Om en del utmaningar i sociala medier.

Är det någon mer än jag som fått en utmaning från någon bekant om att lägga upp en bild varje dag under en vecka. Utan kommentar och den ska vara svart-vit?  Tydligen inte helt ovanligt. Jag har sett utmaningen på fler ställen än en tråd så något speciellt tycks det vara. Att plåta svartvitt. Ja, kan jag fundera, med en huvudsaklig fotoproduktion som är, ja just det, svartvit.
Kan det ha något med det svartvitas kittling i sociala medier där trivialbilden helst ska vara i färg. Där svartvitt blir spännande och lite, lite granna arty.
Nu är frågan, om jag tar den här utmaningen på allvar, ska jag då köra fullt ut med raw-filer. Svartvit konvertering, en sväng i Efex, eller egna recept i PS. Eller mobilbild med inbyggd svartvithet i telefonen? Kommer någon se skillnad. Eller kommer någon se skillnaden och kunna härleda det till en fotografisk process? 

( Offentlig mugg Berlin. Fuji X10. Lite Silver Efex. En på de flesta sätt rätt risig bild.)

Inlagt 2020-06-13 22:36 | Läst 1767 ggr. | Permalink
Instinktivt skulle jag svara att du ska köra med mobiltelefon i svartvitt läge och skicka iväg bilderna utan annan behandling. Bygger på min förutfattade mening att sociala medier i mångt och mycket är liktydigt med triviala bilder. Det kan ju låta lite dissande fast det är det inte. Inte helt och hållet i alla fall. Få bilder är väl så innehållsfokuserade (och teknikbefriade) som just triviala bilder på sociala medier? Vilket väl i grund och botten måste vara något bra, tänker jag.

En lite motsägelsefull kommentar möjligen, men den kanske kan hjälpa dig på vägen.

/F
Svar från mombasa 2020-06-14 13:52
Jaa, om jag nu antar utmaningen får det bli med mobilen och en lite förströdd efterpyssling i soffan. Och, absolut, sociala medier är i huvudsak trivialbildens yta. Innehållsfokuserat som du skriver. Bildspråket som det frodas i trivialbildens land är kanske något outforskad (?) men onekligen rätt intressant.
/ Gunnar S
För egen del, så har jag stött på den där "utmaningen" tre gånger, och alla tre gångerna förnekat den. Lite som att häda i kyrkan kanske en del fotointresserade kan tycka:)

Men just precis som du själv anger i texten. Vissa människor problematiserar, andra övertänker kanske en aning, och somliga skulle nog till och med gå och försöka motivera sig hela dagen - En skulle kanske inte få mycket annat gjort... Men ändå skulle en förmodligen inte bli helt nöjd med bilden/bilderna

Men visst är tanken god. Och lite grann arty blir det väl allt, men gärna mera kravlöst. Bilder utan press kan väl oxå duga, tänker jag.

Ser att du inte spolat kröken - Det har å andra sidan inte jag heller, Skål och tack för en trevlig text!

Och slumpen, om den nu existerar, brukar väl ofta bjuda på bättre bildmaterial än det som eftersöks, eller?
Svar från mombasa 2020-06-14 13:56
Hej och tack för det. Jag lurar nog på att tacka nej, läs glömma bort, försvinna i flödet. Det finns som du skriver något problematiskt i att om man har någon form av ambition med sina bilder kan såna här utmaningar bli riktiga tidstjuvar. Och jag är fortfarande fundersam över vad det egentligen går ut på. Den underliggande tanken och idén.
/Gunnar S