UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3353. Gammal Canon stil??

Idealen var annorlunda förr?? –en kamera skulle inte bara vara funktionell?? –utan också vacker??  Ett vanligt uttryck på den tiden var?? –gedigen?? –det var ett eftersträvansvärt betyg??

Det gällde säkert kameror?? –en kamera som inte var gedigen var inte värd att lägga pengar på?? Ett exempel bland kameror var Canon P?? –den var funktionsmässigt enkel men hade allt nödvändigt?? –å den var på toppen av vad Canon kunde prestera rent mekaniskt?? –å den var i mångas smak vacker?? Denna modell P, populär, sålde också mycket bra?? –nästan 100 000 ex på två år!!

Den ovanliga svarta Canon P med svart objektiv 50mm 1:1.8

Märkvärdigt många svarta Canon P kom till landet utom sig?? –totalt finns det 51 kända idag??

Design var troligen viktigt på femtiotalet?? –och en kamera som fick en fin japansk utmärkelse i industri design 1957 var Canon L1. Det är en tidig modell med i stort samma funktioner som P-modellen. Sökaren är dock något annorlunda med guld ytbeläggning i avståndsmätaren. Senare kameror fick silverbeläggning som inte är så stabil. Sökaren i L1 modellen är helt enkelt superb även idag.

 Canon L1 med objektivet 25mm 1:3.5

Postat 2020-09-11 07:41 | Läst 340 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3351. Läcka i gardinen??

Å det kan du ju inte ha?? –om du har en gammal Leica eller Canon kamera?? Här visar vi hur du kan täta hålen?? --med hjälp av oväntade tätningsmedel och verktyg??

Seniorplåtis köpte en Canon L1 på den senaste LP auktionen, den följde med på köpet eftersom det var en svart Canon 50mm 1:1.8 vi ville köpa?? Men det visade sig att kameran var i mycket fint skick?? –bortsett från att tyget i slutaren var helt utslitet och läckte som ett såll:

Slutargardinen i en Canon L1 läcker in ljus i ett stort område

Det är inte ovanligt att solen bränner hål i slutarens tyg?? –på gamla Canon och Leica kameror. Vanligen kan kamera verkstäder täppa igen hålen med någon ”gucka” av okänd sammansättningen. Men när gardinen ser ut så här undrar man ju om man kan göra något för att täppa igen ljusinsläppet??

När man inte har några bra idéer själv så får man vända sig till ”nätet”?? Å si på YouTube fann vi en tänkbar lösning?? Det var en smart och oväntad lösning?? På Panduro kan man köpa en kol-gummi suspension i en lösning avsedd att applicera under barnens strumpor?? –för att inte halka på dagis!! Produkten heter ”stop sock” och det finns också en liknande lösning ”Pop Up Line” att köpa på nätet??

Så det här behöver du för att täta en slutare i tyg:

Det här behöver du för att täta tyget i en slutare: Pop Up Liner, spatel och en ”tandläkare spatel” och en övnings tygbit

De två olika typerna av kol-gummi suspension är lite olika. Pop Up Liner är lite mer lättflytande än Stop Soc. Å andra sidan kanske den senare är lämpad för små enstaka hål. Vi valde Pop Up Liner för den var lättare att sprida ut med spateln på den stora ytan i vårt fall. Å andra sidan måste vi göra två strykningar över slutar duken. Du måste öva flera gånger på en gles tygbit?? Så här kan en övning se ut??

Före och efter en stryknig med Pop Up Liner

Duken är mycket flexibel och lämpad för upprullning i slutarmekanismen. Men det är svårt att täcka totalt med en strykning. Så här ser slutaren ut efter en strykning i vårt fall:

Så här ser slutaren ut efter en strykning

(

Så här ser slutaren ut efter en strykning

Vi har gjort en video för att visa hur vi tätade slutaren i vår Canon L1:

Du kan också hitta videon via den här länken.

Det här blev en lyckad lösning på problemet med den glesa slutaren i vår Canon L1.

Postat 2020-09-09 07:50 | Läst 414 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3336. Utställd: svart Canon P med svart 50mm 1:1.8?? Renoverad!!

Det är en tidskapsel?? –från 1959!! Då reportagefotografin var på sin topp?? –fotografer visade oss vad som hände i värden; Castro tar an Kuba, Ingemar blir världsmästare i tungvikt??

Tre kameror dominerade den här perioden: Leica M3, Nikon SP och Canon P eller 7?? Här ser vi en nyrenoverad Canon P tillverkad i mer än 90000 ex, med några hundra i svart?? Helt tidsenlig är då en svart Canon 50mm 1:1.8. Här en helt genomgången glugg nu i nära mint kondition?? Den är laddad med film just nu:

En äkta svart skönhet: Canon P med tidsenligt objektiv Canon 50mm 1:1.8

Den här kameran är byggd för att tåla det mesta?? –inte en bit byggd i plast!! Över 60 år gammal, men troligen aktiv för hundra mer år!!

P.S. Kameran står på en av mina böcker ”Signs in Situations”, som du kan köpa hos Amazon:

 

Postat 2020-08-25 07:31 | Läst 451 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3324. Gör det själv?? –ta bort dimma och mögel?? –i gammalt objektiv??

