UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3244. Ditt maxbud?? –på auktion??

Fotomarknaden är idag verkligen internationell?? –via ”nätet”??  Den stora aktören är naturligtvis eBay där allt finns att köpa?? –där det krävs försiktighet?? –så man inte får ”grisen”??

Mera lokalt så finns ju i landet utom sig tradera och blocket?? –där får man också kolla upp säljare och produkt?? Men där kan man göra fynd i kameraväg. Den andra ytterligheten är ju auktionshusen som specialiserat sig på foto?? –mest ansedda är väl Leitz Photographica Auction, som har sin 36:e Kamera auktion den 13 juni. Där kommer alla dyrgripar upp?? –för samlarna med miljonbudget?? I år kommer Walker Evans slitna Leica M2 upp?? –och väntat pris är minst en halv miljon?? Nästan lika ansedd är LP FOTO i Stockholm som förhoppningsvis har en höstauktion i år.

Sedan finns det auktionsbyråer i samverkan, som driver pågående nätauktioner i stort sett kontinuerligt?? Där finns ofta avdelningar med kameror?? –och en sådan site är auctionet.com där huvudsakligen svenska auktionsbyråer lägger ut en hel del??

Vi kan ta ett exempel?? –nyligen hade Lysekils aktionsbyrå en ”låda” med Canon-kameror ute för budgivning??

Fem analoga Canon kameror till auktion. Foto: Lysekils auktionsbyrå

Auktionsfirmans värdering av lådan var 1500 kr. Vad skulle du kunna tänka dig att lägga för ett maxbud på denna låda??

Postat 2020-05-25 07:33 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3234. En semiantik Leica Elmar?? --duger väl inte för färgfoto??

Numera kan man testa detta genom att sätt objektivet på 42 MP Sony a7rII med en autofokus adapter Techart Pro?? Det blir en fullt ”modern” kombo för allround fotografi??

Vad är då detta för en glugg?? –jo det är storsäljaren för Leica under tiden 1930-1956? –med sina över 120 000 exemplar!! Det var en enkel konstruktion med fyra linser i tre grupper och med bländaren bakom första linsen!! Seniorplåtis har två 50 mm Elmar. Den äldsta är från 1933 och ser ut så här:

Nickelpläterad Elmar från 1933 med UV filter och lock.

Den här gluggen fungerar mycket bra på en Sony a7rII med adapter, Techart Pro, och autofokus fungerar också bra.

Om du har läst så här långt så undrar du säkert varför man intresserar sig i så här gamla objektiv?? –å, i mitt fall är det ren nyfikenhet och visst intresse i industrihistoria?? Frågeställningen kommer upp för mig: --var teknikerna verkligen lika duktiga då som nu?? Man behöver bara peka på vad som utvecklades vid den här tiden?? –kylskåp, radar, elektronmikroskop, röntgenteknik, ………Du kan ju fråga dig när grunderna för fysik och kemi lades?? –jo gradvis de 100 åren före den här tiden?? --då Elmaren räknades ut för hand  .

RAW bildfilerna från den här gluggen och Sony kameran har kanske lite svag kontrast vid bl 3,5 och kanske det är lite oskarpt ute i hörnen??

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 3,5 behandlad i LR6 + SP5

Om man försöker med en närbild på en halv meters avstånd så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 3,5 behandlad i LR6 + SP5

Om man sätter bländaren på 9 så blir kontrasten mycket bättre:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Här finns det inget att klaga på, åtminstone inte för bilder på internet. Om man försöker med blomman igen så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Om du nu blir tänd på att prova en gammal Leica glugg så finns det många att köpa på internet, fram för allt på ebay. De allra flesta ligger i prisklassen en till fem laxar. Men det finns förståss modeller som är ovanliga?? –och de är riktigt dyra. T ex Hektor 73mm 1:1,9, där du får lägga upp 15 laxar. Men i jämförelse med moderna Leica gluggar idag så är de billiga.

Den här gluggen är helt ok när dess 42 MP RAW fil fått passera LR6 och SP5?? --och en gubbstrutts tafatta, men 50 åriga datorerfarenhet.

Nu har seniorplåtis en lite yngre Elmar till; Elmar Ser. Nr 544986 från1940. Här i mitten på bilden.

Leica Standard från 1932 med Summar och de båda Elmar objektiver i den här bloggen

Trots att kriget hade startat 1940 så tillverkade Leica många kameror och objektiv. Det här visar lika bra bilder som den äldre Elmar gluggen.

Postat 2020-05-15 07:27 | Läst 345 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3232. Gammalt skräp?? –kan duga gott?? –även bland objektiv??

Leica objektivet Summar blev mycket populärt på 30-talet?? –främst för att det var ljusstarkt?? Idag har det dåligt rykte?? –för att frontlinsen är mjuk och repas lätt?? –och Elmar anses vara bättre??

Objektivet är byggt i mässing och har 6 linser i fyra grupper. Om det börjar bli matt mellan de sammansatta glasen är det svårt att reparera. Personligen tycker jag det är ett vackert objektiv:

Leitz Summar från 1934 med UV-filter.

