Mannen med boken

Att låna titeln från en av Georg Oddners bild låter sig väl göras. Och att låta den ligga kvar som den är när den är scannad med den brunton som kan uppstå när man inverterar negativ. Och att kombon Nikon FG med ett lite glappigt Nikkor 28/3.5, en aning begynnande starr, Fomapan 400 i D76 och ett lite vinterdiffust väder ger sitt bidrag. Normalt sett brukar man rätta till, korrigera, styra upp och sånt. Men om man inte gör det utan låter det bli som det blir? Jag tycker det funkar, åtminstone i den här berättelsen. Formen är liksom versmåttet. Kompositionen är kanske grammatiken. Eller?

Inlagt 2021-03-28 20:39 | Läst 775 ggr. | Permalink
Det blev mycket bra i den färgtonen och dessutom en bra bild! Jag har sett Oddners bild på hans utställning, Den har han fotograferat i Ryssland. Mvh Wolfgang
Svar från mombasa 2021-03-29 14:58
Tack och bock! Oddner tog sin bild i Rostov under sin första resa till dåvarande Sovjet 1955 som han gjorde på reportageresa tillsammans med Marianne Höök från Veckojournalen. Nånstans har jag läst att hans bild är lite grann av ett slumpskott taget från en buss.
Ha det gott
Gunnar S
Wolfgang 2021-03-29 16:53
Ja, det stämmer! Han fotograferade den från en buss! Han har bott i närheten av mig, och jag har haft kontakt med honom genom min fotoklubb Fotografiska Föreningen i Malmö. Jag har även varit hemma hos honom i samband med att vi skulle arrangera hans utställning.
Oavsett vad den kallas så är det en fin bild med en mysig känsla av lugn.
Svar från mombasa 2021-03-29 14:59
Tackar för det betyget. Lugn var nog vad jag tänkte på jag också
/Gunnar S
En fin bild i sin enkelhet. Bilden sprider lugn, och tänk vad bakgrunden kan betyda mycket för en bild. En cyklist som syns där borta som förstärker lugnet och det stilla hos läsaren.
det enkla är det svåra.
/ Bengt H.
Svar från mombasa 2021-03-29 15:00
Tack för det! Det händer någon gång då och då att det liksom stämmer.
/Gunnar S
En vacker bild, passar bra med bruntonen. Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2021-03-29 15:06
Tack för det! Ja det funkar faktiskt med bruntonen ( Och att den faktiskt är ”original” och inte efterbearbetad. Det beror lite på vilken väg man tar från negativ till färdig bild. Jag plåtar av negativen med ljusbord och macro i rawformat. Sen inverterar jag bilden i CR och har nästan alltid CR inställd på färgrymden AdobeRGB. Jag vänder helt enkelt på kurvan. Eftersom negativet i Autovitbalans kommer att uppfattas som en aning blåaktigt blir resultatet ljust den här ”brunheten” när kurvan vänds. Sen kan man så klart ändra lite kontrast och sånt om det behövs.)
/Gunnar S
En riktigt fin bild, men du kunde gott rättat upp den! LO
Svar från mombasa 2021-03-30 10:37
Hej. Ja kanske det, ska prova. Eller så får det vara den där dissonansen som ibland behövs. Som sagt får prova det.
Ha det gott
/Gunnar S