UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3962. Varför är Leica kameror så dyra??

Nu tycker inte alla att så är fallet?? –men när priset på en gammal svart IIIf med tre kungakronor på baksidan kostade över 1,2 Mkr?? –då börjar man ju undra om det inte är dyrt??

Å varför är det en Leica kamera?? –varför är inte den här kameran lika dyr??

Svart Canon P från mitten av femtiotalet i originalutförande

En svart original Canon P är lika ovanlig som de 100 kända Leica IIIf beställda av svenska armen vid samma tid. Det märkliga var att någon samlare i Skåne måste ha fattat hur dyra de skulle bli sjuttio år senare?? Senioplåtis minns hur Överskottslagret i Löddeköpinge sålde ut dessa på 70-talet för några hundralappar?? Vem fattade att de idag skulle kosta mer än en miljon kronor??

Den första kameran som levererades till armen såld för 1.2 Mkr år 2022. (Foto: Limhamns auktionsbyrå)

Nu såldes det 6 st svarta kameror Leica IIIf och Leica IIIg vid Limhamns auktionsbyrå.?? –vilket måste ha varit helt unikt. Alla var värderade till 5000 kr av byrån. Frågan är om de visste vad de sålde. Värdering av denna kameratyp på nätet ligger kring 500 000 kr!! –alltså tusen gånger dyrare. Några av de senaste har legat kring 800 000 kr. De sex sålda på Limhamns auktionsbyrå varierade från 333 000 till 992 000 kronor vid klubbslaget!! Det vill säga nästan 3,5 Mkr totalt och med auktionspålägget blir det nästa 4,3 Mkr. Auktionsbyrån tar ju dessutom ungefär 22% för jobbet från säljaren och det betyder att byrån gjorde en hacka på ungefär 1,7 Mkr. Inte dåligt.

Det skulle inte förvåna mig om det är någon firma i Hongkong som köpte rubbet?? Vilket fynd?? –de kostar nog det dubbla i Kina??

Men varför är då Leica så dyra?? –åtminstone de svarta samlarobjekten från tiden före 80-talet?? Skicklig marknadsföring, tidigt inträde i marknaden för 100 år sedan, skickligt industriellt tyskt hantverk?? Där ligger en del i hemligheten??

Redan i tidigt 30-tal var Leica kameran fulländad som de här Leica Standard och Leica II

Svaret till varför?? --är nog delvis just detta att Leica M11 ser nästan lika dan ut och objektiven från den här tiden kan fortfarande användas på nya Leica M??

Postat 2022-05-13 07:52 | Läst 699 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3823. Lägg upp 35 laxar?? –så kan jag börja fundera

Julklapp?? –nja, seniorplåtis tror att det är få tomtar som funderar på att fixa fram en sådan här julklapp i tomteverkstaden?? --för leverans till någon tokig nörd?? Men kunskapen finns bland Nissarna??

Men nog är det en skön kamera?? --denna original svarta Canon7?? --med den coola svarta mini dröm linsen Canon 50mm f:1.2??

Välanvänd svart Canon7 med den svarta gluggen Canon 50mm f:1.2

Visst kan den förfalskas med nymålning av vanlig Canon7?? –men det är ju bara ett tecken på att den är en eftertraktad raritet?? Vilka tavlor förfalskas?? –jo verk av kända konstnärer?? –och därav dyra konstverk??

Om du lägger upp 35 laxar på bordet så skall jag överväga att sälja skönheten??

Dyrt?? –ja du kan ju köpa en likadan i någon skyskrapa i Hong Kong?? –som den

 här:

Till salu i Hong Kong, en svart Canon7 med svart mini dröm lins

Postat 2021-12-25 07:44 | Läst 1035 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3808. Skapligt kameralock??

Köpte en svart Canon7 nyligen?? –Kimono affären som sålde den satte på ett kameralock?? –som troligen ansågs vara ett vanligt och billigt alternativ till ett originallock?? Så kan va fallet?? Men …..

Objektivet ifråga var ett Canon 50mm f:1.8, ett av de vanligaste objektiven vid sin tid 1953?? Det tillverkades mer än 82000 av denna Typ 4, som blev den sista modellen helt krompläterad?? Efterkommande Typ 5 är ett i svart och krom. Det här var ett mycket billigt objektiv och mycket populärt bland amatörer. Kom ihåg att Japan led fortfarande av sviterna från kriget.

Canon 50mm f:1.8 sitter snyggt på en Leica M2 från 1963

Numera anses det här objektivet vara av hög kvalitet och kanske det näst bästa av sin tid från Canon?? Det exemplar som vi fick med som kameralock var lite estetiskt slitet?? –men funktionen var excellent?? Det bästa jag känt från den här tiden. Mjuk som smör. Linserna var kristallklara och i stort utan repor?? Faktum lär va att de flesta objektiven av de kromade typerna sällan visar någon påverkan på linsytorna?? Medan objektiven med svart/krom utförande ofta har slöja på linsen först i sista linsgruppen?? Vi har sett flera av dessa??

