UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4617. Gruppfotot, den viktigaste bilden hon gör

Ta fram erat gamla familjealbum. Kolla vilka bilder som väcker mest intresse inom familjen?? Jo, jag trodde väl det?? All bilder med grupper?? –eller bilder där familjen eller vänner gör något.

0m åttio år sitter några på den här bilden och berättar för barnbarnen vad pappa gjorde i den akademiska bondbyn i syd?? Alla barnen undrar varför är ni så konstigt klädda??

Gruppbild med ungdomar tagen med telefon av damen i mitten i Lund anno 2024-02-17

Men vem är gubben i bakgrunden och vad har han i handen?? Ingen har sett eller hört talts om begreppet kamera då på den tiden, året är då 2104.

Postat 2024-02-26 10:14 | Läst 362 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4616. 85 år å still going strong

Det är oroliga tider i Europa, året är 1938, och Hitler tar makten över krigsmakten i Tyskland och kristallnatten förebådar hemska tider. Då tillverkas det här objektivet av Leitz i Wetzlar.

Det här objektivet Elmar 9cm 1:4 har tillverkats sedan 1933 och är mycket populärt?? Litet och lätt och med skapliga optiska prestanda och hög mekanisk kvalitet. Det är då lite stökigt i industrin?? –som lägger om till krigsindustri?? Leitz är dock starka och kameror med objektiv byggs i reducerad mängd under hela WWII.

Men man undrar ju om Leitz serienummer stämmer alltid?? –det här objektivet har nummer 476325?? –och det finns inte med i dagens listor??

Vår verkstadschef Ior håller koll på nyförvärvade objektivet Leitz Elmar 9cm 1:4

Det här objektivet var mycket uppskattat och fortsatte att tillverkas även efter kriget. Totalt gjorde man 107 000 exemplar under 1933-53 och många finns fortfarande?? Följaktligen är det den billigaste Leitz gluggen du kan hitta. Vårt exemplar ropade vi in på senaste LP foto auktionen för 600 kronor.

Nu skall ju detta objektiv sitta på en Leica II eller III?? –och då fungerar avståndsmätningen ganska bra. Det är ett utmärkt objektiv för porträtt och faktiskt för en del gatufotografi.

Nu önskar seniorplåtis sätta det här objektivet på en kamera med autofokus och idag är det möjligt med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.

Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm 1:4

När Leica trogna ser den här kameran får de hicka?? –men det lilla objektivet blev glad när det fick ta sina första autofokus bilder på ålderns höst??

De flesta experterna är inte nöjda med kvaliteten på bilderna?? –men för seniorplåtis är det ok?? –eller vad säger ni??

Här några bilder med bländare 4:

Bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm med  1:4

Här några bilder med bländare 8:

Bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm 1:4 @ bländare 8

För seniorplåtis är det här bilder som är tekniskt ok och kan behandlas vidare med olika program. Men det här blev för mycket för Ior??

Hick!!

Postat 2024-02-25 01:43 | Läst 487 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4608. Mästaren och hans handledare

Det är skönt att man kan få lysande läkarvård i landet utom sig fortfarande?? Kataraktoperationer är bland de vanligaste operationerna?? Grå starr som det också kallas drabbar många äldre.

Idag är vanligt att optikerna ser att du har grå starr när du skall prova ut nya glasögon. De har i sin tur möjlighet att remittera dig till en klinik med ögonläkare för ytterligare bedömning för operation. Privata operationskliniker är vanliga i vårt land numera.

Assistent Ninni, seniorplåtis hustru, har arbetet som sjuksköterska i över 40 år på Lunds lasaretts ögonklinik. I nästan alla de åren var hon avdelningsföreståndare där och var med att assistera alla de olika typerna av operationer. Naturligtvis assisterade Ninni många kataraktoperationer. Eftersom Lunds universitet utbildar läkare så assisterade hon många nyexaminerade läkare som skulle ha ögonsjukdomar som specialitet. En elev vid ögonoperationen var läkaren Ingemar Håkansson och Ninni assisterade honom vid hans första operation som ensam läkare. Han hade tofs i håret och blev snabbt mycket skicklig operatör.

Ninni berättade för mig han var den snabbaste och den skickligaste operatören av katarakter hon assisterat. Om jag får grå starr vill jag att han opererar. Här står de nu för en vecka sedan efter förundersökningen.

Ögonläkare Ingemar Håkansson och fd ögonsköterskan Ingrid Bovin

Så det blev som Ninni önskade och hon blev opererad av Ingemar, och han har fortfarande tofs i håret, och operationen tog ungefär 15 minuter. Ögat var bedövat med en droppe och allt gick bra. Hon fick gå hem direkt och en vecka senare har allt känns bra utan skav eller irritationer. Hon såg genast med ögat och ser idag bättre med det opererade än det andra.

Postat 2024-02-17 07:39 | Läst 493 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4412. Vart tog alla gråsparvar vägen??

Man blir så glad när man ser en gråsparv i landet utom sig?? –det är numera en ovanlig gäst på byn?? De var två och en lyckades vi göra en bild med?? Den letade efter mat utan att lyckas??

När man räknar fåglar i landet ser man att mer än hälften av gråsparvarna har försvunnit sedan mitten av 70-talet?? Mer än gråsparvarna minskar och totalt säges 400 miljoner småfåglar försvunnit i Europa??

Men varför har det blivit så här?? Är det någon forskning som komma fram till varför vi inte ser gråsparvarna i byn.

När seniorplåtis var liten fanns det gråsparvar över allt?? Min farmor kallade dem för gråbusar. Idag saknar vi dem i vår akademiska bondby i syd??

En gråsparv på besök i Lund anno 2023-08-03

Postat 2023-08-05 07:35 | Läst 798 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4090. Den ensamma torghandlaren??

Det kan vara ensamhetens jobb?? --att vara handlare på torget i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Men det kan också vara ett jobb för en entertainer?? Men här ska vi se den isolerade??

Han som ser ut att stå i ett tomrum?? –trots att torget är rymligt?? Man får inte ha torgskräck på vårt torg?? –för då är det kört?? –och det blir kanske nära till burken med  bensodiazepin??

Det man undrar ibland är ju om det lönar sig??

Ensamma torghandlare på Mårtenstorget i Lund anno 2022-09-15

Postat 2022-09-18 07:21 | Läst 1397 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera