Delden är lös

Jag kanske läser slarvigt men jag kan inte se att Fotosidan uppmärksammat att Jan Delden gått ur tiden. Hoppas det är jag som läser slarvigt…Jan Delden och Expressen, Jan Delden var fotojournalist i ordets rätta bemärkelse. Och i mitt bildminne den nästan ikoniska bilden på gubben i månen. Jag minns den från publiceringen i Expressen. Sammanhanget är glömt, men jag förstår så mycket att Delden fångar ögonblicket i det att han ser en siluett på Västerbron i Stockholm avteckna sig mot fullmånen. Och trycker till. Detta i månfärdernas tid. (Man kan läsa mer om detta i boken ”Delden är lös”, en rätt kul bildrapsodi över Delden och sextio-sjuttiotal.)
För mig blev nog den här bilden en slags ögonöppnare i det att oskärpa och kontrast var något man kunde jobba kreativt med. Tack Jan Delden för det.

Bild: Gubben i månen. Foto Jan Delden. Ur Delden är lös. Förlags AB Marieberg Stockholm 1979.

Inlagt 2022-07-12 22:17 | Läst 1147 ggr. | Permalink
Hej,
Du har rätt. Det hör till god journalistisk sed att fotosidan.se uppmärksammar bortgången av en av vår tids främsta pressfotografer. Artikeln i Expressen är utmärkt.
Vi som är gamla nog att minnas hur bra Jan Delden var redan på tidningen Se, kan också minnas hans underfundiga bilder från vardagen. Som frigående var han en sann gatufotograf. Han hade blicken för den berättande bilden, som ibland var lite udda.
En stor fotograf har gått bort, men hans bilder lever ännu.

Tack för att du uppmärksammade oss. Heders.

Ha det väl
Bob
Svar från mombasa 2022-07-14 22:14
Det händer då och då att FS missar en del i Fotosverige. Nekrologer hör väl dessutom inte till det mest säljande journalistiska inslagen.
Ha det väl själv.
/Gunnar S
Tack för infon, Gunnar. Hade ingen aning om vem Jan Delden var men nu vet jag. Bra artikel i Expressen.
Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2022-07-14 22:18
Hej. Ja det var en bra text i Expressen. Delden var verkligen och är fortfarande en bra inspiration för gatufotografer. Han är närvarande i bilderna på nåt sätt.
/Gunnar S
Suck, dessa ungdomar som inte vet något om Delden! ;) :)
Vart är fotovärlden på väg! ;)
B)
elgenper 2022-07-13 08:26
Och vi åldringar då, som mycket väl minns den där nya, uppkäftiga fotografen med sina roliga och annorlunda bilder, som just börjat på Expressen.... Och så visar det sig att han var åtta år äldre än man själv, så det var han väl redan då...
Svar från mombasa 2022-07-14 22:21
Fotovärlden är nog på väg mot en självgående AI-verklighet. Typ.
/Gunnar S
Jan Delden var en fantastisk fotograf och en fin människa. Ödmjuk och uppmärksam. Bilden på gamle centerledaren Johansson vadande i vatten minns jag särskilt. Hur lyckades han få en partiledare att fullt påklädd gå ut i vatten bara för en bild? Imponerande.
Med vänlig hälsning/⎌per-erik
Svar från mombasa 2022-07-14 22:16
Ja det finns fotografer och det finns fotografer. En del har lite mer i bagaget än det tekniska. Inte utan att man önskar sig lite mera av det där lilla extra själv.
Ha det gott
/Gunnar S
Jag älskar din blogg...
Tusen tack för ännu ett inspirerande inlägg.
Hälsningar Halina
Svar från mombasa 2022-07-14 22:11
Tackar så mycket. Jag gör vad jag kan och förmår.
/Gunnar S