får man skicka ut nå'n anhörig att köpa mer toapapper för att bunkra! ;) /B
Svar från mombasa 2020-03-17 16:46
Det kan nog vara så att det är lite obehagligt att knalla runt i nattliga städer, särskilt med ett antal tusenlappar hängande på magen. De gånger jag plåtat på kvällar och nätter är det oftast i miljöer där det vistas mycket folk, och där har jag upplevt nån slags flockens trygghet. Inte helt rationellt kanske.
/Gunnar S