UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2794. Han hade skolmössan på??

Det var andra tider??  --1950?? –arbetarungar  visste sin plats?? –respekten för skolan var stark?? Liksom föräldrarnas krav att sköta sig därstädes?? Det var skolmössa på?? –så att säga.

Det konstiga var att det var en slags symbolisk högtid?? –att vara en skolgrabb i 1:an?? –i Sandviksskolan i utkanten av Karlskoga. Så här långt efteråt kan man förundra sig över att det var mössa på i alla lägen?? –till vardags som fint!!

Far, Kerry och jag

Blyg och mager om bena

Vi hade en mycket liten fiskehudda på en mycket liten ö i en mycket liten sjö söder om Karlskoga. Med fiske från en liten eka förstod man att det fanns fisk i en sjö.

Jag med gädda och kompisar

OBS: Skolmössa på!!

Postat 2019-02-28 07:19 | Läst 6089 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#2793. Isbjörnarna får byta sysselsättning??

Om isen försvinner?? –så får man väl börja tillverka bra is?? Om någon är expert på is?? –så är det ju isbjörnarna?? Å nu har de startat ny verksamhet?? –tillverkning av is??

Det var med glädje seniorplåsis kunde dokumentera att isbjörnarnas expertis nu utnyttjad i det bolag som tillverkar is på ishockey banorna??

Isbjörnarna tillverkar is för ishockey

Med tanke på hur dåligt det är med is i norr så får man ju förstå att isbjörnarna måste satsa på nya innovationer och börja tillverka deras egen is??

Dåligt med is i norr

Postat 2019-02-27 06:57 | Läst 5677 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2792. Vem köpte fotoflanörens Leica Standard 1932?? –jo, det var …….

Kan det ha varit en julklapp till Köpmannen Gust. F. Gunnarsson, Barnhemsgatan 27 i Mölndal?? Ja, det är faktiskt fullt sannolikt?? –enligt info från Mölndals stadsmuseum??

Vi tar det från början?? –å den framgår i bloggen jag skrev för ett tag sedan?? I kameraväskan som hörde till den Leica Standard som vi inköpte på auktion före jul kunde man läsa att den tillhört G. Gunnarson, Mölndal, med telefonnummer 271779.

Kameraväskan till Leica Standard

Efter att bloggen kom ute föreslogs i kommentar att jag skulle kontakta Museum intendenten på Mölndals stadsmuseum Lars Garhn. Han skulle veta allt om Mölndal och dess innevånare.

Mycket riktigt han svarade på mail:

--- Detta telefonnummer innehas till och med 1951 av köpman Gust. F. Gunnarsson, Barnhemsgatan 27 i Mölndal, och därefter av köpman Gunnar Gunnarson, Tempelgatan 3A i Mölndal. Med tanke på att endast den sistnämnde har ett s i efternamnet och två förnamnsinitialer, talar det mesta för att han var ägaren till kameran. Köpman Gunnar Gunnarson var lokalpolitiker inom folkpartiet och medlem i Mölndals Missionsförsamling. Han var en av initiativtagarna till Borgerlig samling i Mölndal. Om han var fotograf eller inte är mig obekant. Om han fotograferade, var detta en fritidssysselsättning.----

Seniorplåtis har en teori: Gust. F. Gunnarsson köpte kameran strax före jul i den lokala fotohandlaren, Hasselblad? hade just öppnat affär i Mölndal, av fotohandlare Eric Elofsson. Han kanske kände honom eftersom han var köpman. Någon gång i början av femtiotalet överlär han kameran och telefonnumret till sonen Gunnar Gunnarson. Båda Gunnarsson var säkert mycket intresserade av foto.

Kanske kunde fotoaffären i Mölndal känna till dessa fotofantaster. Affären övertog av Elof Ericsson 1944 och drivs än i dag av tredje generationen som en mycket modern fotoaffär.

Tyvärr har inte fotaffären i Mölndal svarat på min mail. Därför slutar seniorplåtis att följa tråden vidare.

Kameran är idag välmående och kanske kan den funka ytterligare 100 år i familjen Bovin??

Leica Standard hos Bovin

Postat 2019-02-26 09:20 | Läst 4983 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#2791. Hektor med i barhänget!!

Fotoflanören har redan fått en ny kompis?? –han heter Hektor?? Allt tyder på att vi kommer att bli vänner för livet?? Han tar inte så mycke plats?? –är diskret nästa tillbakadragen??

Han har lovat att samla in lite information åt mig?? –utan att kräva så mycket tillbaka?? Bara rätt bländare, exponeringstid?? –avståndet är inte så noga??

Här sitter Hektor på en Leica M2

Men Hektor kan lika gärna sitta på en modern digital variant?? När det är brottom så kan han sitta på en digital Leica M.

Hektor å flanören tog en fika på krogen med massor med studenter?? Det är kul för Hektor gillar lite sorl och udda typer. Men han gillar att spana ut genom fönstret ibland:

Domkyrkan i Lund med Leica M (240) + Hektor 2.8cm 1:6.3 @ 1/350 s, f/6.3, ISO 400

Men Hektor är mer förtjust i tjejer?? –å han spanar bra?? Å han fick med lite viktig info från annan tjej!!

Snygg signal med Leica M (240) + Hektor 2.8cm 1:6.3 @ 1/12 s, f/6.3, ISO 1600

Så Hektor och jag kommer nog att gå ut å fika ofta. Han undrar dock om han inte kan få en svart Leicasökare som kompis??

Postat 2019-02-25 07:33 | Läst 5085 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2790. Tro det om du vill?? –en nästan 85 år gammal glugg funkar??

Det är ju lätt att tro att man måste ha det senaste i kameraväg för ta bra bilder?? –åtminstone försöker marknaden att få oss dit?? Ändå visar allt att så inte är fallet??

Vilka kameror använder ungdomarna idag?? –jo de använder mobiltelefonen?? De använder inte senaste modellen av Nikon, Canon eller Leica!! Likafullt kommunicerar de med kompisarna väl?? –ja de har till och med AI i telefonens kamera?? Å andra sidan har de väl den senaste mobilen!!

Nu har ju till och med regeringen fattat att det är bra med återanvändning?? –flera ministrar byttes ju inte ut!!

Så seniorplåtis tänkte han skulle dra sitt strå till stacken och köpa en gammal kamera?? Av en slump blev det en Leica Standard från 1932 och på den satt en nästan lika gammal glugg från 1934?? –en Summar 5cm 1:2. En glugg som någon redan återanvänt i flera generationer och antireflexbehandlat!!

Summar 5 cm 1:2 @ Leica M2

När man nu har en gammal kamera får man ju kompensera med något som ungdomarna gillar?? –jo just ett krogbesök??

Seniorplåtis fick låna en digital Leica M (240) för att få några snabb resultat till bloggen.

Hur såg då bilderna ut från krogen??

Ariman med digital Leica M + Summar 5cm 1:2 @ 1/45 s, f/2.8, ISO 400

Ariman är ett gammalt studentcafé som en gång i tiden härbärgerade Fotogalleriet i Lund där undertecknad var sekreterare.

Ariman med digital Leica M + Summar 5cm 1:2 @ 1/45 s, f/5.6, ISO 400

Så långt ser det ok ut för den gamla kameran, vad gäller seniorplåtis åsikt!! Många andra skulle nog hata de problem man har att ställa in allt manuellt på objektivet?? För det finns ingen avståndsmätare.

Postat 2019-02-24 07:26 | Läst 4855 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa