Krutrök och väldoft

I den akademiska storstaden strax norr om Stockholm är det tradition att det ska skjutas med kanon i samband med doktorspromoveringar. Ännu en av många smått obsoleta akademiska traditioner. Först ska det pangas vid sjutiden på morgonen, senare en omgång mitt på dagen.  Jag missade så klart själva saluterandet så nån krutrök i bild blev det inte. Lika bra det.

Besättningen, eller servisen som det lär heta är uppställd för fotografering. De verkar ha väldigt roligt, lite uppsluppet på ett nästan studentikost sätt. Det är så klart jättekul att skjuta med kanon. När jag var pytteliten hade jag en idé och undran att eftersom det var tanter och farbröder som skulle bli doktorer så kanske det hela gick ut på att man sköt någon med kanon och sedan fick de blivande doktorerna lappa ihop de skjutna. Lite som en examen. Typ.

I Botaniska trädgårdens orangeri kan man istället dofta på en japansk aprikos som nu står i blom. Den har en synnerligen behaglig lite sötfrisk doft som en bild knappast kan ge rättvisa åt. Ett lite trevligare sätt att skjuta skott på.

(Fuji Xpro2 23/1.4. Första bilden med Nikkor 105/2.5 med Fuji adapter.)

Inlagt 2020-02-04 22:19 | Läst 1526 ggr. | Permalink
Skjuta skott sa Bill. Just det sa Bull.

Första bilden blev ju alldeles utmärkt, men skulle du kanske ändå ha lagt fokus på servisen och låtit kanonen du hellre sett oanvänd vara suddig?

Den linsen var en av de bästa jag haft, använde den med en Nikon F3. Min var VÄLDIGT hårt sliten, någons favorit i många år, men linser och mekanik var kanon (!).
Svar från mombasa 2020-02-05 13:08
Hej och tack och bock. Ja, det där med skärpedjup. Jag var nog inne i en tanke om en slags "focus-pulling" mellan bilderna men jag borde nog ha haft lite fler bilder att testa med.
Och Nikkor 105 är mitt bästa objektiv sett över tid. Och anledningen till att jag blev Nikon trogen när det var dags att gå över till det digitala.
Ha det gott
Tycker det är roligt att vissa seder och traditioner kan bevaras. Allra helst som saluten ursprungligen var till för att visa att fartyget redan avlossat sina kanoner och alltså hade fredliga avsikter när man närmade sig hamn. Idag, men sen länge, är saluten en ren hedersbetygelse. Kunskap och hårt arbete är ju inte det som oftast uppmärksammas idag. Men jag gillar blomman också :-) Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2020-02-05 13:15
Hej. Jo, egentligen håller jag med dig även om den akademiska världen är sprängfylld med gamla traditioner som helst inte får ruckas på. Det är saluter, frackar, ordnar, lagerkransar, långklänningar och tal på latin. Avståndet mellan sedernas ursprunglighet och deras nuvarande funktion i olika festivitas kan ibland vara väldigt långt. Men egentligen är det ganska oförargligt. Det finns värre saker i världen att uppröras över.
/ha det gott
Gunnar S