Det här objektivet är i mycket gott skick?? –med fint frontglas och som måste ha blivit antireflexbehandlat av Leica efter kriget?? Tidiga ägaren var en grosshandlare i Mölndal och han måste varit fotointresserad med sin Leica Standard från 1932.

På sin tid var detta ett mycket ljusstarkt objektiv, kanske ensamt på marknaden när det kom ut?? Men är det något vidare att använda idag bland högteknologiska gluggar och digitalkameror?? Vi satte den här gluggen på en Sony a7rII med en Techart Pro adapter?? Summaren blev plötsligt med autofokus??

Skeptikern skulle nog förvänta sig ”ankskit”?? –på full glugg?? Ja, kontrasten i bilden är lite svag?? –med vad gör väl det om man har en RAW fil i LR6 och gör sitt bästa?? –nåja seniorplåtis är en amatör på LR:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 2 behandlad i LR6 + SP5

Om man försöker med en närbild på en halv meters avstånd så ser det ut så här:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 2 behandlad i LR6 + SP5

Om man sätter bländaren på 9 så blir kontrasten mycket bättre:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Här finns det inget att klaga på, åtminstone inte för bilder på internet. Om man försöker med blomman igen så ser det ut så här:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Personligen tycker seniorplåtis att den så kallade bakgrundsskärpan, nu kallad bokeh, är alldeles utmärkt??

I en senare blogg kommer vi att gör samma försök med en gammal Elmar.

Postat 2020-05-13 08:14 | Läst 421 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3129. Det här är inte ok??

En Leica nörd måste ju vara renlärig?? –det duger inte att blanda in katter bland hermeliner?? Å det har inte seniorplåtis fattat?? –utan satt en främmande glugg på en ädling??

Det borde han ju förstå den skändaren?? --att man sätter inte en glugg från plagiatens hemvist?? –på en semiantik Leica?? På en ”piece of artwork ” får bara sättas ett annat konstverk?? –som en samtida Elmar??

Så kommer han dragandes med en svart Voigtländer från 80-talet?? –som inte ens är kopplad till snittbildsmätaren??

Leica Standard+ Snapshot-Scopar 25/4

Buuuu!! Må skändaren?? –kallad seniorplåtis?? --uteslutas ur Leica nördarnas samvaro!!

Postat 2020-01-31 07:43 | Läst 1048 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3127. Leitz lanserar ny 3.5cm Summaron?? –ersätter gamla Elmar gluggen!! –vår testing??

Tyvärr blev publiceringen av den här testen försenad 70 år!! –på grund av korrekturläsarnas protester?? Men bättre sent än aldrig?? För gluggarna är lika bra idag?? –som du skall se här??

Testen är förbättrad något genom användande av senaste ”digitala” utvecklingen för att ta bilder?? Filmen har bytts ut mot en platta?? --med en till synes nästan oändlig massa ljuskänsliga noder?? --som kan samordnas till en bild på elektronisk och matematisk väg?? Helt otroligt?? –nästan!!

Efter en del prov1946 har så Leitz presenterat den nya Summaron f=3.5cm 1:3.5, som ersättare till Elmar f=3.5 1:3.5, detta år 1949. På grund av linkonstruktionen är Summaron objektivet nästa dubbelt så stort, men fortfarande mycket kompakt.

Leitz 35mm objektiv Summaron (t v) och Elmar

Vi har fått förmånen att testa det 54:e objektivet som tillverkades första dagen?? Vi skall jämföra det med ett mycket tidigt Elmar från troligen 1930. Ingen av objektiven har anti reflexbehandling och kan då bättre jämföras. Vi monterar objektiven på en Olympus OM-D E-M1 II kamera som har en micro 4/3 sensor.

Först tar vi en bild av en tegelvägg med Summaron objektivet med bländare 3.5:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ 1/100 s, 3,5 ISO250

Vi beskär så bilden så att det motsvarar 1:3 förstoring i LR 5. Vi jämför bilderna med bländare 3.5 (överst) och bländare 8 (underst):

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 8 under

Om vi jämför dessa bilder med motsvarande för Leica Elmar f=3.5 1:3.5 så har vi bilden överst med bländare 3.5 och under bild med bländare 9:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Elmar f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 9 under

Om vi i stället tar en vanlig bild med Summaron objektivet med bländare 4 så ser det ut så här:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ 1/200 s, bl4, ISO200

Vi beskär så bilden så att det motsvarar 1:3 förstoring i LR 5. Vi jämför bilderna med bländare 3.5 (överst) och bländare 8 (underst):

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 8 under

Om vi jämför dessa bilder med motsvarande för Leica Elmar f=3.5 1:3.5 så har vi bilden överst med bländare 3.5 och bild med bländare 9 under:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Elmar f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 9 under

Det är inte oväntat att man kan se att Summaron objektivet är skarpare än Elmar, speciellt vid full glugg?? Men skillnaden är inte lätt att se i vanliga bilder. Elmar har vid full glugg något sämre kontrast?? Vid bländare kring 8 så är skillnaden liten.

Här har vi tagit bilder där vi studerat mitten på bilden. Då är vi säkra på att Summaron är något skarpare. Vi behöver en full format kamera för att studera hur det ser ut i hörnen.

Postat 2020-01-29 07:37 | Läst 1103 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa