Tillbaks till svartvitt, eller monokromt som det heter...

Fast, monokromt betyder en färg. Och den måste inte nödvändigtvis vara svart. Som inte är en färg om vi tänker additiv färg vilket är det mest korrekta att göra om man är fotograf. Svart är avsaknaden av ljus. Och motsatsen vitt är allt ljus på en gång. Monokromt betyder bara en färg och den kan vara vad helst man behagar. Rött, grönt, mahognybrun, ligusterblå eller vad man nu kan hitta på. Svartvitt är egentligen grått. Från väldigt ljusgrått till väldigt mörkgrått. Ja rent vitt och rent svart ryms också. Men det här är något man inte behöver påpeka för en fotograf. Eller?

Och hur man nu som fotograf eller bildmakare förhåller sig till färg eller svartvitt, ja det är en fråga som varit på tapeten rätt länge. Och här finns inget rätt eller fel. För en bild är en bild och verkligheten är nåt annat. Ja, inte ens verkligheten är nåt annat eftersom det vi ser faktiskt är en bild det också. Med hjälp av våra egna synapparater. Med många parametrar som slår lite olika från individ till individ.

Dans på berget. Julinatt. Skärgårdsdrömmar. Borde kanske vara i färg. Och skärpan som ligger helt fel. Eller gör den det?

Inlagt 2019-08-06 15:36 | Läst 371 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

En bild jag spontant tycker väldigt mycket om. Bla därför att skärpan ligger helt rätt - i mina ögon. Hon håller armarna kärleksfullt runt honom och jag känner att med full skärpa där hade mjukheten i både greppet, händerna och ansiktet gått förlorad. Kanske hade jag skurit bort prylarna till vänster men det är en baggis, dessutom kan jag samtidigt tycka att det triviala där till vänster faktiskt framhäver känslan i huvudmotivet. Och jag längtar inte efter nån färgvariant när jag ser den här bilden, hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa   2019-08-06 20:55
Hej och tack för bildkommentar. Jag gillar din läsning av bilden. Och jag satt verkligen och drog i beskärningsinstrumentet hit och dit just med tanke på det triviala i vänsterhörnet. Ta bort blir formatet mer statiskt. Behålla blir det just mer trivialt där i hörnet. Helt rätt blir det inte oavsett.
Ha det gott / Gunnar S
En underbar bild. Och jag tycker också skärpan ligger helt rätt, paret blir mjukare och mer ömt känslosamt laddade, de blir huvudpersonerna lite som indirekt och nästan tack vare att de inte är de som fokus ligger på.
Sen om diskussionen färg eller gråskala; den här bilden är sannolikt mycket starkare som den är. Och vissa bilder blir det utan att det blir "sökt" - önskar jag visste varför.
Men det kanske kan vara skillnad om man fotograferar i svartvitt jämfört med om man konverterar färgbilder i datorn.
//GöranR
Svar från mombasa   2019-08-07 10:17
Hej och tack för bildkommentar. Bilden är svartvitt jpg direkt ur kameran. Och oskärpan hamnade nog rätt.
Jag brukar annars ofta konvertera till sv eftersom svartvitt är mitt huvudsakliga bildspråk även i andra tekniker.
Ha det gott/ Gunnar S