1989 trettio år sedan på dagen.

Eller egentligen, muren 25 år senare då den här bilden är tagen. En lite kittlande turistmagnet. En fond. Som i just det här ögonblicket för en eklärering av ett kommande bröllop. Meddelat på klingande tyska.

(Berlin i november är på något sätt tri-x. En bra grej med Berlin är att man kan åka tåg dit. Sen kan man nog fundera lite mer över muren till exempel som i den här artikeln i GP signerad Ola Nylander.)

Inlagt 2019-11-09 13:02 | Läst 147 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Svartvitt rätt val här!

Sonen och jag var där sommaren därpå. Östtyskarna satt och fumlade ovant med de D-mark de växlat till sig med kursen 1:1.

Sonen krävde att själv hacka bort en bit av muren att ha som minne. Så vi köpte handslägga och mejsel. Betongen var oerhört hård. Taggtråden var seg och stark och vassa taggar. Vi har bitarna kvar nånstans.

Jag hade varit i DDR några gånger (och även senare i östra Tyskland). Ofriheten och angiveriet var förödande men det fanns sånt som funkade, billiga baslivsmedel, barntillsyn, klassisk musik och mot slutet t o m lite privatbilism (Trabbi). Billig hyra i eftersatta hus. Inget synligt tiggeri. Alla hade jobb eller åtminstone sysselsättning.
Svar från mombasa   2019-11-10 16:41
Helt överens om svartvitt. Det fanns mycket märkligt i DDR. Och märkligt att det ändå ligger så relativt nära i tid.
Tack för titten. / Gunnar S
Jag var i Berlin året efter muren hade fallit. Bodde i ett litet motsvarande B&B i forna östsektorn. Värden där, en man i medelåldern var direkt missnöjd med det nya "fria". Dels hade han upptäckt att sonens kollovistelse sommartid, pionjärlägren, nu inte längre skulle vara gratis. Sen hade han en syster i västsektorn som nu upplevde sig vara tvungen att hälsa på, vilket han inte såg fram emot.
Olika lager, olika nivåer av frihet och det livet man lever. Det finns inte en sanning.
//GöranR
PS: En jättefin bild!
Svar från mombasa   2019-11-10 16:44
Tackar och bockar. Det här är en av en del bilder från sista besöket i Berlin för några år sedan. en del bilder mår bra av att ligga till sig.
Det finns onekligen många nivåer och lager i Berlin. Är nog inte klar med den staden än.
/ Gunnar S