UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2825. Min vän Mike får ett fint pris av Kungliga vetenskapsakademien (KVA)

Idag får min kära vän Mike O’Keffee från Arizona State University det prestigefylla Aminoff priset från KVA. Priset delas ut i närvaro av Kungen och Drottningen.

Mike med fru Lita gästade i onsdags vår corre Maria i Gamla stan. Det blev ett kärt möte med correns familj och det bjöds på gravad lax och potatis. Mike har känt Maria sedan hon var 5 år och vi har regelbundet träffats sedan mitten av 70-talet.

Corren Mia, Mike och Lita med kaffe efter maten

Professor O’Keffee får priset tillsammans med Professor Omar Yagi för banbrytande forskning inom

“fundamental contributions to the development of reticular chemistry”

Grafisk modell av kristallstrukturen och enhetscellen hos MOF-5

 Kort kan man säga att O’Keffee och Yagi startade forskningen inom kemiska föreningar med enormt stora interna ytor som kan bl a absorpera koldioxid och andra gaser. Mycket viktigt för framtiden.

O’Keffe och Yagi är bland de fem mest vetenskapligt citerade kemisterna i världen!!

Seniorplåtis hade den stora glädjen att vara forskningsassistent i Mikes laboratorium i ASU 1978-79. Under den tiden publicerade vi ett tiotal vetenskapliga artiklar, bl a bestämdes kristallstrukturen för Cu4O3, idag en intressant p-halvledare och vi upptäckte det nya mineralet Takéuchiite med hjälp av elektronmikroskopi.

Grattis Mike!!

Postat 2019-03-31 08:20 | Läst 6088 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2824. Ja, se gamla gluggar de funkar än?? –lite dålig kontrast!!

Man tror ju ofta att man måste ha det senaste i kameraväg?? –eller för all del även när att gäller mycket annat också?? Det är säkert så att det underlättar i de flesta fall??

Det betyder dock inte att gamla grejer kan vara väl så användbara fortfarande?? En gammal vedspis är inte så dumt, när strömmen tryter?? En brunn med en handpump, kan ju va bra att ha när samhällsfunktionerna börjar missfungera?? Det är ju dock tveksamt om vi kommer att kunna använda kameror eller telefoner i svåra tider?? Det blir penna och papper som tar vid.

Många gamla grejer fungerar märkligt nog ganska bra även idag?? En rakhyvel eller rakkniv av gammalt slag går bra?? En gammal kamera funkar om du kan få tag i film!! Du kan framkalla i kaffe!!

En Leica anno 1932 med tidsenlig Elmar glugg

Om du vill ha ett snabbt svar idag?? –huruvida en sådant objektiv ”levererar” så kan du sätta den på en digitalkamera med ungefär samma upplösning som en film??

Elmar 5cm f3.5 från 1934 på en Panasonic GM5 med adapter

Tar man så lite bilder i alldaglig miljö med full glugg så blir det lite dålig kontrast, men i övrigt blir det ganska hyfsade bilder??

Här kommer en bild på min kompis Jan Eric och hans nya (=gamla Leica IIf med Elmar från 1950-talet) kamera. Skärpan ligger inte på kameran!!

Elmar 5cm @ f3,5 utan bildbehandling

För att visa hur man ställer skärpan tog Jan Eric en bild av mig:

Seniorplåtis porträtterad med Elmar @ f3.5

Riktar man kameran ut mot stan så ser man hur kort skärpedjupet är även med f3.5.

Panasonic GM5 med Leitz Elmar 5cm f3,5 @ 3,5

Naturligtvis kan man i dessa tider bildbehandla RAW filen från GM5 med hjälp av Lightroom så att både kontrast, färgbalans och skärpa blir den önskade.

Gamla gluggar är ganska billiga på ebay och man låter bli att köpa ”MINT” objektiv och samlar objekt. Den här Elmaren är köpt av Leica shop i Wien för 2 laxar. Har man tålamod kan man nog komma ned till 1 lax i pris.

Lycka till!

Postat 2019-03-30 07:25 | Läst 4068 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2823. Den tog mitt jobb??

Det är nog sant?? –en gång i tiden grävde tre gubbar hålet?? Numera försvinner mer och mer tunga jobb?? –maskiner tar över?? Snart tar robotarna över resten??

Vad skall vi göra då? –förverkliga oss själva?? Skriva böcker?? –som ingen läser? Resa?? –som vi snart inte får göra!

I vissa länder får man kanske lön?? –utan att jobba?? Hoppas att man i stället odlar sin egen mat –å slutar att tära på de knappa naturtillgångarna??

Ja allt ordnar sig nog?? –robotarna tänker nog åt oss –till det bästa?? Eller …..

Tar jobb i Lund anno 2019-03-19

Postat 2019-03-29 07:40 | Läst 5113 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2822. Är fotografi död?? –å vem orsakade det??

Det kan kännas dystert?? –men fotografi definierad som i gamla tider?? –är nog starkt förändrad?? Se bara vad som händer med nyhetsfotografi i vårt land?? Få tidningsredaktioner har en fotoavdelning.

Men även den gammaldax fria fotografin?? –personifierad av Henri Cartier-Bresson, anses ha förändrats totalt genom den digitala kamerans utveckling??

Man skulle ju kunna tänka sig det omvända?? –det borde kunna öppna för små lätta kameror för fritänkande foto?? Det ledde i stället till selfie plåtande telefoner?? –med det enda kravet ”visa dig själv”!

Några anser att detta delvis beror på de stora kameratillverkarna själva?? –de gräver sin egen grav genom att tillverka allt mer komplicerade kameror?? Leica har genom jakten på pengar och överlevnad är på väg att skära av sin egen gren?? Läs om det här.

Kan du verkligen alla tekniska detaljer i din kamera och kan du använda dessa –seniorplåtis har inte kunnat det sedan länge!! Det framhålls att kameror är för komplicerade idag?? De unga tar till telefonen i stället??

Några flyr tillbaka till gamla analoga kameror för att söka den enkla friheten igen?? Seniorplåtis har skaffat två gamla Leica från 1932 och en ungdom sonen Jan har börjat använda sin mekaniska Olympus OM-3 Ti och köpte just en nyservad Olympus OM-1n MD med glugg för 1500 kr på ebay!!

Jans nyköpta analoga kamera

Seniorplåtis börjar längta tillbaka till den tiden då en Leica M2 med en Summicron 35/2 kunde ge en sådan här bilder i Paris:

Paris anno 1987

Seniorplåtis vet inte om domedagsprofeterna länkade till här har rätt?? –men en sak är säker och det är att kamerorna har blivit allt tyngre och komplicerade? Måste det vara så?

Postat 2019-03-28 07:34 | Läst 4906 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2821. Hallå där valar??

Tillropet är förvånande?? –mitt i London?? Nu är det visserligen ett rop från Naturhistoriskt Museum?? –å kanske är en annons att komma in se en valutställning??

Det är bra att man uppmärksammar valarnas situation i våra världshav?? Det finns internationella regler för hur jakt på val får ske?? Det är bara det att tre länder: Japan, Island och Norge har inte skrivit under eller bryter mot reglerna!! Alla tre länderna var historiskt på väg att utrota valbeståndet genom rovjakt.

Hallå där valar

Det glädjande är att de internationella reglerna för valjakt har haft till följd att de flesta valarterna har ökat?? –och utbredningen har ökat?? Så att man numera kan se vårt största djur på klotet: blåvalen kan ses uppe vid Svalbard!!

Blåval norr om Svalbard anno 2010

Postat 2019-03-27 07:42 | Läst 5618 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa