Klimatet är summan av vädret.

Normalt sett borde man åkt skridskor därute på Ekoln. Eller isjakt. Om inte borde det legat nån decimeter snö att skida på. Såhär i mitten av januari borde fjärden åtminstone vara islagd , kanske med någon längre råk därute. Oftast är det så. Inte +7°. Hård byig  sydväst är däremot inte så ovanligt. Typisk lågtrycksvind. Väldigt vanlig denna vinter. Att körsbärsträden sätter blom i Stockholm hör väl också till ovanligheterna.

Inlagt 2020-01-12 17:55 | Läst 447 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ja, man vet inte vad man ska tro om årets vinter.. men lite konstigt känns det allt.. kan tydligen bli +11° på onsdag enligt SMHI.. och ingen vinter är i sikte här under de kommande 10 dagarna, tvärtom så ser det ut att hålla sig på mellan +5°/+7°.. 10 dagar framöver! Jag slutade (?) åka långfärdsskridskor för knappt 10 år sen och åkte väl i 25 år mycket aktivt innan dess, och jag hänger med rätt bra på var alla Sveriges klubbar åker även numera varje helg, och min egen känsla är att isarna har blivit färre och 'tunnare' här nu, än vad dom var för bara 10 år sen och framförallt jämfört med hur isarna låg här för 25 år sen och mer.. det är skillnad.. men det finns säkert bra statistik även på detta, nånstans.. I år har man åkt mycket på sjöarna Öjaren och Fjärden straxt norr om Gävle och Sandviken. Ibland har isarna snöat igen där, men straxt efter har det töat och så har isarna legat nyspolade igen.. Har sett väldigt mycket skridskobilder därifrån..
Hälsn!
Svar från mombasa 2020-01-12 21:32
Hej. Ja sjöarna uppåt verkar vara åkbara då och då. Har fått rapporter från brorson som bor i Torsåker. Men jag känner inget sug efter att köra 25 mil tor. För en skridskotur. Vikingarännet har ju ställt in de senaste åren. Nånting är på gång.
Fast man slipper handskar när man fotar. Alltid nåt.
Ha det gott
Ja, nog finns det fog för att säga att Ur led är tiden. Eller klimatet då! Just nu är det ju tydligen både varmt och lite snö långt norrut. Än är det väl 6-8 veckor kvar av det som var vinter en gång i tiden. Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2020-01-12 21:36
Hej. Ja det ska bli ”spännande” att summera den här vintern. Decemberstatistiken här i Mälardalen visar varmt, fuktigt och blåsigt. Vad man vet är att det är så här det kommer att se ut i ett varmare klimat.
Ha det gott
Frågan är om vi ändå inte sett likadana vintrar som den här tidigare ändå. Men blir de fler? Kommer de oftare? Minnet är kort!
Och sen är det naturligtvis lätt att koppla samman utomhus med all diskussion om klimathot, förbränning av fossila bränslen etc, som ju inte varit så seriös tidigare.
Fin bild i övrigt. Gillar sådana här bilder av Ensamma Trädet, förmedlar starka känslor i mina ögon.
//GöranR
Svar från mombasa 2020-01-13 11:44
Tackar och bockar. Trädet är ju en sån där symbolbild, metaforisk som finns i alla kulturer. Tacksamma fotoobjekt som står någorlunda still och inte väsnas så mycket.
Frågan är kanske om det är så här det kommer att se ut eller om det redan ser ut så här. Det finns tre kurvor som talar ett entydigt språk.
Ha det gott