Om att välja kamera, och annat också för den delen

Visst finns det en evighetslång diskussion om vilken kamera som är bäst, eller hur? Sånt tillhör entusiasternas värld oavsett om det är kameror, spinnfiskerullar förgasare eller vad det nu vara månde. Och argumentationen för det ena eller andra tar inte sällan rent astronomiska proportioner. Vilket är en ganska viktigt detalj i den värld entusiasterna lever i. Själva drivmedlet, fotogenen så att säga.
En god vän till mig yttrade för ett tag sedan att ”mobilkameran, den är bra. Tycker jag.” Och då var jag ganska nära avtryckaren  med frågan ”varför då?” Eller ”hurdå?” Detta med vetskap om att vännen inte är fotograf, dedikerad fritidsfotograf, amatörfotograf eller på något sätt utmärkt sig för initierad bildförståelse, bildkunskap överhuvudtaget. Men jag höll mig. Vem vill vara en besserwisser.

Men när det gäller val av kamera så är väl det här citatet ur WeeGees Naked City inte helt fel: ”If you are puzzled about the kind of camera to buy, get a Speed Graphic…for two reasons…it´s a good camera and moreover, it is standard equipment for all press photographers…with a camera like that the cops will assume that you belong on the scene and will get you police lines. ( Later after you have sold some pictures, the editors will help you to get a press card.”


   Naked City apropos (kom ut 1945) är väl fotografiskt oändligt långt från de flesta dedikerade fotoentusiasternas uppfattning om vad en bra bild är. WeeGee använd i princip alltid blixt, och då talar vi om blixt, inte en  TTL-styrd sofistikerad utportionerare av lite extra ljus, Nä, här handlar det om BLIXT.
   En annan grej är att WeeGee (Arthur Fellig) också förklarar det där med hyperfokal inställning av avstånd-bländare. Detta i en tid när hypersnabba autofocus möjligen existerade i en fantasifylld science fictionvärld. Naked City är en fotografisk berättelse som man gärna kan hålla utkik efter. Om man letar i boklådor eller Bokbörsen. WeeGee är ett bildspråk från en annan planet om man jämför med dagens perfektionella digitalfoto. Bild är bild och bild är en berättelse, en sanning att ha i åtanke. 
  Vad gäller mobiltelefonkameran så är det fantastiska inte ergonomin, bildkvaliteten eller andra fotografiska parametrar, det är möjligheten att publicera, nästintill i realtid som är mobilens styrka. En styrka som bidrar till att hålla igång en av världens bästa affärsidéer, serverhallen. 

(Vad övrigt gäller. Nej till kommunala veton till vindkraft. Kärnkraft är bra men endast i sin säkraste form nämligen vår sol som inte är annat än ett gigantiskt kärnkraftverk. Och så har vi solkärnkraftens generatorer, vindkraft, solkraft, vattenkraft. Ungefär som i ett mänskligt byggt kärnkraftverk där den frisläppta  energin driver generatorer. Skillnaden är att solen går jämnt. Skiter det sig i ett människobyggt kärnkraftverk så blir det konsekvenser. Något för Frankrike att fundera på. De har gott om sådana.)

Det får bli en teckning idag. Fast jag använder ofta kameran som skissblock. Det blir en slags framkallningsprocess det med. Kol på papper 50x70cm. Tillhör Uppsala kommun.

Inlagt 2022-04-24 17:39 | Läst 588 ggr. | Permalink
Hej,
Bra text. WEEGEE visste var livet tog slut. Både för bovar och oskyldiga.
Ha det väl
Bob
Svar från mombasa 2022-04-25 22:09
Tackar och bockar1 Ha det väl själv
/Gunnar S
I de flesta fall så spelar kameran inte så stor roll nuförtiden. Det är en lyx att kunna välja ett märke som passar en lite bättre än ett annat för den fotografi man är intresserad av. Jag kan för egen del inte påstå att min fotografi har blivit bättre sen jag skaffade mig Leica M. Tidigare fotade jag med Fujifilm X-Pro (det gör jag fortfarande också) men även Pentax K-5ii (inte lika ofta numera). Skillnaderna har nog mest att göra med fotografisk mognad och utveckling. Men, det är lite roligare med Leica M. Och har man lagt slantar på hus och objektiv så varför inte använda dem så mycket som möjligt?

På vägen till lokal matvaruaffär igår så var det vacker ljus och jag kunde inte låta bli att fota med det verktyg jag hade med mig. Min iPhone 8+. Det slog mig att fotona blev helt okej vad gäller bildkvalitet men jag kunde inte sätta ögonblicket. Kanske går att öva upp. Det finns en duktig gatufotograf som kör, vad jag förstår, bara med mobiler: https://www.instagram.com/oggsie/

Har en nyutgåva av Weegee-boken du nämner. Bara bläddrat snabbt igenom. Nog dags för en längre tii.
Måns H 2022-04-25 00:16
Intressant blogg! Jag hade lite.lite koll på WeeGee genom boken "Att fotografera är nödvändigt" men här kom lite mer.

Delar uppfattningen om kommunala vetot. Ett olycksfall i lagstiftningsarbetet. Strider mot all svensk rättstradition. Och varken folk eller politiker verkar fatta att vetot innebär ett veto mot en rättslig prövning enligt gällande lagstiftning.

Fredrik nämner Iphone. Jag skaffade app Halode för att kunna bestämma själv när bilden skulle tas och kan sen välja jpg eller DNG-Raw. Ibland funkar t o m syntetiska slutarljudet så man hör när bilden tas.
Svar från mombasa 2022-04-25 22:13
Ja det är viktigt att man har verktyg man gillar och som ligger väl i handen. Om man trivs med grejerna använder man dem. Som nån sagt, en kamera som man använder är den bästa. Själv har jag en paperback-upplaga som med sitt lätt gulnande papper och dåliga tryck faktiskt förstärker WeeGee-känslan.
/Gunnar S
Svar från mombasa 2022-04-25 22:19
Hej och kul att väcka lite mer intresse för WG. Det märkliga med mobilkameror är att de återvänder till en tid då bilden komponerades på en mattskiva. Den fullständigt banbrytande kameraidén med genomsiktsökare som är en förlängning av ögat har hamnat i skymundan. Tänk en mobil med sökare, det borde inte vara omöjligt åtminstone en EVR.
/Gunnar S