Gå direkt. Utan att passera mörkrum.

Gårdagens morgondopp. Temperatur nånstans mellan friskt och behagligt. Men idag vred vinden över på NO och 8-9 m/s. Då blir morgondopp inte så angeläget. Lite regn också. Nä, då får det bli inomhuspyssel.
Och så det där med bild rätt ut ur kameran, i det här fallet mobilen Iphone6. Ja, men det ser väl bra ut kan man tycka. Bortsett från en liten blå fläck strax ovanför bryggkanten. Damm kanske. Hur gör man för övrigt ren linsen på en mobil som dessutom sitter i ett fodral? En lins som sannolikt ofta ligger i en ficka och umgås med allsköns fickludd och mer därtill. Nån som har sitt tiotusenkronorsobjektiv i byxfickan? Och en tydlig bandning (posterizing för er som föredrar engelska) i solcoronan. Ett kamerans tillkortakommande. Men det kommer nog en artificiellt intelligent app som kan råda bot på det också.
Lite varm ton i bilden kanske. Vitbalans är inte mobilens starka sida. Och nu skulle det vara gå direkt, utan att passera mörkrum. Så får det bli. Mest imponerande är ändå att jag lyckas få horisonten nästan alldeles vågrätt, trots bländande sol, astigmatism, lite starr på vänster öga, något defekt balanssinne och darr på hand. Skönt att veta att jag nog  inte behöver nån app för det om det nu finns en sån.

Inlagt 2020-08-29 14:40 | Läst 1616 ggr. | Permalink
Det svåraste brukar vara det där med vågrät horisont, fast jag verkligen anstränger mej är det oftast inte "rakt". Jag fotar sällan med mobilen fast jag vet att det kan bli riktigt bra och min sambo använder den ofta (som folk gör mest).
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2020-08-29 23:00
Hej. Det där med rak horisont är inte alltid så lätt. Fast är den väldigt sned brukar det fungera i alla fall. Tack för alla rutnät i sökarna som är till hjälp.
/ Gunnar S
Varför måste en bild vara perfekt, jag tycker att du fått med det vesäntligaste en underbar morgon med ett skönt dopp.
Ha det gott /Stig
Svar från mombasa 2020-08-29 23:02
Nej det är så sant. En bild behöver inte vara perfekt. Men för att avgöra det måste vi ändå ha nån slags bild av perfektion som vi kan jämföra mot. Men en bild är alltid en bild och kan aldrig vara perfekt just därför att verkligheten i sig sällan är perfekt. Se där...lite aftonfilosofi.
/ Gunnar S
Ser väldigt fint ut och inbjuder till morgondopp! Mobilen räcker långt för vardagsbilder, hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2020-08-30 15:48
Det var ett skönt dopp och som prognoserna ser ut blir det nog fler långt in i september. Men sen är det stopp. Dock inte för en 97-åring i grannskapet. Hon morgondoppar fram till isläggningen (om det nu blir nån is längre). Mobiler är förvisso bra i vardagen men inte särskilt kul att fotografera med tycker jag.
Ha det gott Gunnar S