Mer om mobiler

För en seriös fotograf kan det så klart vara en utmaning eller sporre att fotografera med en annan utrustning. Att ge sig hän och återerövra det analoga fotografiet. Att undersöka uttrycksmedel som hålkameror med mera. En sporre kan också vara att toppa den tekniska utmaningen i att utveckla sin egen genre med hjälp av, ofta dyrbar, ny teknisk utrustning. Ofta rör man sig  då i en om uttrycket tillåts, seriös fotografisk värld. Bemärkelsen seriös har här inget med professionell eller yrkesmässighet att göra.
Det står naturligtvis varje fotograf fritt att använda trivialfotots främsta verktyg, mobiltelefonen. Men frågan som då gärna vill infinna sig är, vad tillför mobiltelefonen till bildens uttryck? Om nu mobiltelefonen presterar lika bra bilder som en ”vanlig” kamera är det ett dåligt argument till mobilens fördel. Eftersom det fortfarande går att ta lika bra bilder med en ”vanlig” kamera. Är mobilkamerornas tekniska prestanda likvärdiga kameran? Om detta kan det has många synpunkter och åsikter om. Min synpunkt och åsikt är att det dynamiska omfånget generellt är sämre  än hos en kamera. Att den digitala zoomen naturligtvis inte kan mäta sig med den optiska zoomens förmåga att ändra bildutsnittet. Att mobilens ergonomi är primitiv, vilket så klart kan vara en rolig utmaning för den som är hågad åt det hållet. Så i min värld blir mobilkameran vad den nog egentligen är avsedd för. Trivialbildens verktyg. Min kommunikation med rörmokare när jag vill visa var ett rör läcker, fråga om en skruv. Ta en bild på vinetiketten. och så vidare. En och annan bild på ett barnbarn slinker med.

(2015 och 2018 är och kommer att bli bra år har vi fått oss meddelat.)

Lägg märke till den dåliga bildkvaliteten i dåligt ljus. Bilderna direkt ut ur mobilen. Jo, visst finns det en och annan app, camera+ till exempel som kan pigga upp telefonen. Och visste du att volymknappen på en Iphone fungerar som avtryckare om man vill. Om nu det ska göra så mycket till för ergonomin. Mobiltelefon och progressiva glasögon är dock svårt att göra nåt åt.

Så mycket fotograferande har det inte varit den senaste veckan. Ibland är det för mycket annat. Det triviala till exempel.

Inlagt 2020-02-14 15:53 | Läst 170 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Kan bara instämma i det du säger...
😊
Svar från mombasa 2020-02-14 22:21
jamen då är vi ett par stycken som har åsikter på den sidan i mobildebatten.
Ha det gott!
Nja, håller inte helt med! ;)
Men intressant läsning!
B)
Svar från mombasa 2020-02-14 22:18
Nä men visst. Om alla håller med blir det ingen diskussion. Tackar för övrigt.
/ Gunnar S
En mobiltelefon känns som ett självspelande piano. Att trycka på en knapp är ju inte mycket till hobby! Men till trivialbilder funkar den ju (vilken av dessa ostar skulle jag nu köpa?). Och så kan man telefonera med den! Förr fick man gå till en telefonkiosk. En sådan med glasväggar som nuförtiden är avsedd för rökare :-)
Så jag håller med Dig!
Trevlig helg! Wolfgang
Svar från mombasa 2020-02-14 22:20
Nämen precis. Om foto är en hobby där en väsentlig del är rattar och spakar, då blir det inte så mycket av med en mobil. Även om man som sagt kan pimpa en mobil rätt hårt med camera+ till exempel. En rätt kraftfull kameraapp.
Ha det gott.
En hyfsat modern mobil är nog kompetentare än vad man vill erkänna. Kolla upp Jeff Mermelsteins senaste bok Hardened – bara foton tagna med en iPhone. Olly Lang (www.oggsie.com) är en duktig gatufotograf som bara använder sig av mobiler. För egen del så förlitar jag mig på dedikerade kameror pga ergonomi, känsla och flexibilitet. Men, vore jag tvungen så skulle jag nog kunna vänja mig med min iPhone för mitt gatufotande!
Trevlig helg!
/Fredrik
Svar från mombasa 2020-02-14 22:17
Jo men visst. Men det bevisar nog mera tesen om att en bra fotograf kan få till det med vad som står till buds. Och de moderna mobilerna är otroligt kompetenta, lite granna onödigt kompetenta skulle man kunna säga. En poäng i gatufoto är väl också det faktum att en mobilkamerafotograf går lite granna under radarn. Ingen reagerar så mycket. Jag har inte sett Mermelsteins bilder så jag vill inte uttala mig något om honom som gatufotomobilfotograf.
Ha det gott!
Frekeman 2020-02-14 22:40
Här kan du kolla lite på Jeffs bilder i Hardened: https://morelbooks.com/products/jeff-mermelstein
Svar från mombasa 2020-02-15 11:21
Intressanta bilder! Tack för länken. / gunnar S
Det får man höra ofta att en bra fotograf kan ta bra bilder med vilken kamera som helst, men dock bara om han eller hon kan själv välja motiv, inte sant?
Eller vad sägs om 2 bra fotografer?
En bara med mobil och en med kamera? :-)
Mvh Wolfgang
Svar från mombasa 2020-02-15 11:08
Låter som ett intressant experiment. Frågan är vad man ska analysera? teknisk kvalitet, handhavandeförmågan eller bildernas formala och berättande kvaliteter. Kanske ett uppslag för modertidningen att göra något av?
/ gunnar S
Jag instämmer helt med Bengan här ovan ...😀