Om hur det kan gå när läsaren tar över.

En gång i ett tidigt sjuttiotal kom det sig så att jag fick en skiss antagen till en konstnärlig gestaltning på ett sjukhus i en stad nära mig. Den som fick uppdraget att gestalta skissen var den då i ropet varande smeden Folke Mattson i Örbyhus. (Folke har gått ur tiden sedan lång tid tillbaks). Folke var het (!) på den tiden. Beslutsfattare var synnerligen förtjusta i Folkes arbeten. Och det var bra. Inte tu tal om den saken. Men. Min skiss var bättre. Min första gestaltning. Hade jag fått göra den själv utifrån min egen idé hade den varit bättre. Men nu var jag en förstaårselev på Konstfack och hade väl inte så mycket att sätta emot. (Och ett litet skissarvode var väl inte fel i den tiden när veckomeny stavades snabbmakaroner.  Men nu blev det enligt ett önskemål som var lite granna tondövt inför idén.
Det här är historia, och Folkes skicklighet i smide är oomtvistat. Han var en mästare. Men historien handlar om det som händer när läsaren går in och styr i berättarens. Ok. Om jag hade fått bestämma hade jag utnyttjat väggens förutsättningar på ett annat sätt. Men Folke var tvungen att ta hänsyn till tyngden i varmsmide. Jag tänkte i andra  material. Betydligt lättare.
Det är viktigt att läsaren har, om inte alla parametrar med sig så åtminstone de viktigaste. 

(Pentax spotmatic 50mm. Tri-x. Gissningsvis.)

Inlagt 2020-10-26 21:05 | Läst 956 ggr. | Permalink
Mycket fint porträtt! Smed är ett yrke med mångtusenåriga traditioner. I:s morfar var smed, hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2020-10-26 23:30
Tack! Jag tror att bilden funkar rätt bra med hur Folke arbetade. Lite lugnt.Eftertänksamt. effektivt. Jag hade innan detta hände gått en arbetsmarknadskurs i RRS det vill säga reparation smide svets. Nåt som jag än i dag är lite stolt över. Jag är inte helt obekant med vällning och kan nog dra en söm även om jag är lite ringrostig.
/ Gunnar S
Fint foto. Avmätt tyngd i släggan.

(Känner igen det där. Det är sällan nåt utförs som man tänkt. Livet är i bästa fall en förhandling. Att man kommer överens med hantverkaren / bildredaktören / redaktören.)
Svar från mombasa 2020-10-26 23:32
Tackar och bockar. Jo, så är det nog. En del vet bättre. Inte alltid klart varför.
/Gunnar S
Ett fint porträtt. En spännande och tänkvärd historia. Visst kan man byta dyckert mot 4-tumspik... och ibland kan det funka. Smide och keramik var poppis bland beslutsfattare på sjuttitalet då "utsmyckningsprocenten" skulle uppfyllas.
Ha de så gott.
Jerry
Svar från mombasa 2020-10-27 20:58
Hej och tack. Sjutttiotalets offentliga konst, särskilt ute i provinsen är som du säger mycket keramik och smide. Inte alla gånger så jättelyckade saker. Men man får kanske se dem som tidsdokument.
/Ha det gott
/Gunnar S
Hej Gunnar! Bra och intressant blogg!
Visst är smide likaväl som analogfoto en konst...Jag kan just inget om smide, men det var roligt att på papperet designa vissa smidesdetaljer som t ex egna gardinstänger till mitt nytimrade fritidshus för ca 10 år sen!

Fritidshuset med smidda gardinstänger och annat smide är numera sålt, men skisser, foton och trevliga minnen inte minst har jag fortfarande kvar!
mvh'
/B
Svar från mombasa 2020-10-27 21:01
Hej och tackar och bockar. Det finns nog en beröringspunkt där som du antyder. Att både analog foto ochsmide kräver just den där fingertoppskänslan. Man jobbar lite på känn.
/Gunnar S
En bild som man bara gillar!
Det lyser erfarenhet och kunskap om smeden och fotografen.
/Bengt H.
Svar från mombasa 2020-10-27 19:20
Hej och tack för det. Jag har ett ark Folke-negativ. Blandad kvalitet. Den här har fått en del nödvändig handpåläggning.
/Guunnar S