God fortsättning.

Läsning i dagens DN. Vi läser tidningen på våra paddor här i huset.  Att hitta den här artikeln på ekonomisidorna i dagens tidning manar till en viss eftertanke. Det handlar om ett av våra viktigaste sätt att kommunicera. Något som fler borde fundera över. Inte minst departement, skolverk, kommuner, lärarutbildningar, enskilda skolor med sina rektorer, programrektorer och förstelärare. Och att ämnen med kommunikativ inriktning och god timtilldelning i kursplaner tar sin del av kakan. Det lilla bildämnet, i gymnasieskolan helt marginaliserat har inte resurserna att självt ta hand om det. (Det verkar som om artikeln inte är låst för gratisärgott-läsare, så en stärkande promenad till ett närliggande bibliotek är inte ett nödvändigt alternativ. Redigerat.)
Bilder är viktiga.

Läs den här

Inlagt 2021-12-26 11:53 | Läst 992 ggr. | Permalink
”Personlig utveckling förutsätter förtroende för den andres kunskaper och sätt att lära ut, entusiasmera och ge konstruktiv kritik, menar Göran Segeholm efter nära 30 år som kursledare.”
Håller helt med, och det här lärandet skall inte ske inför öppen ridå av okända ”fotolärare” eller tyckare! Om man nu vill något annat än att bara få gillanden!
En mycket intressant artikel om sannolikt en givande och utvecklande kurs!
/B
Svar från mombasa 2021-12-26 20:06
God fortsättning. Att uppnå det tillitsfulla förhållandet student pedagog är grundbuten i all pedagogik. Och sker det på personnivå utan ”publik” blir det allra oftast bra.
/Gunnar S
"Så vilka är dina bästa fototips? Göran Segeholm har fått frågan förr, och med åren blivit närmast allergisk mot tron på genvägar utan eget tänk och egen ansträngning.

– Formulera ditt syfte innan du gör något, svarar han till slut."

Bra svar!
Svar från mombasa 2021-12-26 20:07
Ja, bättre kan det inte sägas. Att ha något att berätta om. Och hitta arenan.
/Gunnar S
Hej Gunnar och god fortsättning.
En spännande artikel. Avslutningen är bäst.
"– Formulera ditt syfte innan du gör något, svarar han till slut"
Fotopromenad i all ära men, det är nog bra att veta vad den ska leda till innan man går ut.
Min gamble fotolärare frågade alltid när jag visade en bild för att få lite kritik.
"-Vad vill du säga med denna?"
Det tycker jag är den bästa frågan att ställa sig vid fotograferingen... vad vill jag säga???
Detta är något man ska diskutera lajv.
Ha de gott
Jerry
Svar från mombasa 2021-12-27 17:01
Hej och god fortsättning. Jg hajade till när jag såg att intervjun var publicerad på en ekonomisida. När bra bildberättande blir en ekonomisk faktor i kommunikation.
Och sen det där viktiga att när man publicerar en bild, visar upp den, kommunicerar på nåt vis, då kommer din gamble fotolärares fråga: Vad vill du säga med denna? Sånt som varje mottagare i nån mån borde ställa. Vad vill hen?
Lajv är bäst :-)
Ha det gott
/Gunnar S
Personliga tränare och assistans finns snart för allt. Från motion till psykologer för att dämpa klimatångest. Är inte detta en lite märklig utveckling? Fast just detta kan väl liknas vid att gå en vanlig kurs, fast på lite annorlunda sätt?
Svar från mombasa 2021-12-27 22:31
Hej. Jo pt i alla möjliga sammanhang är lite märkligt men är kanske en affärsidé i tiden. Men pedagog betyder väl från början någon som går med, vid sidan om liksom. Och personlig kritik ska nog aldrig vara publik underhållning utan hellre något av mentorskap. Ett bollplank kanske?
/ Gunnar S