Första bilden vi tog med det här objektivet med vår Sony a7RII och Techart Pro med full glugg såg ut så här RAW:

Canon 50mm f:1.8 med Sony a7RII + Techart Pro @ bländare 1.8

Det här är inget kameralock utan ett mycket kompetent objektiv som platsar på vilken modern kamera som helst?? Å du det är mycket billigare än alla Leica objektiv du kan tänka dig. Du hittar lätt ett på eBay för under 1500 spänn, men det är då lättast att köpa ett krom pläterat exemplar som det här?? Svart/krom modellerna kan ha slöja.

Postat 2021-12-10 07:24 | Läst 987 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3771. Begagnad marknaden för gamla kameror??

Ska man köpa begagnat?? –ja det ligger i tiden?? Eller så är man en nörd?? –som gillar gamla grejer?? –som kameror?? --å finner ett nöje i att ladda film i en femtiotalare?? –å höra skramlet från metallridån??

I helgen höll LPfoto.se den 64 kvalitetsauktionen av kameror?? Mer än 500 kameror såldes från samma samlare, Joakim Milder!! Flera här på fotosidan känner honom väl och den stora publiken känner honom som jazz musiker, saxofonist av internationell nivå. Professor i improvisation och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han skriver ett fint förord i katalogen och förklarar vad samlandet av kameror innebär.

Seniorplåtis samlar inte på kameror, men tycker om att fotografera med några analoga kameror från den tid då man fann glädjen i fotografi. Därför väcktes en nyfikenhet på ett av objekten i auktionen?? En svart Canon 7 från början sextiotalet. Den var i nära ”mint condition”, som det heter, och priset blev aningen för högt: 13420 kr. Enligt internationella värderingar är det ett normalpris??

Seniorplåtis var korkad nog att sälja sin Canon 7sZ med drömlinsen 0.95 för tjugo laxar för ett antal år sedan!!

Canon 7sZ med dröm gluggen 50mm 1:0.95

Nu väcktes tanken att köpa en svart Canon 7 när man var så dum att man sålde drömkameran man hade. När man skall köpa en kamera, som den på LP, så måste man ju göra en marknadsundersökning och kontakta Canon historikern Peter i Melbourne. Han berättade att han kände till ett femtiotal svarta Canon 7 och han kunde ge de ungefärliga nummerintervallen. Men han var inte helt uppdaterad.

Så det var bara att ge sig ut på nätet och leta reda på vad som erbjöds för stunden:

Det visade sig att det fanns ganska många svarta 7 ut på nätet under en månad. Priserna varierade dessutom mycket stort och naturligtvis också kvalitén. Dessutom är många kameror nymålade svarta Canon 7. Hur känner man igen en riktig original fabriks svartmålad?? Lättast är det på kameror som är slitna så man ser underlaget till den svarta färgen:

Äkta svart Canon 7 från 1961

Det verkar som om alla har mässing under den svarta färgen?? –i motsats till svarta Canon P där de tidiga har kromplätering under. Men inte hela delen av den synliga metallytan är mässing?? –utan luckan till filmladdningen och kameran ”kappa” för kroppen har kromplätterad yta. Det ser man tydligt i bilden ovan??

Just nu ligger en äkta svarting med serie #879754 ute på nätet och den landar nog under 4 laxar!! Vi känner alltså till nästan hundra svarta Canon 7?? --och sannorligen finns det kanske 500?? --ingen vet dock?? Skillnaden är att för svarta Leica M finns det dokumentation  för varje ex?? --detta gäller inte Canons svarta femtiotalre!!

Postat 2021-11-03 07:27 | Läst 1078 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3715. Var den fulländad redan då?? –1932??

Det spelar ingen roll om en gubbe ropar i skogen?? –han får nog inget svar?? Men var inte Leica II och andra samtida småbildskameror fulländade redan i början av 1930-talet??

Fulländade för vad?? –jo, för att fotografera?? De kunde laddas med film, huvudsakligen baserad på silver. Silver är vanligt i jordskorpan tillsammans med mineralet blyglans. Film är ganska enkel att tillverka, mycket lättare än kiselbaserade halvledare. Framkallningen kan göras miljövänligt, som i kaffe??

Om vi betraktar Leica II som började tillverkas 1932 så har vi här exemplaret nr 271.

Den 271:a Leica II som tillverkades 1932  i Wetzlar

Det första året tillverkades imponerande 28901 exemplar av Leica II?? –å även om de var dyra så såldes de väl innan depressionen satte in före kriget. Varför är de då fulländade?? –jo de var små och fick plats i fickan, slutartiden var snabb (1/500 sek) objektiven var ljusstarka och det var inbyggd avståndsmätning!! Ljusmätaren var inte nödvändig då man kunde uppskatta ljuset??

Här på den bilden ovan sitter ett litet Leica Elmar 3.5cm f=3.5. Å du det är en glugg som duger även idag trots att den är tillverkad 1932, eller tidigare?? Enligt Leica expert är det ett exemplar utan serie nummer tillverkad till en Leica I och sedan ombyggt till Leica II och samtidigt krom pläterat i stället för Ni plätering??

Å du den här gluggen är suveränt bra?? –jag har testat den tidigare och det finns i de här bloggarna.

Postat 2021-09-08 07:40 | Läst 1151 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 16 Nästa