Stig T Karlsson

Huruvida det här är Stig T Karlssons mest kända bild låter jag vara osagt, men som bekant den mest reproducerade. Blir man frimärke så blir det lätt så. Annars är boken ”Rumpan har gått” ganska lätt att få tag på antikvariskt. Och det handlar om flottning, närmare bestämt de sista flottningarna och följaktligen de sista flottarna. En epok som ligger alldeles, alldeles bakom hörnet. Så alldeles, att jag har träffat bekanta som något överraskat insett att flottning, det finns inte längre. Dock inte en av mina ungdomsvännner som valde den akademiska banan och skrev sin doktorsavhandling om just flottningen i Sverige. Han hamnade sedermera på Riksrevisionen men det är en helt annan historia som det heter.
Men tillbaks till boken som är en dokumentär skidring av flottningsverksamheten i norrländska älvar. Saklig, handfast med ett litet stråk av vemod kanske, åtminstone anas det i Stig Sjödins texter. Det är svartvitt, repron är kanske inte riktigt på topp, med Stig T Karlssons bilder som lirar lite på samma planhalva som Sune Jonssons. (Typografin är tidstypisk. Fyra Förläggare och Aktuell Fotografi.) Nåt att fundera kring är Stigs påtagliga, rent fysiska närvaro och närhet på brötarna. Det är inte helt ofarligt att balansera kring på hala timmerstockar. Och den här bilden på Mickel, det här är inte gymbroilermuskler utan sånt man får av kokkaffe och fläsk med bruna bönor. Och anar man inte prillan under överläppen. Det här är definitivt ingen tid att romantisera kring. Slit och släp och dåliga arbetsvillkor. Farligt på många sätt. Det var inte bättre förr men annorlunda, oftast sämre, vilket är nyttigt att komma ihåg.
Om Stig T Karlsson kan man så klart läsa en del på nätet. Om man vill.

Inlagt 2020-09-10 20:01 | Läst 1637 ggr. | Permalink
Mycket fin fotograf, med stort engagemang. Liten, senig och ettrig kille som säkert klarade sig hyfsat i flottningsmiljön (som i alla andra miljöer han dokumenterade). Har bestämt för mig att just den bild du visar användes på ett frimärke?

Hans pappa var storbyggmästare i Lund (Stig T behöll sin skånska dialekt), och hans bror är Sven-Harry med det förgyllda konstmuséet i Vasaparken. Stig T var ju övertygad socialist, så det blev nog en del heta diskussioner i den familjen....
Svar från mombasa 2020-09-10 23:01
Hej. Jovisst blev Mickel frimärke. Och att boken i fråga är gjord av Stig T och Stig Sjödin, en annan socialist ger ju boken en särskild dimension. Det är inte så många årtionden sedan det gick att skriva, fotografera med ett sådant tydligt perspektiv. Och det faktum att allt det är historia, försvunnet bakom horisontens närmsta krök.
Jo, diskussionerna gick nog heta i familjen Karlsson. Men Stigs bilder ställdes ut på Sven Harrys. En fin utställning vill jag minnas.
Ha det gott
/Gunnar S
Tack för påminnelse om Stig T. Karlsson!
Plockade fram "Leva på Sicilien" för att uppdatera mig!
/B

Ps. Det hänger bilder av Stig T i muséet i Vasaparken!
elgenper 2020-09-11 09:24
Ja, lite undanskymt faktiskt. Men sist jag var där så hade dom restupplagor av några av hans böcker i shoppen. Värt att kolla om något finns kvar!?!
Svar från mombasa 2020-09-11 10:44
Restupplagor? Värt att kolla upp. /Gunnar S