Om processfotografiets terapeutiska betydelse och väldigt mycket skärpa.

Ja, nu börjar vi skåda vi ljuset igen vill man gärna utbrista men efter snö kommer tö och dagen är mer än lovligt grå.  Fotograferandet för att hålla allt igång, men knappast några bilder, eller ens tillfällen som erbjuder något. Om man inte finner sin håg i skojiga rötter, vackra träd och sånt. Nån fågel ser vi inte, det är för övrigt inte vår genre, fågelfotot. Bilderna här nedan har rätt lite med dagens tankar att göra men kan möjligen illustrera ett tillstånd skitåret 2020.

Men, hur är det egentligen med skärpan. Jag tycker mig se att många bilder som syns  i sociala media ibland är väldigt skarpa, nästan slentrianmässigt på något sätt. Superskarpa därför att så ska vara, men inte ifrågasatt varför. Och det är naturligtvis skäl nog att börja undersöka skärpan. Att det är tekniskt möjligt att åstadkomma är inget att förvånas över med tanke på vilken arsenal en någorlunda välbeställd fotograf har tillgång till. Ja, det behövs inte så mycket heller. Även budgetutrustning kan leverera. Spontanfrågan som dyker upp är om de ibland inte är onödigt skarpa. Alltså, tillför skärpan något till bildens berättelse. Ibland gör den det men inte alltid. Att plocka in skärpan som en möjlighet, inte en nödvändighet är kanske ett mer rimligt förhållningssätt i berättandet.
Och nu är det inte direkt en diskussion om olika former av bokeh (uttalas med betoning på första stavelsen så japanskt det är) framkallade genom olika antal bländarlameller eller eventuella tillkortakommanden hos obsoleta objektiv, utan bara just oskärpan och oskärpans mängd. Olika sorters oskärpor borde få mer utrymme i den fotografiska diskussionen. 

Att hålla igen skärpan lite grann precis som att ibland hålla igen färgglädjen. Att inte alltid tvunget utnyttja kamerans förmåga. Åtminstone kan det gälla vissa typer och genrer av bilder.  Nästa år får nog återigen bli oskärpans år. Nåt att strida för. Det tål att reflektera över.

Inlagt 2020-12-27 18:21 | Läst 1634 ggr. | Permalink
Skärpa är skarpt överskattad.
Svar från mombasa 2020-12-27 21:44
Precis min mening. Lite stimulerande oskärpa är aldrig fel.
Intressant betraktelse. Tror att skärpan numera sällan ses som en variabel man väljer, ungefär som tid och bländare. Fast det gjorde man nog inte särskilt ofta förr heller, utom de mest avancerade. Då kunde man bara välja skärpa genom att välja objektiv, idag kan man lätt variera skärpeuttrycket i datorn. Beträffande detta med onödigt skarpa bilder gör jag en reflektion, alla dom superskarpa bilder vi ser har nog ändrat många betraktares smakuppfattning, man vänjer sig faktiskt vid saker och ting. Många har nog fattat tycke för dom där överdrivet skarpa bilderna, det blir som en bildstil för sig. Inte så många här på FS tycker jag men tittar man på Insta mfl ställen är det rätt vanligt. Och smaken är liksom baken, delad. Trevliga svartvita dystopier :-) / Björn
Svar från mombasa 2020-12-27 21:52
Hej. Ja det blev lite dystopiskt i dagarna.
Om man tittar på analoga bilder från det hårda kornets glansdagar, sjuttiotalet framför allt så är det onekligen rätt mycket oskärpa. Men fyrtio och femtiotalen utmärker sig mer av strävan efter mjuka kopior med så mycket skärpa som tekniken tillät. Nu har vi alla möjligheter i världen att påverka våra bilder i alla möjliga riktningar. Inte bara tack vare kameror och objektiv som du skriver utan också i efterbehandlingen. Men det är betydligt knepigare att få till en ”snygg” oskärpa, en oskärpa som fungerar som berättarkomponent eller kanske snarare dialekt eller tonfall. Nåt som kanske är värt att jobba vidare med. Det får nog bli temat för oskärpans år :-)
Ha det gott
Gunnar s
Det är marknadskrafterna som styr våra beteenden! Och numera med en tidigare oanad kraft, internet! Att bryta sig ur är inte allom givet, det kan kräva en annorlunda kreavitet, som man inte hittar på nätet! Det finns nog inget intresse om att informera om den här, kalla det kanske för en djupare eller en annorlunda fotografi, då det inte finns speciellt mycket pengar att tjäna på den informationen! Så den som vill pröva andra fotografiska vägar, och kanske även ett litet annorlunda fotografiskt tänk, lycka till på vandringen! /B

Ps. Gillar dina bilder och din fundering!
jerrysoderberg 2020-12-28 13:13
Trevlig läsning i mörkret. Skärpa är att likna vid normaltillstånd idag. Mobilerna börjar få till oskärpa i bakgrunden artificiellt. Att använda objektiv som ger oskärpa på full öppning tycker jag är kul, andra tycker det är fult. Det är inte alla som kan läsa vad oskärpa betyder bildmässigt. Jag väntar på nästa blogg.
Ha det gott
Jerry
Svar från mombasa 2020-12-28 19:07
Och i det håller jag med om. I allt. Men det kanske är läge att skapa ett litet, litet hörn i cyberrymden där såna här oskarpa avarter och kornigheter kan få vistas och pysslas om.
god fortsättning och ha det gott
/gunnar S
Svar från mombasa 2020-12-28 19:10
Och nog måste fotografi få vara kul. Det finns i och för sig ett kommersiellt foto, det där för brödfödan. Men det fotografi som skapas av lusten att berätta är nog så viktigt. Jag vågar påstå att det är just det som håller fotografiet i gång.
Ha det gott alla
Gunnar S