Piondags och andra väsentliga händelser i trädgården

Pionen är en historia för sig. Låt den passera i all sin prakt. En bild kan man väl ändå offra på denna bombastiska utvikning i rosa, rött och  vitt. Själv är jag nog mer för att botanisera i kryddlandet. Än så länge är det bara salvian och en variant av timjan som har gått i blom. Timjan är en stapelvarar i kryddskåpet. Färsk, naturligtvis alltid ett strå vassare. Vi odlar fyra sorter. Och nu är det så att kryddorna inte ska gå i blom för tidigt, då mister de en hel del av sin kryddighet.

Salvian är lite knepigare även om den dansar bra med kyckling, ungtupp och annat fjäderfä. Enligt utsago går den bra med falukorv också ( även om falukorv mer sällan flyger, vilket är en definition av fjäderfä). Men prova gärna att hastigt steka blad av salvia i lite olivolja. Blanda med pasta och servera direkt. Gärna med en nyriven parmesan.

Det går långsamt fram i landet. Men de kommer en efter en. Till gommens fröjd och inte minst för alla humlor, bin, fjärilar och alla andra kräk och fän som är satta att sköta om den viktiga pollinationen. Och de gör det så gärna. För så har evolutionen bestämt.

Inlagt 2019-06-24 20:35 | Läst 2045 ggr. | Permalink
Bland det bästa jag vet är att kunna gå ut i eget kryddland och plocka det som behövs för tillfället. Här har du mycket att välja mellan, med fina bilder dessutom!
//GöranR
Svar från mombasa 2019-06-24 23:17
Tack för titt! Ja det finns en hel del i landet. Man kan börja dagen med gräslöken som gifter sig fint med en nyplockad rädisa på frukostmackan.
/ Gunnar S
Spagetti med hemlagad tomatsås, grillade pilgrimsmusslor och salvia snabbstekt i olivolja. Mycket gott! Egna kryddor är guld och just salvia kan man ju plocka långt in på vintern. Jag gör en grönsaksgratäng där den också passar utmärk.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2019-06-25 11:35
Tomatsås och pilgrimsmusslor har jag inte provat. Låter gott! Jo, salvian står fint långt in i januari här på ön.