UNDER FOCUS
#4306. Då va svart populärt
Vi talar början av 1930-talet?? –kanske inte överallt för brunt dyker upp?? –men de flesta kameror var svarta då?? Så även de nydanande Leica kamerorna som lanserades i mitten av 1920-talet.
Så händer det något i början av trettiotalet?? Art deco hade slagit in med en stramare och enklare stil?? –och med en del metallglans i ornamenten?? De välsituerade köparna av Leica var vana att synas och glänsa?? –vilket gjorde att de krompläterade Leica efterfrågades?? –eftersom objektiven redan gjordes med nickel eller krom som ytbehandling?? Men redan 1933 började Leica II tillverkas med topp och botten med krompläterad mässing.. Samtidigt försvann nickelplättering mer och mer hos objektiven.
Men de svarta Leica kamerorna försvann inte utan var vanligast. Under perioden 1932-1948 tillverkades 36936 svarta Leica II och 15579 i glänsande krom.
Leica fabriken och större Leica kontor i storstäder som London och New York erbjöd redan från början uppgradering av en Leica modell till den senaste!! Detta betyder att många tidiga modeller byggdes om, hur många vet inte Leica, den en senare modell. Seniorplåtis har en tidig Leica I med serie nummer 1002 från början 1926. Troligen kom den till Stockholm den 26/1 1926 enligt Leica arkiven. Det är oklart om Stockholm hade egen verkstad för att modifiera den till den Leica II som den är idag: Det finns ingen noterig i Wetzlar om detta. Hos E.Leitz-London kunde den byggas om 1936 enligt publicerad prislista för £10.14.0.
De gamla Leica modellerna från tiden före WW2 är fortfarande möjliga att använda med standard 24x36 film och de är förvånansvärt billiga. Många kostar mindre än tiotusen kronor. Det finns alltid på eBay och två finns på tradera just nu (2023).
Här är vår stapel av svarta Leica från början av 1930-talet:
Leica I och Leica II från botten upp: Leica Standard, Leica I, Leica II och Leica (I>II)
#4296. Det skall va svart??
Det är inne nu på ”Insta” att stapla gamla kameror?? –helst skall de vara svarta?? –och riktigt gamla?? Helst skall det vara något tema?? Men varför skall det vara svart??
Den enda förklaringen man kan tänka sig är att fotografen vill dölja kameran så mycket som möjligt?? Men man undrar ju varför?? –alla går ju runt och tar selfies och det ser alla tydligt??
Så seniorplåtis kunde inte låta bli att göra sin egen stapel av gamla svarta Canon femtiotalare??
Svarts Canon stapeln: Canon VT de luxe, Canon 7, och Canon P
Kompletterande objektiv i bilden är Canon 25mm 1:3.5, svart Canon 50mm 1:1.2 och svart Canon 50mm 1:1.8- Alla perfekt fungerande på även dagens digitala kameror.
Frågan är om inte dessa kameror var verksamma i den gyllene tiden av fotoreportage i landet utom sig.
#4293. Glad Påsk!
En kosthistoriker framhöll igår på det gamla sociala mediet?? --att till denna högtid behövs bara några få rätter och dryck på bordet: bröd, smör, ost, sill och brännvin?? För att njuta av tillvaron??
Det verkar i dessa dagar som en aning spartanskt?? –men tänker man närmare efter så är det nog både optimalt och korrekt minimalt??
Skall man sedan ha någon form av nöjsamhet efter en sådan måltid så skulle drömmen vara att gå ut med en gammal kamera som går in under den minimalism som måltiden har?? –och kanske tidsmässigt skulle va rätt?? –då en Albert Engströms luffare?? --Bobban hälsade två män av överklassen genom Operakällarens fönstret med:
--Putäll på er, grevar å baroner!
Det vill säga samtida med denna till ”Påskfärg” slitna skönhet??
En till Påskgul sliten Leica I från anno 1930
#4242. Leica kamera levererad den 22 januari 1926
Äntligen har vi fått bekräftat från Leitz arkivet att vår Leica #1002 blev levererad den 22/01 år 1926. Tyvärr finns det ingen notering om vart den levererats och inte heller till vem.
Vi fick ett e-mail från Peter Brieger från Customer Care, Produkt Support, Leitz Camera AG. Han bekräftade kamerans existens. Vi köpte kameran på tradera.se 2019 från en handlare i Täby som säljer dödsbo ägodelar. Vi betalade 7500 kr och handlaren förstod nog inte kamerans betydelse. Denna ursprungliga Leica I var uppgraderad till Leica II någon gång 1932 – 35 då Leica II blev populär med sin inbyggda avståndsmätare.
Leica #1002 i Leica II skrud
Kameran fick service och rengöring hos Jonas på Analoga kameror i Sundbyberg och han kunde dokumentera att No 1002 finns också inne i kamerahuset.
Enligt Leica arkivet finns det inget noterat uppgraderingen i Wetzlar, men det är inte ovanligt för större orter som London, New York och kanske Stockholm hade egna Leica verkstäder som gjorde uppgraderingar.
Numreringen inne i kameran
Många undrar väl varför man köper gammal kamera som denna?? –de går väl inte å plåta med den. Jorå, det är bara att sätta en samtida glugg som denna och plåta med negativ färgfilm. Om man skannar negativen så kan det bli både bra färgbilder som svart-vita bilder. Vem har sagt att bilder måste va superskarpa. Det är ju innehålet som betyder något:
Leica #1002 och Elmar f=3.5cm 1:3.5 med negativ färgfilm
Om någon vet något om Leica affärer i Sverige på 1920-talet så hör av er.
#4212. Varför är Leica R objektiv så lågt värderade?
När motsvarande Leica M objektiv är så många gånger dyrare?? –de borde ju vara lika väl byggda och konstruerade som M gluggarna?? Nu skall seniorplåtis försöka testa det??
Han var dum?? --nog att köpa en Leica-R 28mm f:2.8 från 1976 på den senaste LP auktionen?? Den kommer att kosta totalt 5 laxar när den dyker upp hos DHL-utlämningen på hörnet?? Ett ganska lågt pris?? –jämfört med dagens ebay.
Nyinköpt glugg från LP anno 2023-01-14
Nu kan ju någon påpeka att du har ju ingen R kamera?? –helt rätt är det så men man kan köpa en M adapter på amazon.se för 332 kronor. Å då kan man sätta den på en Techart LM-AE9 och få autofokus. Det tror jag inte att den har varit med om tidigare.
Nu finns det tester redan på nätet och den här verkar vara ganska nöjd med den här. Även Cyber foto har en test på sin sida.
Så du kan se fram mot en blogg lite längre fram. Då får vi se hur autofokus varianten fungerar.