UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3679. Tala om att matcha??

Va är sannolikheten?? –det går kanske att beräkna?? –men det är nog överkursen till mitt 1½ betyg i numerisk analys?? Sedan gäller det att se bildens innehåll och trycka av??

Det där var nog inget annat än dravel?? Säg som det är?? –ingenting annat än ren tur och en skörd av den så kallade slumpen?? När är det nog någon som vet och kan slumpteori?? Men det överlåter vi till kommentarerna??

Vem fixade den matchningen av färg i kjol och jacka i Lund anno 2021-07-31

Postat 2021-08-03 07:18 | Läst 97 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3678. Street art?? –fångat med Leica Super-Angulon 21mm 1:4

Den här gluggen gjordes främst för att fotografera byggnader?? –och skulle sälja som smör till arkitekter?? Gluggen skulle vara absolut raktecknande?? –hela vägen ut i alla hörn??

Det här var mitt i femtiotalet och objektiv konstruktörerna hade just fått hjälp av de första datorerna för att beräknad kurvatur på glas och strålgången?? Leica hade inga sådana datorer, 1956, utan de fick ta hjälp av optikfirman Schneider-Kreuznach, som är stora i Tyskland. De hade tidigare gjort många olika optik till industri och storformatskameror. Denna glugg är sannolikt den första att bli konstruerad med hjälp av en dator.

Den är ett ”stycke konst”, men blev ändå inte någon storsäljare?? –kanske för att den nog var dyr och arkitekter använde nog inte Leica IIIf eller Leica M3 vid den tiden??

Objektivet konstruerades för kameror med film?? –digitala kameror fanns inte. Resultaten på färgfilm är betagande och en expert som Ken Rockwell är lyrisk. Objektivet kan köpas både med skruvgänga L39 eller bajonettfattning för Leica M. Om du är händig kan då skruva loss bajonettfattningen hos tidiga objektiv och få en glugg med både L39 och M fattning!!

Seniorplåtis har just kört en negativ färgfilm i en Leica II (fabriksmodifierad Leica I No 1002) för att plåta street art i Lund som kommunen beställt av konstnärer!!

Street art i utkanten av Stadsparken, bakom Mejeriet, anno 2021-07-15

Den västra sidan av byggnaden har en bild som faktiskt för tankarna till en berömd bild av en hund?? Ja, du vet vilken??

Street art nära Södra Esplanaden i Lund anno 2021-07-15

Tyvärr har redan den här byggnaden drabbats av en konkurerande graffiti målare??

Nu är inte alla graffiti målare av onda, utan några är mycket skickliga?? På en rivningstomt i södra Lund finns den här målningen:

Graffiti med klass i Lund anno 2021-07-15

Postat 2021-08-02 07:30 | Läst 218 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3677. Sommar Lund är speciellt??

Inte en student så långt ögat kan nå?? Gatorna ser ut som i vilken svensk stad som helst?? Vitaliteten går på sparlåga?? –ljudnivån är behagligt låg?? En dämpad slöhet kan ses på fiken??

Så har det varit sedan sextiotalet?? En sommarslöhet lägger sig som ett duntäcke över den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det är faktiskt skönt att vara en fotoflanör i denna miljö?? –allt går på sparlåga?? Man hinner med som gammal gubbe??

Sommar Lund anno 2021-07-14

Postat 2021-08-01 07:28 | Läst 213 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3676. En maska?? –dagens tjejer bryr sig inte?? –så skönt??

Tiderna har förändrats?? –många saker har ändrat betydelse?? Tre genrationer tillbaka i tiden hörde jag mor ropa förtvivlat?? –nä, inte en maska?? Får jag nagellacket??

Allt var rappakalja för en 7-åring?? –som tvingades gå med till husmoders gymnastiken i Bofors. En traumatisk upplevelse som sannolikt satt sina spår idag??

Idag är det för denna åldrade yngling en befrielse att se hur unga kvinnor kan ha strumpor som är fulla med maskor och hål?? –och jeans med hål på knäna??

Så den här bilden väcker ingen som helst uppmärksamhet?? –med en strumpa med bara en maska??

En maska på strumpan i Lund anno 2021-07-15

Idag har man i stället något mycket viktigare att ta hand om än strumpor?? –jo just sin självbild på Instagram??

Så tuff du blev på Instagram

P.s. Kamera använd är Leica II med Leica Super-Angulon 21mm 1:4 D.s.

Postat 2021-07-31 06:48 | Läst 305 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3675. Hur kunde vi missa det??

Det måste ju va en unik händelse?? Just att utlysa en dag till brödrostens ära?? Denna så oumbärliga uppfinnig?? –för att förädla vårt dagliga bröd?? Utan öppen eld i varande??

Affischering är a och o om man skall samla en betydande skara utövare?? En långfredag är ju en speciell dag för att ordna brödrostens dag?? –ganska idealisk om man betänker att det är årets långtråkigaste dag?? Det minns man ju när man var liten?? –ingenting hände?? Tänk om morsan ropat in oss från fotbollsplan och lockat med nyrostade brödskivor med ost eller marmelad??

Enligt vår Corres observation på en anslagstavla i det lilla samhället Uttersberg i Bergslagen så anordnades Brödrostens dag den 30 mars 2018 kl 15-18. Vad vi kan minnas här i den lilla akademiska bondbyn i syd så gick denna avisering oss helt förbi?? Några kanske ändå rostade bröd den dagen?? –och därmed ovetandes deltog i firandet av brödförkolnandens dag??

Brödrostens dag affischerades till långfredan 2018 i Uttersberg

Postat 2021-07-30 07:18 | Läst 316 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 479 Nästa