Om du har mögel i ditt gamla objektiv så är det inte kört?? –men du måste kunna plocka isär din glugg?? –och frilägga ytan där beläggningen finns?? Vi visar ett exempel??

Seniorplåtis köpte ett skrotigt objektiv för reservdelar från Japan?? –för bara 250 kr!! Men det såg ut så här på en lins efter bländaren??

Mögel på den konkava utan efter bländaren

Det här objektivet, Canon 5cm 1:1.8 från 1961 är tämligen enkelt konstruerat?? –så även seniorplåtis kunde plocka isär gluggen med vanliga verktyg och ett ”objektiv öppnar verktyg”??

Delvis isärplockat Canon 5cm 1:1.8

Nu gäller det att köpa hem 3% väteperoxid och 24% ammoniak?? –som finns hos apotek och byggfirma. Sedan blandar man 2 ml av vardera?? –och fuktar melittafilterpapper eller allduk. Doppa sedan ned ytan mot den fuktiga pappytan och låt blandningen verka ungefär 10 minuter??

Linsytan hålles ned i blandningen av väteperoxid och ammoniak

Tvätta sedan av ytan med lite diskmedel och torka försiktigt?? Om du har tur kan det se ut så här:

Rengjord linsyta i Canon 5 cm 1:1.8

Uppmuntrade av resultatet gav vi oss på ett mycket värre angripet objektiv:

Hårt mögel angripet Canon 5 cm 1:1.8 från 1959

Vi gör samma behandling i 20 minuter med det här objektivet:

Ytbehandling med lika delar  3% väteperoxid och 24% ammoniak

Efter sköljning med vatten blev resultatet så här bra:

Rengjord yta i det mycket angripna objektivet

Uppenbarligen fungerar den här rengöringsmetoden för borttagande av mögel på glasytor i objektiv.

Samtidigt kan man passa på att smörja bländaren och fokus. I vårt fall skulle delar byta plats mellan de båda objektiven. Här ser vi båda objektiven delvis särtagna:

Två Canon 5cm 1:1.8 särplockade med specialverktyg

Hur bra blev de här objektiven efter rengöring?? –vi återkommer till detta i en kommande blogg.

Postat 2020-08-13 07:42 | Läst 622 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3321. ”Dimma i gluggen” ?? –hur påverkas bilden??

Man kan bli lite dimmig på äldre dar?? –å det gäller även gamla gluggar?? Fukt och värme kan bli förödande för öppna ytor på linser?? –mögelsporer angriper och gör objektivet dimmigt??

Så köp inte objektiv som är dimmiga av mögel?? I värsta fall kan det sprida sig till andra objektiv i ditt skåp?? En del verkstäder tar inte emot objektiv för rengöring?? --om det finns mögel?? Det kan sprida sig i verkstaden??

I landet utom sig är inte mögel så vanligt?? –vi lever i en relativt ren miljö med relativt låg fuktighet?? Objektiv som bott i tropiska miljöer är svårt utsatta –och även gamla gluggar från Japan får man se upp med??

Lik förbenat köpte seniorplåtis en gammal Canon glugg på LP auktionen som, visade det sig, var ganska illa anlöpt??

Mögelangripen Canon 5cm 1:1.8 från 1959

Just den här gluggen är ökänd för kontaminering av just den linsytan?? –den efter bländaren??

Linserna, 6 stycken, i Canon 50/1.8 ordnade i 4 grupper

Den konkava ytan är mycket vanlig för mögel?? –varför vet man inte men glasets sammansättning kan spela en roll??

Man frågar sig då hur denna dimma påverkar bilden?? Här kommer några bilder vi tagit?? –utan att bildbehandla!!

Bilder tagna med mögelangripet objektiv (bl 1,8 överst och bl 8 under)

Det är förvånansvärt hur liten påverkan på bildinformationen är?? Nu råkar seniorplåtis ha köpt ett ”skrotobjektiv” från Japan för 250 kr?? --för att användas som reservdelslagar?? –och för att rädda det svarta mögelangripna objektivet ovan??

Det visade sig att den gluggen var bättre än den andra gluggen?? Men samma yta var angripen även här?? –men i mycket mindre utsträckning??

Objektiv med mindre angrepp på linsyta efter bländaren

I det här fallet kan man inte se någon påverkan på bildinformationen?? –när man tar samma bilder??

Bilder tagna med objektivet ovan, bl 1,8 överst och bl 8 under

Det här objektivet har seniorplåtis använt i gatufoto en tid och det fungerar helt ok.

Som en jämförelse kan vi visa bilder från ett kliniskt rent Summilux 50 mm 1:1.4??

Bilder tagna med Sony a7RII och Lecia Summilux 50/1,4 @ bl 1.4 (ovan) och bl 8

Det här verkar ju alvarligt?? –med mögel i huset?? Speciellt om man är gift med assistent Ninni, som är fd chef för en ögonoperation.

I en kommande blogg skall vi beskriva vad man kan gör åt detta problem.

Postat 2020-08-10 07:17 | Läst 608 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 13 Nästa