Spektakulärt lyft

Att flytta en vägg med påklistrad oljemålning är en inte alldeles enkel operation. I samband med rivningen av en Uppsalaskola hade man tänkt sig att själva aulabyggnaden med den fina målningen av Harald Lindberg skulle kunna bevaras. Vilket inte lät sig göras då byggnaden var i mycket dåligt skick och framför allt redan från början felkonstruerad. Det var faktiskt bara en vägg som var ordentligt armerad. Den med målningen. För att göra en lång historia kort slutade historien med att man helt sonika frilade väggen och lyfte bort den för senare behandling av konservatorer.

Lyftet går vägen om än mycket långsamt och försiktigt, 

och landar slutligen på slutdestinationen.De som arbetad med det här projektet har tyckt att det varit inte så lite spännande, och inget rutinarbete. Lite mot oddsen som man sagt. Vilket jag erfarit från välunderrättad källa.

Hela proceduren följs av både media och en nyfiken allmänhet, bland annat flera efterföljare till herrar Backlund och Stoltz, för den som känner sin Birger Sjöberg och romanen Kvartetten som sprängdes. Världen är full av experter i de mest skilda ämnen. Bland annat kranlyft.

Inlagt 2020-01-27 17:35 | Läst 484 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Intressant läckert du visste kanske om det annars känns det som en vinstlott.
Hälsn...Gun-Inger
Svar från mombasa 2020-01-27 20:49
Hej. Nej jag hade ingen förhandsinfo. När man gör såna här operationer har man bara ett försök. Och det fanns många saker som kunnat gå fel, enligt projektledaren. En sån här vägg väger sina modiga tjugo ton.
Hälsn Gunnar S
Tycker också det är svårt att flytta tavlor och bilder och få det bra :-) Allvarligt, kul reportage och roligt att intresset för ett udda projekt kan få det i hamn trots avsevärda praktiska svårigheter! Utmärkt och intressant bildreportage! Hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa 2020-01-28 09:31
Tackar och bockar. Att hänga tavlor är en grannlaga uppgift. Nu återstår för konservatorer att avlägsna målningen som är olja på duk från själva väggen. Antagligen ett tålamodsprövande pilljobb.
Hälsn Gunnar S
Trevligt och spännande sätt att ta tillvara på något fint.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från mombasa 2020-01-29 09:49
Tanken från början var att behålla hela byggnaden. Men nu är det konservatorernas pyssel att frilägga den. Eventuellt, sannolikt kommer målningen att sättas upp i den nya skolan som har byggstartats.
/Gunnar S
Det är härligt att man gör sig besväret att bevara denna väggmålning! Så skönt att det gick bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från mombasa 2020-02-02 11:04
Målningen har tydligen betyttt mycket för generationer uppsalaungar som sett den under sin skoltid. Det är också en målning som jag själv upplever rätt daterad men på ett positivt sätt. Till ett slags framtidstroende sent femtiotal.
/Gunnar S