Tom Wood, är han bekant?

En rätt spännande fotograf är irländaren Tom Wood. Det är nog inget namn som dyker upp så där direkt när fotografer möts och pratar gatufotografi, till exempel. Och inte namnet som rullar upp först i Google-tablån när man söker på street photography eller nåt åt det hållet.
   För några år sedan slaktade jag ett antal årgångar av tidningen Foto, salig i åminnelse, sparade artiklar om fotografer (ja, varje nummer hade åtminstone ett porträtt av en då intressant fotograf. Och massor med fotohistoria, ja ni minns säkert). Men det som fick mig att reagera, när man nu har tid att reagera över småsaker, var att i porträttet av just denne fotograf; Tom Wood, intervjun för övrigt skriven av ingen mindre än Ralph Nykvist inte någonstans nämndes ordet gatufotografi. Och då ska man veta att artikeln var införd i nummer 5/2006. Samtidigt som det mycket fina porträttet är späckat med referenser till HCB, Friedlander, Winogrand med flera. Woods arbetade för övrigt i hop med Marin Parr ett tag.
   Det är nåt märkligt med gatufotobegreppet, en modern uppfinning.

Dagens bild fotograferad i hörnet Drottninggatan Trädgårdsgatan sista april 1968 i Uppsala. Det vet jag, utan metadata. Profilen i mitten, Åsa, är inte med oss längre fick jag rätt nyligen reda på, ansiktet halvt dolt därbakom blev sedermera överbefälhavare och otroligt stor och viktig i NATO. För mig blev Håkan särskilt viktig i det att han kanaliserade ett gryende intresse för amerikansk musik, Tamla Motown, ädelsoul på Atlantic i sitt pojkrum utrustat med stereoanläggning under egenmäktigt förlängda frukostraster. Supremes, Martha and the Wandellas, Otis Redding, Wilson Pickett och en hel drös andra, på vinyl så klart. Vilket jag fortfarande står Håkan  i en  tacksamhetsskuld till. Övriga figuranter i bilden är just bara det. Fotograferat med en Robot Star, en liten, tung 24x24 formats kamera. En apparat med hög densitet skulle man också kunna säga. Urverksmotordriven med en sökare där begreppet diminutiv är ett understatement. Film, gissningsvis nån Agfa dia.

Men så var det där om agendajournalistik, ett begrepp som dyker upp lite då och då med samma regelbundenhet som ett kuku i ett gökur, och inte sällan som en ingrediens i ett flöde med populistiskt anslag strax till höger om det blå. Nu är jag emeritus, men ägnade en hel del tid av mitt arbetsliv åt undervisning i mediekommunikation, ett ämne där begrepp som just agendajournalistik, och, konsekvensneutralitet dök upp mer än en gång. Men det får anstå ett tag. Det blir abborrmete med barnbarnen i stället. (Och visst är det ändå lite intressant att det finns ytor och arenor där olika tankar kan mötas.)

Inlagt 2023-06-16 22:32 | Läst 748 ggr. | Permalink
Tom Wood känner jag definitivt till. Äger ett antal böcker av honom och har dessutom haft turen att träffa honom en gång på Photo London tillsammans med Christopher Anderson. De bägge berömda fotograferna hade naturligtvis mest uppmärksamhet för varandra men jag fick av slumpen vara med på ett hörn! Bägge var trevliga. Tom Wood har fotat en hel del bra gatufoto!

Vad beträffar begreppet gatufoto så får man nästan intrycket av ditt blogginlägg att du menar att eftersom det inte nämndes 2006 i artikeln så tillkom det efteråt. Men du vet ju förstås att det existerade långt före. Garry Winogrand blev ju kallad gatufotograf, ett begrepp som han tyckte var meningslöst. Eftersom han gick bort 1984 så är begreppet äldre än så. Så nån modern uppfinning tycker jag inte att gatufoto är…
Svar från mombasa 2023-06-17 20:42
Vad kul att ha träffat Tom Wood. Verkar vara en synnerligen sympatisk person och fin fotograf. Det jag gillar är det där draget av humanistiskt tänk som han delar med Martin Parr. Många läser Parrs bilder, och även Tunbjörks i Sverige som nån slags misantropiska ironier nåt jag personligen tror är fel ingång för att förstå deras bilder. Woods böcker är lite svåra att få tag på, en del är slutsålda och en del ligger tydligen i plan för nytryck verkar det som. Jag saknar Wood i min hylla.
Det där med när gatufotografi uppstår som genre är väl en av mina käpphästar och saknar egentligen betydelse. Man får fotografera som man vill. Men jag vidhåller att gatufoto som definierad genre uppstår betydligt senare än vad genren i sig vill framhålla. Återigen, det är kanske en betydelselös fråga.
Ha det gott
/Gunnar S
Jag gillar dina funderingar! Tack för intressant läsning!
/B
Svar från mombasa 2023-06-17 20:43
Tack för det. Jag jobbar vidare :-)
/Gunnar S