Om det politiska fotografiet

Att politik och fotografi har gått hand i hand sen begynnelsen är ingen omvälvande iakttagelse direkt. Tvärtom, Roger Fentons bilder från Krimkriget kanske inte känns politiska idag, snarare mer sakligt dokumenterande. Men, just detta att det gick att återge ett storpolitiskt skeende i krigets vardagsbilder var revolutionerande.
   Så att hitta politiska bilder i bildhistorien är ingen svår uppgift. Vad som däremot kanske är mer knepigt är att undersöka när en bild blir explicit politisk. Det handlar nog i huvudsak om två faktorer. Bildens kontext och hur öppen bilden är för tolkning. Så då är bordet dukat. Bildens kontext handlar till största del om var bilden är publicerad.  Ytan eller arenan kan man också säga. Bildens tolkningsbarhet är knepigare. Öppen eller sluten bild? Här handlar det mer om att sändare och mottagare har mer överensstämmande referenser i valet av konnotationer. Läser jag som mottagare det du som sändare väljer att publicera? Sånt kan man aldrig veta.
   Men om mottagaren har en mer utvecklad förmåga att läsa bilder borde skillnaden mellan sändarbudskap och mottagartolkning bli mindre. Kanske uppstår det där mötet. Ett slags gemenskap i läsandet. Inte det omedelbara ifrågasättandet. 

Och så var det att välja en bild till den här texten. 

Så jag vald den här opolitiska bilden. En bild som jag gillar. I segmentet gatufoto. Men med ett annat kontext skulle den nog möjligen, aningen långsökt  kunna uppfattas som politiskt anstruken. Hur då?

Mer politik, mer tyckande,  mer åsikter på FS!

Inlagt 2021-09-20 22:15 | Läst 502 ggr. | Permalink
Jag har aldrig uppfattat fotografisk bild åtskild från politiken. Med politik menar jag inte partipolitik eller ensidig propaganda utan snarare inriktningen på ens fotograferande. Själv har jag alltid varit intresserad av människor i en social kontext och sökt mig till människor och miljöer där bilden och urvalet i sig är ett personligt och politiskt ställningstagande. Jag menar också t ex att en hel del naturfotografi är bärare av en politisk dimension.
Och under flera år visade jag bilder och skrev texter på en blogg här på Fotosidan som i den meningen hade en politisk innebörd och dimension. Att bilden innebär ett personligt ställningstagande är en självklarhet. Eller borde vara.
Dock föll mitt bloggande inte i så god jord. Ibland urartade kommentatorsfältet till rena påhopp. Ingen nämnd ingen glömd.
I nästan alla bloggliknande sammanhang finns möjligheten att blockera följare. Instagram, facebook, twitter osv har den möjligheten men tyvärr inte Fotosidan,
Alltså tröttnade jag och valde andra kanaler för mina bilder och texter.
Allt gott till dig och tack för en bra text och bild/per-erik
Svar från mombasa 2021-09-21 10:36
Hej och tack titten! Jag delar din uppfattning om den politiska bilden. Många bilder blir så att säga politiska beroende på sitt kontext, och det kan ju variera. Som bilden med den röda stugan och vidhängande svensk flagga. Men som sagt att det finns en politisk dimension i själva bilden, att bilden berättar om fotografens öga, fotografens ställningstagande upplever jag som viktigt.
Jag är inte så förtjust i inställningen att det inte ska finnas politik eller politiska åsikter på till exempel här på FS. Såna åsikter är väl om något politiskt ställningstaganden.
Ha det gott, och det finns ju som sagt andra ställen att publicera och vara verksam på.
/Gunnar S
(Blir det nån Fyra Fotografer utställning framöver?)
per-erik åström 2021-09-21 21:26
Ja Fyra Fotografer ställer ut på Galleri Konsthallen i Gamla Stan i mars 2022. Mer info senare, jag funderar också på en separatutställning senare i höst. Hörs/per-erik
Svar från mombasa 2021-09-21 21:53
Vad kul. Ser fram emot!
/Gunnar S
Personligen tycker jag att det kan vara riktigt intressant att diskutera politik men jag är tveksam att det kommer leda till något vettigt här på Fotosidan. Lär nog urarta på det sätt som Per-Erik beskrev i sin kommentar.

Läser gärna skriverier om politiska bilder men ser ogärna att bloggar börjar att användas för att basunera ut politiska åsikter. Finns nog bättre fora för sånt. Dagens politiska debattklimat är, som jag ser det, väldigt polariserande och det leder i stor utsträckning till "vi och dem" – när vi egentligen har en hel del som vi gemensamt uppskattar – fotografi till exempel.

