Septembermelankoli

September är alltid ett inneboende avslut och avsked. Så tänker jag på både Sven Barthel, och Göran Brunius som även han beskrev skärgården i text och bild. Sven Barthel fick ju hjälp av Roland Svenson som bildskapare, och den duon har nog satt prägel på hur stockholmarna upplever sin skärgård än i dag. Trots att Barthels texter hämtar sig i förra seklets tidigare del.
   Brunius epistlar sträcker sig fram till in på sjuttiotalets första hälft, naturlyrik sett från sittbrunnen i Anders Zorns gamla klipper Mejt, Som faktiskt finns kvar om än fullständigt förbyggd. Rorkulten är det som återstår av originalet. Sånt kan räcka för den som vill. En liten parentes. Brunius böcker gavs ut på Gebers förlag i inlageformatet 120x200 ett numera rätt ovanligt format men som medger en radlängd om 55-60 tecken och ändå ett luftigt marginalförhållande vilket passar Brunius texter såväl som illustrationer. Inbundna, kartonnage och skyddsomslag med en typografi som skulle kunna leda till minst sagt nördiga utvikningar om typsnittsval och tillriktning. Vilket härmed besparas i från.
  Nu är det heller inte det första jag tänker på med stäven mot varvet och båtupptagning. En sydlig kuling med horisontellt regn har övergått i en smårivig och  bitig västsydväst. Men den ger det jag är ute efter, någorlunda sjölä. Väl rundat vid Askören blir det snart vind i aktern, kurs innanför Blåbärsholmen och in i Blidösundet känns igen som alltid, hur många gånger jag seglat, snurrat eller rott i det vattnet. Och hemma i kvällen. Mörker. Stjärnklart. Man anar Vintergatan. Man plockar ihop.
   Det där att känna igen sig i ett landskap, att hitta vägen. En process som uppstår omärkligt.
(Bild:landskäret, Hägnadklippan som den heter, dagen innan. Nordostlig och styv till hård bris. Fuji xpro2 med kitzoomen.
Lite pyssel i CR.) 

Inlagt 2022-09-15 22:51 | Läst 821 ggr. | Permalink
Fin känsla i denna bild, gillas...
👌😁
Svar från mombasa 2022-09-16 15:07
Tackar och bockar.
/Gunnar S
Fin läsning till en fin bild! Att känna igen sig i ett landskap och att hitta vägen är viktigt! På olika färder!
/B
Svar från mombasa 2022-09-16 15:08
Tackar så mycket.
/Gunnar S
Vilken häftig…och vacker bild!
Svar från mombasa 2022-09-17 22:44
Tackar och bockar. Det är ett vackert litet skär, mycket photogenique om man säger.
/Gunnar S
Vacker med det ensamma skäret med sin tall. Gissar att du sett havsörn i trädet nå´n gång? Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2022-09-18 18:11
Tackar och bockar. Trädet är faktiskt en al, lite tilltufsad av årets sommartorka. Men de brukar komma igen. Nån örn har jag inte sett sittande där men det skule onekligen göra sig på bild. Annars är det här favoritplatsen för att lyssna på alfågelsången om vårarna. Skärgårdens eget soundtrack
/Gunnar S
Khalad 2022-09-18 19:33
Intressant! Blev faktiskt lite konfunderad över trädet när jag kollade bilden men tänkte att sådär utsatt är det väl bara tall som kan växa.