Om opassande bilder

och opassande konst i synnerhet kan man läsa i ett inlägg på SVT nyheter: https://www.svt.se/kultur/opassande-offentlig-konst-visas-i-ny-utstallning .
   Lägg till en krönika av Åsa Beckman i DN härom dagen. 
Borde man vara förvånad   i en tid av prat om kulturkanoner? Fler än en har sagt att politiker bör helst hålla fingrarna borta från kultur intill den dag de verkligen förstår vad det handlar om (Solsjenitsyn, Stefan Zweig, Voltaire och en hel radda till. Samt åtminstone  nån grekisk filosof vars namn jag tillfälligt glömt.)
    Fler än jag har också noterat att morgontidningarna blivit tunnare. Bland annat beroende på att i genomsnitt fyra sidor radannonser per dag försvunnit. Att annonsera i tryckt press är dessutom betydligt dyrare nu, och annonsintäkterna har alltid varit tidningarnas viktigaste inkomstkälla. Presstödet inte att förglömma. Men stopp där, nu är det farligt nära politik på FS, här får man hålla igen.  
   Och borde jag inte ha haft ett eget exempel på en opassande bild här? Jovisst men det är nu tomt i tillgängliga mappar.

Nu var ämnet för dagens lilla essay tänkt att handla om brännvidder, utsnitt och liknande ting, men det får anstå för den här gången.
  En rödhake trotsar bisterheten, men fågelfotografi inifrån stugvärmen med en smartphone låter sig inte göras, vare sig kamera eller rätt objektiv finns på plats. Havsörnen svävade över Styrsnäsudden, några skrakpar adderade den grafiska accenten i viken men alfåglarna har lagt sig i lä nånstans utom hörhåll. Snöfall och en NNO kuling ute på fjärden. Man eldar i spisarna.

Inlagt 2024-04-02 16:47 | Läst 292 ggr. | Permalink
Vi hann i alla fall ta en promenad innan snön! Så nu känns det bra att sitta inomhus och titta på snöyran! :)
Politiker och kultur är ett speciellt släkte, annars hade man nog inte blivit politiker! ;) Och det korta, snabba tittandet, och även snabba tyckandet, tror jag är en del är det nya tittande/tyckandet, internettittande/tyckandet alltså! Och tycker även allmänbildningen har blivit mera ensidig också, men man kanske inte hinner med allt här i värden!
Äldre mans funderingar! ;)
Och tidningarna har blivit tunnare! Även det hänger ihop med internet och en därefter anpassad affärsverksamhet!
/B
Ps Tack för intressanta länkar!
Om den kulturella bildningen har haft stor genomslagskraft de senaste tre decennierna hade kanske politiken varit mer kulturell och rent av eftersinnande. Nu litar man mer på en kvartalsrapport och vad som händer en mandatperiod. ( De sista helt igenom tänkande politikerna var nog Bengt Göransson och Bengt Westerberg. Bägge hade en insikt om vad kultur betyder.
Och lite mer...
/Gunnar S
per-erik åström 2024-04-03 13:42
Göransson och Westerberg var kloka politiker. Leif Pagrotsky likaså.
Den som sitter på kulturtaburetten nu håller jag inte särskilt högt. Visionslös och blek som tapeten.
Allt gott/per-erik