lite mer om gatufoto del 3...

En gammal bild ur pappans oeuvrè. Gatufoto? Ja tveklöst. Bra eller dåligt? Jag skulle nog vilja påstå att det är en alldeles utomordentligt bra bild. Och det är nog den tidningsläsande damen som gör bilden. Bortsett från den air av svunnen tid, den lokalbekante kan roa sig med att fundera på var bilden är tagen ( ett litet quiz för gruppadministratörer. Plats och väderstreck för full poäng), så händer det en del i bilden. Och brännvidden är ok, ingen zoom här inte. Robot Star i det lite udda formatet 24x24mm. Med fjäderdriven motordrift för frammatningen. Och som nästan alltid på den tiden fick man ha inställningar i huvudet.
Ett diapositiv, dessvärre i erbarmligt skick. Det tålamod som behövs för att restaurera pappans diabildsamling från andra halvan av femtiotalet, det tålamodet finns inte i denna värld.

Damen med paraply är för övrigt min egen moder. Den tidningsläsande damen okänd likaså den myndige herren i bakgrunden. Frågan är vad som egentligen ligger i fotografens fokus? Är den privat eller allmängiltig? Det har en viss betydelse eftersom det är det som ger bilden sin möjliga ingång och läsning.
Det snöar men är det nu mars månad och vår så är det lågskor som gäller.

( Nu kan jag ju tycka att pappan med sitt fotointresse, allt mellan förstrött till initierat, ändå helt säkert hade en ganska bra pejl på vad som hände och skedde i fyrtio och femtiotalens fotovärld. Mycket av det han presterade var pictoralistiskt, men vid sällsynta tillfällen avslöjas något annat. Helt obekant med gatufoto var han nog inte.)

Inlagt 2018-04-07 19:01 | Läst 799 ggr. | Permalink
Mycket trevlig ögonblicksbild! Och visst ger damen med tidningen lite extra.

Var och en ser det han ser i gamla bilder. Så du ser självklart din mor, jag ser bilen t h, en DKW 3=6, eftersom jag ägt en likadan.

Kvart i fyra och jag skulle gissa Stockholm. Korrekt klädsel. Borstad ytterrock/kappa. Rak rygg - ingen mobiltelefon! Och din pappa kunde hålla kameran rakt, en aning nedåtlutad och få till en schysst komposition.
Det första som slår mig är att det är en bild från "förritiden" vilket nästan automatiskt ger gillapoäng.
Kanske gatufotograferna ger poäng för att det inte är zoom samt för fjäderdrift, men det är ju
inget som syns på bilden så det är väldigt ointressant tycker jag.

Mer intressant hade varit om man fick veta när bilden är tagen. Fast det kan ju också vara bildens enigma, som får mig att dröja kvar en stund. Men i så fall är utelämnandet ett billigt knep

Att man läser nyheter på papper utesluter 2000-talet och kläderna bekräftar det. Man kan gissa vänstertrafik m.h.a. det man ser av bilarna, och kanske även Herr Gårman.
Plats och väderstreck tror jag är enklare: Birger Jarlsgatan i Stockholm utanför Spårvagnshallarna, kameran riktad söderut.

/Thomas
Eftersom Gatufotopoolens regler från den första april premierar bilder från bland annat Uppsala ( ett snäpp under NY, Paris och London) så avslöjas här att bilden är tagen i korsningen Vaksalagatan Kungsgatan i Uppsala. Vi ser mot öster, alltså mot järnvägsviadukten till. Byggnaden till vänster om den tidningsläsande damen finns fortfarande kvar, men huset till vänster på andra sidan gatan är rivet. Här byggde Uppsala Sparbank ett jättepalats på sextiotalet. Huset till höger, det med klockan, ligger på samma plats som stadshuset ligger nu. Bilden tagen mars månad 1956. Agfa-film.
Absolut fin bild, tänker som Kai, när är den tagen, gissar slutet 1950, då var jag runt 7 år. En sån där DKW hade en kompis familj, en sån ville man inte hamna bakom, den o SAAB tvåtaktare. Intressanta färger eller snarare ton kanske i bilden, den är kanske blekt, fint med snön o människor utplacerade, där damen med tidning o dito med paraply gör mycket för bilden, den tål att betraktas en stund. Hälsn, LO
Hej och tack för titten. Tonen eller slöjan över bilden är säkert tidens tand. Jag har försökt med lite drastiska inställningar i PS, men insåg efter en stund att bilden ( och andra bilder ur samma samling) behåller mer av sin tidskaraktär om de får ha lite slöja över sig.