UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4573. Skylten?? –fotoflanörens bästa vän??

Den här bilden skall ses utan någon förhandsinformation till betraktaren?? –den är öppen till helt fri association?? På något sätt är detta en del av gatufotografins attraktion??

Kan fotografen locka betraktare med en tillräckligt spännande bild?? –trots att bilden är till synes nästan innehållslös??

Lund anno 2024-01-08

Postat 2024-01-13 00:51 | Läst 414 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4500. Island en ö av två kontinenter

Det lilla landet Island driver en tydlig kampanj på nätet för att locka turister med mycket vackra bilder?? När det gäller variation av naturscenerier så finns det nog inget land som är mer tilldragande.

Alla skolbarn får lära att Island bildats av vulkanutbrott när två kontinentalplattor, den nordamerikanska i väst och den euroasiska i öst?? Även i nutid är det ju nästan varje år någon vukanspricka som sprutar ut lavakaskader?? Detta har blivit en verklig magnet för att locka turister?? Du vet väl att Island använder jordvärme för att totalt täcka sitt energibehovv.

Å du badhus och utomhuspooler är värmda direkt av vattnet från innanjorden?? Stora delar av de inre Island är täckta av glaciärer. Floder av smältvatten ger spektakulära vattenfall och några av eruptionerna av gejsrar är de mest spektakulära på det här klotet??

Med andra ord: detta är paradiset för naturfotografer!! Det har också några svenska fotografer insett?? –men förvånande få?? Om du är landskapsfotograf å inte varit där så har du något kul att se fram mot??

Seniorplåtis har varit där fyra gånger.  Å vår son, corren Jan, har kört Island runt med egen Land Rover och kompisar.

På Island möts verkligen berg och vatten på många sätt och med inslag av grönt blir prakten bedövande:

Strokkur har utbrott ungefär var femte minut i Haukadalur på Island

Vatnajökul speglar sig i små smältsjöar på sydöstra sidan av Island

Svartifoss störtar ned vid vacker pelarförklyftad basalt på sydsidan av Island

Vatnajökul kalvar små isberg ned i Jokulsarlon sjön på sydvästsidan av Island

Vad du än gör i resväg glöm inte att åka till Island en gång i din livstid. Du kommer aldrig att ångra den resan. Är du intresserad av mat då åker du flera gånger.

 

Postat 2023-11-01 07:50 | Läst 818 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4407. Canons standard objektiv 1956 och dess varianter

När Canon 1956 kom med den nya kameran Canon VT erbjöd man en förbättrad variant av objektivet Canon 50mm f:1.8 (Typ 5), som är 100 g lättare än tidigare helt krompläterade modeller.

Orsaken till att seniorplåtis tar upp beskrivningen av två typer, som till verkades i 8 varianter från 1951 till 1975, var att typerna 5 och 6 kunde levereras i svart till svarta kameror. Svarta kameror var ovanliga hos Canon och de här objektiven finns bara i några hundra exemplar.

Svarta Canon 50mm f:1.8 med Typ 5 No 238848 och Typ 6 No254908

De här båda objektiven är nästan samtida, 1957 och 1958 , och man måste gissa något då det inte finns några arkiv från den här tiden?? Man kan se vissa skillnader i det yttre: den nedre delen av fokus ringen, den delen som har låsknappen för oändlighets avståndet, är svart för typ 6. Skalan för skärpedjupet (DOF) är något bredare (1.7 mm) också. Även ytbehandlingen av den kromade ytan är något olika, likväl som siffrornas logotyp.  Den yngre modellen är bara 10 gram tyngre.

Den stora skillnaden är den interna konstruktionen: den äldre modellen har 12 bländarlameller mot 8 för den nya. Den äldre modellen har en helikoidal gängning för fokus, som kan ses på den nedre mässingsringen i bilden ovan. En sådan gängad spiralform är svårare att tillverka och säges slita på fokusmekanismen i kameran. Den senare modellen har inte denna konstruktion och man ser ingen gängning på den nedre mässingsringen.

Antalet bländarlameller påverkar formen hos bländarcirkeln. Den äldre gluggen har en helt rund bländare vid 5.6 och uppåt. Vid vanlig vardags plåtning spelar det ingen roll.

Antalet linser och konstruktionen är inte förändrad mellan de två modellerna. Vid vanligt plåtande ser man ingen skillnad på de två objektiven. Färgåtergivningen tycks vara den samma om man granskar ”spektrum” i ett givet motiv tagen med en Sony a7RII:

Sony a7RII med Techart LM-EA9 adapter och två svarta Canon 50mm f:1.8

Om man gör en ”screen dump” av vårt Lightroom 5 program vid bländare 8 så ser man likheten mellan bilderna tagna med de två objektiven.

Färgåtergivningen hos de två Canon 50mm f:1.8 typ 5 och 6 med bländare 8

Det här är två objektiv som är fullt användbara idag på digitala kameror med adapter koppling. En fördel är att de är prisvärda på grund av att de tillverkades i mer än 100 000 exemplar. Du hittar lätt ett exemplar för under 2000 kr. Men se upp med att en lins i den bakre gruppen. För den är i många fall slöjad på en yta. Några går att göra rena, men hos några med mögel kan glasytan ha angripits. Tänd mobilens lampa och lys genom objektivet. År det glasklart så har du ett fynd.

Källor: Egna iakttagelser och Peter Kitchingmans bok Canon M39 rangefinder lenses 1939-1971.

Postat 2023-07-31 06:35 | Läst 865 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4232. Maximal påverkan??

Reklam- och mode foto är alltid intressant?? –med dess avsikt är att påverka oss att spendera pengar?? –och angripa oss känslomässigt?? Det är ingen lätt uppgift?? –om det skall ske med stil och kultur??

Seniorplåtis har alltid tyckt om att studera bilder av kända fotografer?? –redan på femtiotalet hade vi internationellt skolade fotografer, som Hans Hammarskiöld och George Oddner. Internationellt finns det massor med stora namn som Irving Penn, Richard Avedon, Annie Leibovitz, Cecil Beaton………

Man glömmer också att många fotografer man beundrar även har gjort reklam?? –som till exempel Elliott Erwitt som är känd för gatufoto. Men han är också känd för reklam fotografi, då mest i färg.

Är man fotointresserad så kan man ju försöka att göra en reklambild?? –helst då avvikande från vad man har sett?? Här kommer ett försök till reklam för champagne:

Reklam för en porlande dryck utan att man ser drycken?? –utan bara drömmer om den?? Längtan förstärkt av bubblor med raketer i bakgrunden??

Champagne på gång

Postat 2023-02-06 04:55 | Läst 923 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3618. ”Dress for success??—så funkar det på torget??

Ändamålsenligt klädd?? –för dagens torghandel?? Ja, det kan ju tolkas på många sätt?? Kör man så också på en cykel så styrs det ju klädseln också av det?? Lite stil är ju också kul att ha??

Nu tror sig seniorplåtis ha hittat den rätta stilen på Mårtentorget en morgon?? Eller vad säger ni???

Dressed for success in Lund 2021-05-29

Postat 2021-06-03 07:02 | Läst 1787 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa