Balladernas konst…

På en vägg hemma har jag den här serigrafin, ett screentryck, ”Balladernas konst är en gammal konst…” Majakovskij. Mer aktuell än någonsin kan jag tycka. Det var Niklas, en av de bästa kompisarna på den tiden det begav sig, möjligheterna, när världen låg framför fötterna, som tryckte den här. Jag har ett, på hedersplats. Vi var överens och arbetade mycket tillsammans. Men du är nu inte med oss längre. Men ett tryck som jag tittar på varje dag, ganska skamfilat och ojämnt gulnat. Och hör jag inte då i bakhuvudet Maria med sitt omisskännliga skånska idiom läsa texten på Nynningens platta, För full hals.
   Åren går och vi med dem. Och de ska kanske svida lite. Det finns kanske lite hopp i det. Gott nytt år Fotosverige vill man gärna önska. Törs vi hoppas på, förutom någorlunda fred på jorden, ett  återigen litet mer öppet förhållande till röster, kultur och uttryck.

Inlagt 2023-12-30 16:31 | Läst 690 ggr. | Permalink
Gott Nytt År till dig Gunnar! Måtte 2024 bli bättre än 2023.
Bilden väcker minnen. Från Göteborg och första gången jag såg Nynningen när de lirade ”För full hals”. Så mäktigt bra det var.
Jag minns också att jag läste om Majakovskij och hans komplicerade kärleksrelation med Lili Brik i en bok och att de ibland brukade bo på Hotel Istria i Paris i rum nummer 11.
I början på 90-talet var jag och min fru i Paris och letade reda på hotellet. Och vi ville naturligtvis bo i rum nummer 11. Jag försökte förklara för hotellägaren vad det var som var speciellt med just det rummet, men han såg på mig länge, skakade sen på huvudet och mumlade sen nåt i stil med ”ruskki, njet…”. Han var inte fransman utan bördig från Kroatien. Majakovskij hade han aldrig hört talas om.
Rummet var högst ordinärt, men Paris fint som alltid.
Allt gott/per-erik
Svar från mombasa 2023-12-30 20:08
Hej. Det var ett roligt minne från Paris må jag säga. Det där att platser, lokaler är så att säga impregnerade med en viss persons storhet är väl inte helt ovanligt, men rum nr 11 på hotel Istria är nog svårslaget. :-)
För full hals är nog en av de bättre plattorna från proggepoken. Jag lirade p Sprängkullen ett par gånger, en gång med Totta Näslund i publiken. Huruvida han impregnerade situationen låter jag vara dock vara osagt.
Gott nytt år!
Gunnar S
per-erik åström 2023-12-31 10:16
Kul att du lirat på Sprängkullen. Med vilket band? Själv hade jag lämnat Göteborg när Sprängkullen var i sving. Min tid i Göteborg hänger ihop med Hagahuset och allt som skedde där.
Gott 2024/per-erik
Svar från mombasa 2023-12-31 11:42
Det måste ha varit med Peter R Ericssons Mobben. Åren 1976-77. Vill minnas att det var grymma trappor att bära i. Musikställena låg märkligt nog ofta högst upp eller nere i källare. Trappor skulle det vara i varje fall.
/Gunnar S
per-erik åström 2023-12-31 17:24
Minns Mobben, ett bra band. Jobbade f ö som reporter med Peter R Eriksson som programledare en kortare period på RiksRadion i mitten på 80-talet. En programserie som hette ”Sista stick”.
Bra kille.
Hörs/per-erik
Svar från mombasa 2024-01-01 18:59
Hej
Kul att höra. Känner du till en journalist, Gunnar Hofverberg som jobbade för SR i Umeå eller Östersund på den tiden. Han gick tråkigt nog bort för några år sedan men var också gitarrist i Mobben.
Mer om Peter här:
https://soundcloud.com/user-487686444
Ha det gott
/Gunnar S
per-erik åström 2024-01-01 19:12
Hej, kände bara till honom som namn. Möjligen att vi hejat påvarandra nån gång i förbifarten. Jobbade i Umeå minns jag.
/per-erik
Screentryck användes i Kina redan för 2000 år sedan.
Svar från mombasa 2023-12-30 20:52
Javisst. Fast då var tryckformen gjord av natursilke och själva schablonen oftast av fint mullbärspapper. Vi har syntetväv och ljuskänslig filler som schablon. Serigrafi var, och är, en rätt lätttilgänglig och demokratisk tryckteknik.
De tryckte högtryck också på den tiden i Kina.
/Gunnar S