Ännu lite mer runt svartvitt

Filmfotograferandet löper vidare. Lite märkligt att en 36-bilders rulle räcker så länge. Men visst, en återhållsamhet i avtryckarfingret finns. Promenaderna i närområdet görs med två kameror. En digital för omedelbar behovstillfredsställelse och Nikon F laddad med Fomapan 200 för det långsamma fotograferandet. Långsamhetens fotografi blir inte snabbare för att kameran saknar en lämplig korrektionslins till sökaren, det blir mycket kepsar och glasögon som ska flyttas innan man kommer till skott. Men en +3 dioptrilins borde man nog kunna hitta nånstans därute i cyberaffären. 

De bråda majtiderna saktar in, jorden har ännu inte rett sig, fröpåsarna får vänta. Musen har inte fått öron, först då potatisen ska i jorden brukar vi säga. Fel där, det är björken som ska ha fått musöron. Och i går eftermiddags anlände den svartvita flugsnapparen, näst skatan den i mitt tycke mest grafiska fågeln i vår fauna. Annars är det inte det där entusiastiska fågellivet nu om dagarna. De bidar sin tid. Saknar bofinkens smattrande ”snällalillamammakanintejagfågåpåbiiiooo Ikväll?” Och lite annat.
   Vikens snyggaste roddbåt, nytjärad har lite is i kölsvinet på morgnarna. Det blåser kallt, snö, regn och hagel åtminstone fem gånger varje dag. Det är mycket energi i atmosfären både här i viken och annorstädes. Då blir det rörigt. (I det här lilla hörnet av världen gäller värmeläran och termodynamikens huvudsatser fortfarande.)

Några båtar har gjort sitt och får ”gå i hagen”. En av dem.
   Eftersom dagens bilder är obeskurna, har samma utsnitt som objektivets får de en svart ram, lite som i gamla tider. Men såna ramar gick att knåpa ihop i mörkrummet när man ville fejka en ny brännvidd som man inte hade råd att köpa. Det blev liksom ett litet ”bedrägeri” där. Och någon kompis som undrade hen fick låna min 105:a. Skulle bara veta…
  Härom veckan fick jag ett tips, tack Per-erik Åström, om i samband med avfotografering av negativ stacka det (BKT)  för att på så sätt få fram bättre teckning i såväl de mörkaste som de ljusaste partierna. Det borde också kunna hjälpa upp en bristfällig skärpa beroende på hur man bearbetar de olika delexponeringarna. Och hittar jag en framkomlig väg blir det så klart ett makro också. Nu finns det säkert plugins som gör sånt här i en knapptryckning  men visst är det mer spännande att själv undersöka. Och jag lovar mig själv att i framtiden återkomma med ett resultat.
   Nästa rulle, som kommer att bli en Ilford FP4 ska jag vika för porträttfotografi. Känns seriöst, liksom…  

Inlagt 2023-05-04 17:56 | Läst 780 ggr. | Permalink
Vackert svartvitt resultat - speciellt på den gamla båten.
På Åland har vi även den vanan att gamla båtar och fartyg får långsamt försvinna på plats - både under och ovanför vattenytan.
Svar från mombasa 2023-05-05 17:44
Tack. Receptet är ganska enkelt. Dra in svart och vitpunkt och gör en svag rätvänd s-kurva i rawformatskonverteraren. Ta in bilden i Efex Silver och gör simuleringen Plus-X. Lyft svartpunkten en aning och sänk vitpunkten något lite. Tillbaks i photoshop kopierar man lagret och använder högpassfiltret och funktionen täcka över. Detta för att vässa skärpan något. 50% transparens räcker. Slå ihop lagren och konvertera till Gray Gamma 2.1. Man gör det i sömnen efter ett tag.
/Gunnar S
Svart och vitt som påminner om grafiska blad från ristad plåt har alltid legat mig varmt om hjärtat. Avskalade penn- och kolteckningar som lyfter det intressanta och utlämnar onödigt.
När ljusets modellerande med skuggor hjälper till och kameran i stort sätt "bara" behöver avbilda brukar det bli bra.
Som i den undre bilden. Den gör sig jättefint som foto och fungerar säkert utmärkt som förlaga till en gravyr eller teckning också.

Fomapan är en intressant film med lite hemlig struktur. Förmodligen har emulsionen en blandning av T-korn och traditionella kubkorn. Och så är känsligheten lite "mittemellan" mellan 100 och 400 ASA. Filmen är billigare än FP4 men inte riktigt lika bra enligt mitt tycke, men det betyder inte att den är dålig på något sätt.

MVH J O
Jan Olof Härnström 2023-05-05 07:10
Jag rättar till min kommentar om filmens struktur.
Fomapan 200 har sexkantiga skivformade korn så det är en T-korns film typ TMAX eller DELTA.

/J O
Svar från mombasa 2023-05-05 17:49
Tack! Ja grafiken ligger mig varmt om hjärtat och kanske särskilt den lite obsoleta koppargrafiken som är så tacksamt för en tecknare att arbeta med. Det finns numera lite mer miljö och hälso-snälla metoder att arbeta med. Vi arbetar en del med det i Uppsala Konstgrafiska Verkstad.
Intressanta uppgifter om filmkorn. Tack för det.
/Gunnar S
Jan Olof Härnström 2023-05-06 10:41
Ja, analog fotografi har väl förpassats till antikrundan mer eller mindre, liksom koppargrafikpressen. Idag är analogt mer något av en konstform. Eller konstig form av fotografi enligt många.