Det glamourösa

Ellen Graham. Fotograf. Beverly Hills, den vackra världen skildrad i svartvitt. De svinrika, goddagspiltarna omgivna av en hel del framgångsrika artister. Mycket från början av sjutiotalet. Nog tänker man på såna som Helmut Newton, han är förresten med på en bild där han koncentrerat granskar en oexponerad film.  
    En snygg bok, och jag är svag för snygga böcker med bra tryck och väl genomförd repro. Och en hundring kan man väl offra på bokrean. Den här verkar dessutom inte höra till det riksomspännande sortimentet.
    Det här är en bildvärld väldigt långt från den egna bildvärlden. Är det bra? Det är bra foto. Habilt skulle man kunna säga. Tidstypiskt utan att för den skull vara daterat. Bra bokform. Som sagt bra repro och bilder i duotone, eller duplex som vi plägar säga.

Men det är ju liksom inte min bildvärld. Inget jag kan relatera till, annat än som en utanförstående betraktare. Det är som om bilderna förväntar sig en betraktarens adoration men själv kan jag bara känna ett slags äckel. Det är som sagt inte bara en del duktiga skådespelare och artister, tacksamma modeller, utan just bilder från den där viken de rika med sannolikt tvivelaktigt hopkomna rikedomar simmar. Den värld som ryska oligarker och slikt folk lever och frotterar sig i.

Motiv och figuranter från de vackra människornas undervegetation. Nikon D300 24-70 2.8.

Inlagt 2022-03-03 17:33 | Läst 1083 ggr. | Permalink
Intressant ändå - jag kan inte heller relatera till bilden, om den skulle vara "bra" eller "dålig" i min smak, just för att den speglar en värld som är mig så fullständigt främmande.
Så motivet, bildinnehållet spelar roll för hur man (=jag) uppfattar en bild...
//GöranR
Svar från mombasa 2022-03-04 13:20
Ja det handlar väl om att skilja mellan form och innehåll, även om de ofta går hand i hand. Men att också uppfatta bildens, fotografens uppsåt och inte minst hur och var bilder publiceras. Hade ellen Graham valt att publicera sina bilder i andra sammanhang än de stora mode och livstilsmagasinen hade nog bild och läsning varit en annan.
Trevlig helg
/Gunnar S
Det finns ju fotografer som blir framgångsrika och berömda i o m att de plåter kändisar, musiker t ex. Jag tycker långtifrån alltid att deras bilder är särskilt bra, ändå beundras bilderna och fotograferna får stjärnstatus.
Svar från mombasa 2022-03-04 13:24
Hej. Ja det finns så många olika fotovärldar. Men man måste nog skilja på form och innehåll och ha ett kritiskt öga. För visst är mycket av det glamorösa fotografiet förutsägbart till sin form. Det kan naturligtvis vara bra foto, mycket av förra seklets bästa fotografi hittas i de stora livstilsmagasinen, Vogue, Harper´s Bazaar med flera. Men det gäller att vara på sin vakt, inte låta sig förföras. Komma ihåg bildernas egentliga syfte.
Trevlig helg
/Gunnar S