Med opolitisk hälsning,
Fredrik
Svar från mombasa 2021-09-21 10:46
Hej. Jag tror nog som du att politiska diskussioner sällan slutar i koncensus. Det är nog diskussionen i sig som är grejen. Men visst kan det urarta. Skrivandet i bloggtrådar medger som bekant inte de där subtila nyanserna i språket som ett cafébord tillåter.
Jag tycker, likt Per-Erik att bilder med en politisk inriktning, ett ställningstagande är intressantare. Bilder där det finns en tanke, en åsikt, kanske en avsikt. Ibland dyker de upp inte minst i Gatufoto-gruppen.
Ha det gott
/Gunnar S
Hej Gunnar, ett spännande spektrum av ämnen, kanske lite som att glänta på Pandoras ask, eller möjligtvis öppna dörren till mörkrummet utan att knacka först;)

Att bildspråket kan sägas vara ett hyfsat komplett språk, ganska universellt till sin struktur och med ett otal dialekter och en djungel av grammatiska regler kan en nog ha fog för att tycka. En uttrycksform bland många helt enkelt. Precis som musik, tal, dans, skrift eller för den delen konst i stort.

Politik är väl snarare en metod. Vill en politisera med en bild så är nog kontexten, precis som du anger, ganska betydelsefull. Men just för att bilden i princip alltid är föremål för tolkning så är den väl snarare implicit till sin natur, snarare än explicit, eller vad anser du? Bildanalys är inte direkt min hemmaplan så jag vacklar lite i min tankegång där:)

Men visst är det nog så, att ju fler gemensamma referensramar en har i sina respektive ramverk, desto mer snarlika tolkningsvariabler kan en göra. Men frågan om vad som är huvudsak eller bisak i en bild... Ja "därom twista di lärde"

Ser vi dagen till ära, en bild av en socialdemokratisk budget i hyfsad harmoni och balans p.g.a rosen i kvinnans hår och det glada leendet hos musikanten, eller dansar socialdemokratin möjligen till någon annans pipa?

Kan det förment romska motivet med en lätt anstrykning av Carmen ha något annat än en politisk innebörd med tanke på romers situation i allmänhet sedan hundratals år. Ja förmodligen, eftersom Carmen ansågs som omoralisk vid premiären, och moral är ju som bekant inte politik, åtminstone inte för somliga, trots närheten till det nyss avhållna kyrkovalet:)

Mer politik - Mer tyckande - Mer åsikter på FS!
Allt gott!
//Morgan
Svar från mombasa 2021-09-21 10:53
Hej. Kul och spännande tankar, inte minst din bildanalys. Jo bilden är ju oftast implicit till sin natur, men ofta är sändarens avsikt explicit. Och det är kanske det som ibland gör bilder svåra att läsa. Det finns ofta en kameleont-natur i foto. Vad ser man och hur tolkar man? Inte sällan med vetskapen om att bilden kan berätta något annat.
Ha det gott
/Gunnar S
En underbar bild som bjuder till många tolkningar... Dansen och glädje i mitten, men det hände något vid sidan om...
Hälsningar Halina
Svar från mombasa 2021-09-21 10:57
Hej och tack! Jag satt och bläddrade i mapparna häromkvällen och hittade den här. Då blev jag glad. För mig handlar bilden om musik, dans och kultur, mångkultur i det här fallet. Bilden är tagen vid en sådan manifestation och folkfest. Sånt glädjer mig.
Ha det gott
/Gunnar S
Allt är politik, även det bestående! Partipolitik kan väl vara litet mer speciellt! Men hur avgränsa? Om det behövs!
Det bästa e väl att inte bry sig! Om det behövs! :)
/B
Svar från mombasa 2021-09-22 10:11
Ja det enklaste är väl att inte bry sig. Men opolitiskt är i sig politiskt. Sen visas det en hel del bilder på FS där man kan ana sig till ett samhällskritiskt öga. Ibland med vänstra ögat, inte sällan med högra ögat. :-)
/Gunnar S
Hej Gunnar.
Fin bild och kloka tankar, som vanligt. Vi läser foto olika på samma sätt som när vi hör en berättelse. Det vi känner igen och finns i våra liv. Bekräftelse. Sådant kan ofta tolkas på olika sätt.
Din dansande kvinna och gitarristen får mig att tänka på en flamencobild på en affisch, kanske sedd på arbetarrörelsens bibliotek mitt emot LO-borgen. Jag var där för 30 år sedan. Affischens budskap var något om spanska inbördeskriget. Det var många affischer från det kriget då. Det var nog ett screentryck.
Bilder är ofta politiska när jag ser dem. Fotografens tar ställning genom sitt sätt att fotografera, välja motiv, situation, perspektiv, färger mm. Jag tar ställning genom mitt sätt att se.
Christer Strömholms, Sune Johnsson, Robert Capa mfl skildringar visar oss hur det var. De kan kanske kallas politiska, om man vill?
Ha de gott.
Jerry
jerrysoderberg 2021-09-22 15:58
...sedan kan man kanske säga att din bild är lite mer, än många andra dansbilder. Kvinnan är inte trådsmal, mannen är inte uppklädd som gitarristerna på många sydeuropeiska dansbilder och platsen ser mer nordisk ut.... Då blir din bild också ett inlägg i debatten.... och berättelsen en annan...på sitt sätt. Fin bild//Jerry
Svar från mombasa 2021-09-22 19:04
Hej och tack för din intressanta bildläsning. Ja, det är spännande att se vilket öga som är fotografens. Att det kanske finns ett kritiskt öga som tar ställning, kanske med den lågmäldhet som Sune Jonsson ofta förknippas med, eller mer explosivt som en del andra. Men man ser ögat och baktanken.
Ha det gott
/Gunnar S