Brännvidd?

Två unga män som leker, rätt allvarsamt, härom eftermiddagen. Det här med att filma sina förmågor och skickligheter verkar vara  väldigt utbrett. Bildbevisen i olika former. Jag var där. Jag kan. Jag såg. Jag finns.

Jag undrar lite över vad filmaren har för brännvidd. Vore spännande att se bildresultatet hinner jag också tänka. Jag använder en inte-världens-vassaste kamera, min Fuji X10. Nästan alltid på 35mm. Det är en lite lustig kamera som förutom att man startar den genom att vrida på objektivet så har den en zoomskala som om vore den en fullformatare. Vilket den inte är. Men det är trevligt att tänka fullformat ändå. Mitt objektiv glappar betänkligt vilket innebär att det går att zooma in till önskad brännvidd men inte tillbaka igen. Det medför att jag får tänka till innan jag sätter igång vilken brännvidd jag vill ha. En slags fast brännvidd i tanken. Förmodligen är det inte lönt att reparera. Dessutom, eftersom sensorn är rätt liten och upplösningen är ganska låg, går det inte att beskära sig fram till större brännvidder, en metod som av vissa ortodoxa brännviddsutnyttjare är, om inte förkastligt så dock icke tillrådlig. Det dynamiska omfånget är vad man kan förvänta sig av en minst tio år gammal kompaktkamera-konstruktion. Men den är trevlig att ha i fickan. Och vid enstaka tillfällen levererar rätt rsultat.

Om man inte har så mycket dynamiskt omfång och dessutom ett brus som kommer redan vid ISO 800, kan en svartvit konvertering i Silver Efex ibland råda bot det. Om jag nu varit lite mer alert och inte gått i min eftermiddagslunk hade jag väl slagit mig i slang med herrarna. Men, aldrig redo som vi brukar säga.

Inlagt 2020-11-22 18:32 | Läst 1598 ggr. | Permalink
Det låter som att du har en utmanande och utvecklande kamera! :) Sån't skärper sinnet! Å en fin tankeberättelse!
/B
Svar från mombasa 2020-11-22 21:44
Tack för det! Den lilla kameran tillåter hyperfokalt fotande också. Den utmanar verkligen det fotografiska tänkandet. Lite granna utvecklande.
Ha det gott
Gunnar S
Hej. Jag tycker bilderna är fartfyllda och bra, om man bortser från de mörkaste partierna som sotat igen lite. Alltid bra och nödvändigt att ha någon kamera med sig.
Ha en fin söndag.
/ Bengt H.
Svar från mombasa 2020-11-22 21:52
Hej och tack! Ja omfånget räcker inte riktigt till för att teckna ut skuggdagrarna med den här kameran. Men den har som sagt andra kvaliteter jämfört med den andra kameran i fickan, mobilen. Och skillnaden är bortsett från ergonomin, att den uppför sig som en kamera ska göra. Efexsimuleringar kan ibland lägga en förlåtande hinna över alltihopa. Man kan låtsas fram lite pressad film och lite hårdare papper, alltså lite sotning i svärtan.
Ha det gott på gator och torg
/Gunnar S
En trevlig liten berättelse, nästan som en liten parafras på sig själv - i huvudet på en fotograf liksom - också en slags bekräftelse. Och autentiska bilder i sammanhanget.
Gillas!
//GöranR
Svar från mombasa 2020-11-23 12:16
Tackar! Ja det är kanske urkraften, den primära motorn att har man sett så finns man. Har man fotograferat så ser man att man har sett, och följaktligen finns. Och andra ser också att man har sett...
Ha det gott
/Gunnar S