Måste det alltid vara rätt? Och lite grann om gatufoto.

Måste det alltid vara rätt? Knasterskärpa? Korrekta färger? Idag var en sån dag att det blev lite lek i datorn. Eller lek och lek? Jag är nu lite svag för den där lite ofullkomliga gryniga offset-tryckkänslan. Som när man bläddrade i LIFE. Som regelbundet damp ner i brevlådan i mitt barndomshem. Att det var grynigt berodde så klart inte på att kameror och film var dåliga. Tvärtom, Kodachrome eller liknande och en vässad Leica, eller en Nikon F. Eller nåt annat väldigt bra.
Nu kan man ju göra sånt här i datorn, eller åtminstone nästan. Så att det ser ut som. Om man inte har ett facit vill säga. Och man kan skruva bilder. Ruffa till. Skära folk i lederna. Dra lite extra oskärpa. Och blaffa på med massor av korn.

Håller jag på att bli nostalgisk? Eller är det att jag börjat återupptäcka det ”poänglösa” gatufotografiet. Ett fotografi som inte ständigt söker en berättelse, en knorr, en formalitet i form av komposition, färgsignaler med mera. Utan mera av bilder som är väldigt öppna. Där läsningen är fritt fram. Där bilden säger varsågod.
Det här är bilder som är processade. Det är inte originalen, de med anständig skärpa och den rimliga och hyfsade färgåtergivningen kameran åstadkommer av egen teknologisk kraft. Och det  finns en bildberättande tanke med det också.
Men nostalgi, melankoli, och det vemod som följer därav? Kanske min motor bakom det här sättet att tänka bild. Lite granna ”the Halcyon days”, en annan tid, andra bilder, en tid av framåtblick och barrikader.

(En annan sak att pyssla med, för att distrahera tanken att ta fram penslarna och dra de första linjerna på ett uppspänt akvarellpapper, är att göra en fotografisk motsats till ruffigt färgfoto, lite stillebenfoto med krav på absolut tokskärpa, korrekt färgåtergivning. Vita ostronskal mot vit bakgrund. Vad gör man inte för att undvika.)

Inlagt 2019-09-06 20:52 | Läst 1176 ggr. | Permalink
Du har lyckats väl med att få fram tonen från trycket från den tiden, snyggt, LO
Svar från mombasa 2019-09-07 18:47
Tackar och bockar. Allt pyssel är gjort i Camera Raw.
/Gunnar S
Tycker också du lyckats väl med LIFE-bilderna. Ett annat sätt att revoltera mot det perfekta, det finns ju också redan tidigare "revolter" - de gryniga svartvita bilderna med rörelseoskärpa, för hård kontrast etc. Kommer att tänka på när punken kom i rockmusiken..
Sen funderade jag på det "poänglösa" gatufotograferandet. Det är ju såna bilder jag kan ta i främmande städer, bara för att dokumentera, komma ihåg hur det såg ut, hur livet tedde sig etc. Samtidigt är jag inte helt klar över var jag själv står när jag ser gatufoto, ur de här aspekterna. Oftast känns bilder meningslösa och tråkiga om de inte har den där punchen, det avgörande ögonblicket etc. Men jag tror jag förstår vad du menar.
Ja, ja - vem sa att livet skulle vara lätt... 🤔 Tänkvärt!
//GöranR
Svar från mombasa 2019-09-07 18:53
Tackar och bockar. Som skrivet här ovan, allt pyssel är gjort i Camera Raw. Ja det blir kanske lite revolt över det hela. Mycket i fotovärlden handlar om skärpa, dynamiskt omfång, snyggaste bokehn och så vidare. Om det nu inte är rena teknikaliteter. Men nog kunde de subtila nyanserna och variationerna i olika bilduttryck få lite mer plats. Det där med punken tycker jag är träffande. Lite mer ruffigt, lite mer uppkäftigt är gott ibland. Samtidigt som ett inkännande och humanistiskt bildspråk också fyller en plats.
Om det ”poänglösa” fotografiet måste jag fundera lite mer om. Ta en vända till så att säga.
Ha det gott!
Gunnar S