UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2690. Jag hade ingen aning om att det va så litet??

Alla fotografer i dag lagrar bilder på minnes kort, som de stoppar i kameran?? Vanligt är SD minnet, som säges ha en slags maximal gräns för lagring kring 2 TB?? Om man öppnar plasthöljet så utnyttjas bara halva kortet!!

Den inre enheten är helgjuten i plast och svår att öppna:

Uppbrutet SD minneskort

Det är rent otroligt litet ett sådant minne är?? –om man betänker att det får plats 1000 bilder från min Panasonic GM5 på det här minnet. En bok med 500 sidor och massor med bilder tar upp ungefär 60 MB i en PDF-fil. Om seniorplåtis räknat rätt så går det in 16000 sådana böcker på ett 1TB SD kort??

Det är svåra siffror att förstå?? –och det är svårt att förstå hur små de adresserbara enheterna på ett sådant kort är? Den senast annonserade iPad Pro har en processor med 7 nanometer små enheter.

Seniorplåtis borde ha ett hum om det för han har forskat med elektronmikroskop för att avbilda nanometer små enheter med 500 atomer i guldkluster:

Dynamiskt guldkluster med 500 guldatomer

Ett sådant guldkluster är ungefär 2,5 nm.

Postat 2018-11-02 07:39 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#2585. Det här är min nya fina kamerarem?? –för handleden??

På senare tid, med mindre kameror så har kameraremmar avsedda för handleden?? –inte halsen eller axeln?? –blivit allt mer vanliga?? Numera kan man köpa 5 handleds remmar från Kina för 50 spänn??

Flera av de stora märkena säljer också sådana remmar?? –men då kostar de upp till 500 spänn stycket??

Seniorplåtis har de senaste åren använt handledsrem?? –men då för det mesta gratis remmar.

Nu har assistent Ninni sytt en enkel lösning av ett blått kantband?? –och då blev gubben och kameran så glada?? –att det blev en egen blogg??

Special hantverk av assistent Ninni

Postat 2018-07-20 07:14 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2494. Seniorplåtis på invigning?? –vilka elever??

Det går bra för landet utom sig?? –säger regeringen?? Tack vare dagens hårt arbetande ungdomar?? –verksamma i industri och forskning?? Jag har träffat några av dem på en invigning.

Vid Lunds universitet invigdes i dagarna ett världsunikt elektronmikroskop för studier av nanometer små halvledarstavar?? Elektronmikroskopet, det är en extremt dyr kamera,  kan direkt visa hur atom efter atom adderas till kristallytan när gaser av olika slag och koncentrationen ledes in till provhållaren.

Världsunikt elektronmikroskop, Hitachi 3300 ETEM, invigt vid Lunds universitet

Mikroskopet är en del av Nationellt Centrum för Högupplösande Elektronmikroskopi (nCHHREM) vid Lunds universitet. Seniorplåtis hade förmånen att vara med och starta detta centrum på 70-talet och den första doktorn som disputerade där, Professor Reine Wallenberg, är idag chef. Han driver verksamheten tillsammans med universitetets yngsta kvinnliga professor Kimberly Dick Thelander.

Till invigningssymposiet var landets toppforskare inbjudna och den världsledande nanoforskaren, Hon. Dr. Frances M. Ross, vid IBM, Yorkstown Hights i USA.

Även seniorplåtis var inbjuden till invigningen och det var så trevligt att träffa alla de ungdomar som disputerat med resultat från våra mikroskop. Här är några av dem:

Seniorplåtis med några av våra teknologie doktorer som disputerat vid avdelningen, från vänster Björn, Daniel, Pernilla, Magnus, Olle och seniorplåtis. Damen med kaffet i handen till vänster är Professor Frances Ross

Tre doktorer som arbetat med mikroskopen vid nCHREM är idag professorer, Olle, Reine och Vivecka Alfredsson, vid LU.

Det här är en sådan dag då man tror på landets framtid.

Postat 2018-04-20 07:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2226. Hur är upplösningen?? –hos Olympus E-M1 II jämfört med Pen-F??

Jagar du upplösning?? –då väljer du nog inte m4/3?? Då gäller nog större sensorer?? –och gluggar delux?? Likafullt vill man ju ha en skaplig sensor om man går för en lättvikt kamera??

Nu köper man inte E-M1 II för upplösningens skull?? –utan här gäller topp kvalitet för resten av prestanda?? –med bibehållen låg vikt och lätt handhavande?? Nästan alla kameror har ju sensorer tillverkade av Sony!! –men ändå skiljer de något i prestanda?? Du får vad du betala för?? –tror man ju??

Modellen innan av Olympus är modellen Pen-F?? Den är ganska liten och behändig?? –och har nästan allt av god kvalitet?? Det enda som är lite åt det svaga hållet?? –är egenskapen att följa rörliga objekt med kontinuerligt fokus?? Men om du inte plåtar fågel, vilt och sport så det detta en toppenkamera?? Den är seniorplåtis favorit för gatufoto??

Olympusmodellerna E-M1 II och Pen-F

Nu anses E-M1 II ha en ny sensor med snabbare processor och med många pixels för fasdetektion. Så den är mycket avancerad för snabba beräkningar av informationen från varje pixel. Seniorplåtis har redan sett att den är bra på att följa rörliga objekt.

Är det någon skillnad på skärpan?? –mellan de båda modellerna?? Senioplåtis valde att sätta på ett gammalt tele-zoom Panasonis Vario 100-300/4-5.6 och ta några bilder vid 300 mm (FOV som 600 mm FF). Satte slutartiden ganska högt för att undvika skakningsoskärpa vid handhållet?? Här kommer två bilder:

Olympus E-M1 II överst och Pen-F under, båda med Panasonic 100-300/4-5.6

Seniorplåtis är inte kapabel att se någon skillnad mellan de båda kamerorna?? –och om du går in och kollar på dpreview så ser du att det stämmer ganska bra. Så är du ute och jagar max upplösning med m4/3 kamera?? –så spelar det ingen roll vilken kamera du väljer här!!

Postat 2017-07-08 07:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1937. Vilken kamera skulle du köpa??

Din kamerautrustning har blivit stulen?? –otroligt nog ger försäkringsbolaget dig mycket pengar?? Vilken kamera skulle du köpa?? --som nystart??

Det är visserligen en osannolik händelse?? –men anta att du plötsligt får så mycket pengar att du kan köpa precis det du vill ha som kamerautrustning.

Det är en svår fråga?? –och det beror naturligtvis på i vilket fotointresse du har?? –och om det är en kamera för ditt levebröd. Seniorplåtis kan bara svara för mig själv.

Skulle föredra en liten lätt kamera för gatufoto. Det blir då Panasonic GM5 med kit zoom eller med Olympus 12mm f2. Om man föredrar en kamera med 24 mm FOV vill säga??

För naturfoto får det bli Olympus E-M1 II när den kommer, som ersättning för Pen-F. Objektivet blir Zuiko 40-150/2,8 med telekonverter. Om det skulle krävas lång brännvidd så är den nya Zuiko 300/4 bra??

Om man nu skulle få ett återfall till att använda film igen då fick det bli den här kombinationen:

Leica M6 klassiker är billig idag

Postat 2016-08-16 07:47 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa 

Innehållskategorier